Szobanövények jellemzése, igényei, gondozása képekkel

A szobanövények olyan trópusi és szubtrópusi vidékekről származó növények változatai, melyeket lakásban, télikertben lehet tartani. Több ezer fajuk ismert, amik között vannak igazi ritkaságok is. Vannak köztük levelükkel díszítő és virágzó növények is. Mostani összefoglaló írásom célja, hogy bemutassam a  legkedveltebb szobanövényeket fotókkal és ápolási tudnivalókkal. A szobanövények származása, jellemzése,  igényei, gondozása, szaporítása és teleltetése egyaránt szóba kerül, hisz ez mind befolyásolja azt, hogy milyen szobanövény kerüljön a lakásba.  

legszebb szobanövények - korallvirág virágoztatása

Az oldalon a legkedveltebb és legismertebb virágzó és levelükkel díszítő szobanövények leírásai, ápolási útmutatói olvashatóak és képei láthatók. Itt mindent megtalálsz, amire szükséged lehet a csodálatos szobanövények gondozásáról, tartásához. Hasznos tippek, trükkök, ápolási útmutatók és bevált olvasói tapasztalatok, praktikák segítenek eligazodni a virágok között és nyújtanak segítséget a beltéri növények kezeléséhez. A leggyakoribb, legkedveltebb szobanövényeket fotókon is megnézheted.

Szobanövények jótékony hatásai

Az otthonunkban rengeteg légszennyező anyagot találunk. A műanyagokból, a bútorokból és a hozzájuk használt ragasztókból formaldehid válik ki. Ha huzamosabb ideig jelen van a formaldehid a légtérben, akkor szem-, torok- és orrirritáció, álmatlanság, fejfájás léphet fel.

A zárt helyiségek légterében fellelhető kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja a szobanövények tartása. A NASA közre is tette a legjobb légtisztítónövények listáját. A listában szereplő növények szépségük és légtisztító hatásuk mellett igénytelenek, kevés napfény mellett is jól fejlődnek, és leveleik képesek mesterséges fény hatására is fotoszintetizálni.

Mérgező szobanövények

A szobanövények egy része mérgező, még a NASA által legjobb légtisztító hatású növények többsége is. A mérgező növényeket nem kell száműzni a lakásból, nyugodtan rakhatjuk őket hálószobába és gyerekszobába is.

Szakszerű gondozás és kezelés esetén semmiféle egészségkárosodást sem okoznaka mérgező növények. Elővigyázatlanság vagy egyéni érzékenység esetén azonban veszélyt jelenthetnek. Nem kell a mérgező növényekről sem lemondani, meg kell tanulni, hogy élhetünk együtt velük és bosszúság helyett garantáltan örömöt hoznak majd.

Szobanövények igénye és a környezeti tényezők

A szobanövényként tartott növények a fagymentes időszakban a szabadban érzik legjobban magukat. 10 °C alatti hőmérsékleten azonban komolyan károsodhatnak, azért ősszel a szobába kell menekíteni őket. A hely- és klímaváltozás általában átmenetileg megviseli őket, de aggodalomra semmi ok, hamar regenerálódnak és alkalmazkodnak az új körülményekhez. Néhány egyszerű praktikával támogatjuk is kis kedvenceinket, hogy kevésbé viselje meg őket a változás.

A hidegen kívül a tél közeledtét a növények részére a nappalok rövidülése és a megvilágítás gyengülése is jelzi. A változó körülmények hatására a szobanövények többsége ilyenkor nyugalomba vonul. Életfolyamataik lelassulnak, növekedésük, fejlődésük leáll. A hűvös és fényhiányos időszakban kevesebbet párologtatnak, ezért kevesebb vízre és tápanyagra van szükségük.

Gyakran nem egyszerű megállapítani, hogy a növény kókadása mögött túlöntözés vagy épp vízhiány áll-e. Nagy hiba, ha minden növénynek ugyanannyi vizet adunk. A szükséges vízmennyiség függ a növény igényeitől (származása, nagysága, stb), a környezeti tényezőktől (hőmérséklet, fényviszonyok, stb) és az évszaktól is. A magas páratartalmat igénylő növényeken nem segít a gyakori öntözés, hisz a két dolog nem ugyanaz.

A növények származásának ismerete sokat segít a gondozásban. Az őshazájukban szárazsághoz szokott növények szobanövényként is kevesebb vízzel beérik. A növények a leveleikben is képesek tárolni a vizet. Általánosságban elmondható, hogy a húsos levelű növények kevésbé vízigényesek, mint a vékony levelűek. A kaktuszok az egyik legnagyobb túlélők, havi néhány csepp víz elegendő számukra.

Szobanövények legfontosabb ápolási munkái

Szobanövények öntözése, párásítása, tápoldatozása

Az ápolási munkák közül fontossági sorrendben a szobanövények öntözése az első. A locsolásnak vannak apró trükkjei, amik a növények többségénél bevállnak. Nagyon sokat segít a helyes gondozásnál a növény eredetének ismerete. Általánosságban elmondható, hogy kevés kivételtől eltekintve a növények jobban elviselik, ha kissé szárazabban tartjuk őket, mint ha túl öntözzük.

A páraigényes növényeknek a szükséges párát túlöntözéssel nem biztosíthatjuk, azzal csak gyökérrothadást érhetünk el. Párásításra kitűnő a koksszal, tőzeggel, perlittel, kaviccsal bélelt, nedvesen tratott tál a növény alá.

Az öntöző víz mennyisége nagyban függ az évszaktól is. Magasabb hőmérsékleten, nyáron a szobanövények is több vizet kívánnak. Télen a növények pihenésre vágynak, ilyenkor életfolyamataik lelassulnak, kevesebb vízzel is beérik.

A tápoldatot mindig a növény igénye alapján válasszunk, és mindig nedves földre vigyük fel.

Szobanövények átültetése

Átültetésnél figyeljünk a növény igényeire és ennek megfelelő virágföldet vásároljunk. Mindig csak egy számmal nagyobb cserépbe ültessük a növényt, úgy fog csak szépen fejlődni.

Szellőztetés

A virágtartók helye ablak közelében van. Különösen a téli hónapokban okoz gondot a helytelen szellőztetés. Lehetőleg ne azt az ablakot nyissuk ki, amelynek közelében a szobanövényeink vannak. Sok növény a huzatra is érzékeny.

Portalanítás

A szobanövényeket időnként portalanítani kell. Azon túl, hogy a poros levelek látványra sem szépek, a porréteg a növények életműködését is gátolja. Portörlésre puha száraz rongyot vagy nedves szivacsot használjunk. 10-14 naponként érdemes száraz ronggyal áttörölni a leveleket. Aprólveleű növényekhez a porsöprű hazsnálata a legcélszerűbb.

Negyedévente érdemes letusolni a növényeket a fürdőkádban szobahőmérsékletű vízzel. A vízsugár elsősorban a leveleket és a hajtásokat érje, ne a földet.

Szobanövények szaporítása

A szobanövények szaporítása dugványozással történhet, ilyenkor hajtás- vagy levéldugványokat használunk. Néhány dísznövényt sarjakkal, pl. broméliák és tőosztással, például vitorlavirág szaporíthatunk.

Legfontosabb szobanövényápolási munkák összefoglalva

 • olyan növényeket válasszunk, amelyek a lakásunk klímáját elviselik,
 • igény szerint öntözzünk,
 • megfelelő időben és földbe ültessünk,
 • két hetenként portalanítsunk,
 • ügyeljünk a téli-nyári szellőztetésre.
Legkedveltebb szobanövények jellemzése, igényei, gondozása képekkel

Találd meg a kívánt szobanövényt a fotó alapján vagy írd be a nevét a keresőbe a növény részletes leírásához és gondozási tanácsaihoz.

Legkedveltebb szobanövények gondozása képekkel

 • Nyíllevél (Syngonium podophyllum) gondozása, bemutatása
  Az érdekesen erezett leveleivel díszítő nyíllevél (Syngonium podophyllum) vagy szingónium a modern lakások méltó dísze lehet. Trópusi származásából következően a szobanövényként tartott nyíllevél párásítása elengedhetetlen az életben tartásához. Néhány egyszerű gondozási tanács betartásával azonban...
 • Lepkeorchidea, az egyik leghálásabb szobanövény
  Sokakban él az a tévhit, hogy a lepkeorchidea nem tartható lakótelepi lakásban és az otthon száraz levegője miatt lelehetetlen újravirágzásra bírni. Évtizedes orchidea gondozási tapasztalatokka bíró olvasónk minderre rácáfol, sőt azt állítja, a lepkeorchidea...
 • Kaktusz kisokos – gondozási tanácsok egy helyen
  A pozsgás növények vagy rövidebben a pozsgások gondozása pofon egyszerű. A szukkulensek a növények többségével ellentétben azt díjazzák, ha minél ritkábban foglalkozunk velük. Persze nem kell teljes távolságtartásra gondolni. Nyugodtan gyönyörködjünk bennük naponta többször...
 • Kaktuszok (Cactaceae) gondozása, szaporítása
  A kaktuszok (Cactaceae) a leghálásabb növényeink közé tartoznak. Távoli földrészek kietlen sivatagjaiban és prérijeinek szabadon élnek, nálunk pedig néhány fagyálló fajtától eltekintve csak szobában vészelik át a hideg időszakot. Összeszedtem, mik a legfontosabb gondozási...
 • Dendrobium nobile orchideák jellemzése, gondozása
  A Dendrobium nobile orchidea, magyarul a jeles vesszőkosbor nem annyira ismert orchidea fajta, mint a lepkeorchidea, de egyre népszerűbb hazánkban is. Nem tévesztendő össze a másik Dendrobium fajtával, a Dendrobium phalaenopsissal sem. A dendrobium...
 • Szoba jukka, pálmaliliom (Yucca elephantipes) gondozása
  Az óriás pálmaliliom (Yucca elephantipes), másnéven jukka pálma, törzses jukka, vagy latin nevű írással egyszerűen csak yucca az egyik legmutatósabb és legigénytelenebb szobanövény. A felkopaszodott törzsön növő zöld levelek a fiatal növényen is jól...
 • Kroton (Codiaeum variegatum) jellemzése, gondozása, szaporítása
  A kroton (Codiaeum variegatum) vagy más néven csodacserje az egyik legszebb és leghálásabb levelével díszítő szobanövényünk. A megfelelő gondoskodást apró virágaival is meghálálja. Nézzük, miből áll a kroton gondozása! Csodacserje származása, jellemzése Származása: A...
 • Így lesz szép a liziantusz (préritárnics) – olvasói tanácsok
  A liziantusz, más nevein préritárnics, lisianthus, lizike vagy eustoma Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származó növény. A cserepes szobanövényként árult virág szinte egész évben elérhető az üzletekben. Gondozása nem túl egyszerű igen gyakori, hogy...
 • Sivatagi rózsa (Adenium) gondozása, virágoztatása
  A csodálatos virágokkal ékeskedő sivatagi rózsa (Adenium) gondozása sok babusgatást igényel, ennek ellenére igen kedvelt növény. A gyönyörű virágú és érdekes törzsű növény lassan fejlődik és ha nem megfelelően gondozzuk, a virágzása is elmarad....
 • Citrusfélék jellemzése, gondozása, metszése, teleltetése
  A mediterrán növények kedvelői leginkább nyáron gyönyörködhetnek a kedvenc virágaikban, hisz a leander, a hibiszkusz és társaik télen pihennek. Nem így a különböző citrusok. A citrus fajták a hideg évszakban is ontják illatos virágaikat...
 • Milyen az ideális tápoldat szobanövényekhez?
  Az egész évben a lakásban tartott dísznövények, a szobanövények fejlődéséhez és hosszú távú megtartásához tápanyagra van szükség. A megfelelő növekedéshez és virágzáshoz az öntözővízen túl makro- és mikroelemeket is tartalmazó tápoldatot kell biztosítani a növények számára....
 • Pozsgás növények, a pozsgások gondozása
  A pozsgás növények vagy rövidebben a pozsgások gondozása pofon egyszerű. A szukkulensek a növények többségével ellentétben azt díjazzák, ha minél ritkábban foglalkozunk velük. Persze nem kell teljes távolságtartásra gondolni. Nyugodtan gyönyörködjünk bennük naponta többször...
 • Így lesz csodaszép a hibiszkusz – olvasói tanácsok
  A sok színben elérhető hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) vagy más néven kínai mályvacserje igen kedvelt növény, annak ellenére, hogy nem tartozik az egyszerűen gondozható virágok közé. Különösen a teleltetése jelent kihívást sokaknak. Hibiszkusz gondozásban nagy...
 • Korallvirág jellemzése, gondozása, szaporítása, újravirágoztatása
  A színes, apró virágaival díszítő korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) januártól júniusig a szobák éke lehet. Nyárra kiültethető a kertbe, erkélyre, teraszra, vagy balkonládába. Ápolásával nem kell sokat bajlódni. A korallvirág gondozása nem nagy kihívás, néhány...
 • Fokföldi ibolya nevelése a gyökereztetéstől virágzásig – olvasói tanácsok
  A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) vagy afrikai ibolya igen bájos és népszerű szobanövény. Aki egyszer kitapasztalja, hogy lesz eredményes a nevelése és szaporítása, az már többet nem vásárol kis növényeket. Az egészséges levelek elültetésével...
 • Hogyan gondozzuk az otthoni növényeinket?
  Otthoni növényeink körültekintő gondozása saját érdekünk. Nem feledkezhetünk el ugyanis arról, hogy szoros együttélésben létezünk növényeinkkel. Meghatározzák életterünket és helyiségeink megjelenését is. Az élettani hatásaikat pedig nem becsülhetjük eléggé. Azt is lehetne mondani: mindegy...
 • Várunk a 8. Balkonáda találkozóra és növénycserére!
  Megjött a jó hír: lesz 8. Balkonáda találkozó! Nagyon sokan vártuk már, hogy két év szünet után végre találkozhassunk és növényeket cseréljünk. Aki tagja a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportnak, tudja, hogy kikértem...
 • Szobanövények jellemzése, igénye, gondozása
  A szobanövények igen hálás képviselői a természetnek, de csak akkor, ha figyelembe vesszük és teljesítjük kívánságaikat. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy alapvetően az élő természet részei. Azzal, hogy a lakás bezárt terébe kényszerítjük őket,...
 • Korallkaktusz (Rhipsalis Hatiora salicornioides) jellemzése, gondozása
  A korallkaktusz, vesszőkaktusz vagy pálcikakaktusz (Rhipsalis Hatiora salicornioides) a rengeteg apró, vékony, pálcika formájú ágáról kapta a magyar nevét. Különleges formája, egyszerű tartása és apró virágai miatt igen kedvelt szobanövény. Korallkaktusz jellemzése, gondozása Bár kinézetre hasonlítanak, a...
 • Vízkulturás orchidea nevelés praktikái
  Hazánkban is egyre kedveltebb a hidrokultúrás (vízkultúrás) növénytermesztés, amikor a növények nem földben, hanem csak vízben és tápanyagban nevelkednek. Olvasónk sok rossz tapasztalatot szerzett az orchideák cserépben tartásával, ezért döntött a vízkulturás orchidea nevelés...
 • Amarillisz (Hippeastrum) ültetése és ütemezett virágoztatása
  Az amarillisz ültetése nincs fix dátumhoz kötve. Programozható növény lévén épp az a jó benne, hogy a kívánt virágzási időhöz igazíthatjuk a hagymák cserépbe helyezését. Csupán 6-8 hetet kell visszaszámolni a virágzás kívánt dátumából...
 • Mekkora kaspó kell a növényekhez?
  Beszéljünk akár szobanövényekről, akár balkonnövényekről előbb-utóbb szóba kerül a kaspó méretének kérdése. Tisztázzuk rögtön, hogy akár beltéri, akár kültéri kaspóról beszélünk, egyik sem ültetőedény. Abba nem kerül közvetlenül a föld és a növények, hanem...
 • Klívia magvetése – olvasói tapasztalatok fotókkal
  A klívia magvetése azért sem egyszerű, mert már a magok beszerzése is nehézségek elé állít bennünket. Olvasónk már többször szedett magokat a saját növényeiről és nevelt belőlük kis növényeket. Most képpel illusztrálva mutatja be,...
 • Maradjon meg az elnyílt orchidea szára vagy le kell vágni?
  Megoszlanak a vélemények arról, hogy az elvirágzott orchidea szárát le kell-e vágni vagy jobb meghagyni. Mindkét módszernek megvannak a saját előnyei. Hogy egyszerűbb legyen a döntés, most az orchidea gondozási tapasztalatairól is ismert Vadady...
 • Így öntözi az orchideákat az elismert szakember
  Az orchideák öntözése és párásítása a legsarkalotosabb pontja a gondozásuknak. Nagy hiba azt hinni, hogy kedvenc virágainkat állandó locsolással tudjuk kényeztetni vagy virágzásra bírni. Sokkal inkább értékelik, ha igényeikre figyelve, személyre szabottan jutnak az...
 • Botkaktusz (Euphorbia tirucalli) gondozása
  A botkaktusz (Euphorbia tirucalli) a nevével ellentétben nem egy kaktuszféle. A kutyatejek családjába tartozik és mint ilyen, a mikulásvirág rokona. Különlegességét henger alakú, vékony szárai és a megfelelő gondozás mellett megjelenő apró virágai jelentik. Botkaktusz (Euphorbia...
 • Szobanövények locsolása eredményesen
  A szobanövények locsolása egyszerű feladatnak tűnik, de nagy odafigyelést igényel, ha csodaszép növényeket szeretnénk. Nem mindegy, hogy mennyi vizet és mikor adunk növényeinknek. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy minden szobanövényt ugyanakkor öntözünk. Érdemes figyelembe...
 • Ezt tedd, hogy ismét virágozzon a lepkeorchideád
  Ne legyünk álszentek, ismerjük el, hogy az orchideákat csodálatos és hosszantartó virágaikért tartjuk. A lepkeorchidea virágoztatása tanulható művelet, az alapvető tudnivalókat ismerve nem marad el a siker. Tapasztat olvasónk elárulja, neki milyen módszerekkel sikerül...
 • Tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) gondozása
  A tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) az egyik legkedveltebb dracéna, ami önmagában is a lakás dísze lehet. Kisebb-nagyobb növénytartóba, vegyes beültetésekbe vagy szoliter növényként egyaránt kiválóan használható. Könnyen gondozható, az általános igényű szobanövények közé tartozik....
 • Guzmánia (Guzmania sp.) gondozása
  A guzmánia vagy guzmán bromélia (Guzmania sp.) különösen virágzás idején mutatós és kedvelt szobanövény. Igazi ékét nem a virágai, hanem a levélrózsából kiemelkedő ragyogó színű fellevelei adják. A lándzsabunkó vagy lándzsavirág néven is ismert guzmánia...
 • Így lesz sikeres a fokföldi ibolya szaporítása
  A fokföldi ibolya szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Ebben a témában segít most olvasónk tiszta vizet önteni a pohárba. Marika több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl, most nekünk is elárulta...
 • Így ápold a szobanövényeket télen
  A szobanövények téli ápolása épp úgy függ a növény fajtájától, mint az év többi szakában. Ahogy a többi növény is, a szobanövények is lelassulnak, pihennek egy kicsit a hideg hónapokban. Hiba lenne ugyanúgy gondozni...
 • Ments növényeket és csodáld hálájukat
  A növényeknek lelkük van. Megérzik a feléjük áradó szeretetet és meghálálnak minden apró gondoskodást. Különösen igaz ez a mások által kidobott vagy a nagy áruházban leárazott virágokra. A mentett növények megfelelő ápolás mellett dús...
 • Ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) gondozása
  Az 1500 fajjal büszkélkedő törpebors (Peperomia) nemzetség Amerika trópusi vidékein őshonos. Hazánkban a szobanövényként tartható ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) hódította meg a háziasszonyok szívét. Díszes lombozata mellett a zsinórszerű tüskék formájában növő virágok teszik...
 • Ezek voltak a kedvenc növények 2021-ben
  Pár bejegyzéssel ezelőbb megmutattam, hogy melyik ételrecepteket olvasták a legtöbben 2021-ben. Ideje, hogy a blog másik fő témájáról, a növényről is ejtsünk pár szót, ezért most megmutatom, melyek voltak a kedvenc növények 2021-ben a...
 • Szobanövény locsolás négy egyszerű trükkje
  A szobanövény locsolás télen még nagyobb kihívás, mint nyáron. A növények egy része ilyenkor pihen és kevesebb vizet igényel, míg mások a lakások száraz és meleg levegője miatt épp azt szeretik, ha nedves a...
 • Így lesz sikeres a lepkeorchideák téli ápolása
  A legkedveltebb orchidea fajták, így a lepkeorchideák (Phalaenopsis) téli ápolása sem túl bonyolult feladat. Csupán néhány egyszerű szabályt kell betartani, hogy gyönyörű virágokkal színesítsék meg a rövid és szürke napokat. Tanácsaimmal abban segítek, hogy...
 • Flamingóvirág (Anthurium), ahogy az olvasók gondozzák
  Az egzotikus szépségű flamingóvirág (Anthurium) méltán az egyik legnépszerűbb szobanövény. A színes, mutatós virágai vázába téve vagy a növényen hagyva is hetekig virítanak. Szakszerű gondozással évekig a lakás dísze lehet és évente többször új virágainak...
 • Erre figyelj a szobanövények választásánál
  A szobanövények jelentősége felértékelődik a rideg, hideg téli napokon, amikor kevesebb időt töltünk a természetben. Nyugat-Európa egyes országaiban már terápiás jelleggel is javasolják a kertészkedést és a szobanövények tartását depresszió ellen. Nagy hiba azonban,...
 • Ritkán virágzó növények csodája
  Az élet számomra igen kedves csodája, amikor a ritkán virágzó növények egyszer csak virágba borulnak. A világ más részein, őshazájukban ez mindennapos esemény, de nálunk, a szobanövényként tartva valódi csodaszámba megy. Az olvasók segítségével...
 • Ha csak egy virág fér el a szobában, ez legyen az
  Fiatalok és idősebbek körében egyaránt igen hamar kedvelt lett a városi (urban) dzsungel lakberendezési stílus. Az új trendben a lakás egészét vagy nagy részét igazi oázissá alakítják. Helyhiány miatt nem mindenki engedheti meg magának...
 • Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) gondozása, szaporítása
  A szilveszter előtt a boltokban megjelenő szerencsehere, szerencsehozó lóhere nem más mint a négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla). Gondozása igen egyszerű. Sokan nem ismerik azt a tulajdonságát, hogy pihenő időre van szüksége, ezért idő előtt...
 • Pompás fehér virágok karácsonyra
  Az utóbbi években igen ritkán örvendhetünk hólepte fehér karácsonynak. Egy kis trükkel azonban a szobában is lehet havas hangulat. A dekorációként használt fehér virágok karácsonyra is az otthonunkba varázsolhatják a fehér karácsony illúzióját. Pompás...
 • A karácsonyi dekorációk sztárnövényei
  A karácsonyi hangulat fontos kiegészítői a növények. Akár zöldben, a remény színében, akár a Krisztus vérét szimbolizáló pirosban pompáznak, nagyon jól emelik az ünnep fényét. A fehér növények pedig a havas táj egyszerű szépségét...
 • Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), a tél sztárnövénye
  A tél egyik slágernövénye a nevével is telet és boldogságot idéző mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima). Piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon jól illik a karácsonyi ünnepkörbe, nem véletlen a karácsonyi csillag elnevezése...
 • Orchideák betegségei, kártevői és gyógyításuk
  Az orchideák sem kivételek, sajnos időnként azokat is megtámadják különböző betegségek, kártevők. Orchideák betegségei akár végzetesek is lehetnek, de korai, szakszerű beavatkozással megmenthetjük kedvencünket. Orchideák betegségei, kártevői és gyógyításuk Az orchidea betegségek egy része...
 • Leggyakoribb orchidea gondozási hibák és elkerülésük
  Az orchideák a legkedveltebb szobanövényeink közé tartoznak. Bármennyire is szeretjük a trópusi származású kedvenceinket, nem mindig tudjuk hosszútávon megtartani azokat. A leggyakoribb orchidea gondozási hibák összegyűjtésével segítek elkerülni a legnagyobb buktatókat. Leggyakoribb orchidea gondozási...
 • Így lesz csodálatosan virágzó az amarillisz – gondozási tanácsok
  Az amarillisz az egyik legkedveltebb télen virágzó és karácsonyi dekorációhoz legtöbbet használt hagymás növényünk. Azt ugyan sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell megválni tőle, de évenkénti újravirágoztatása csak keveseknek sikerül. Most az olvasók...
 • Egészséges mikulásvirág titka
  Ahogy beköszönt a tél, már mindenki ünnepi lázban kezd égni. Lassan hangulatos fénybe öltözik a város, és advent első vasárnapja is a nyakunkon van. Ezek a hónapok végtelen kreativitásnak engednek utat, melynek különleges eleme...
 • Pozsgafa (Crassula ovata) gondozása, ahogy az olvasóknál bevált
  A pozsgafa vagy más néven majomfa (Crassula ovata) az egyik legkedveltebb és legigénytelenebb növény. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy pénzteremtő erővel ruházták fel. Az olvasók beszéltek arról, milyen módszerekkel sikerült hosszú évekig sikeresen tartani és...
 • Ezzel a trükkel már februárban virágzik a tulipán a lakásban
  Februárban már minden porcikám nagyon vágyik a tavaszi illatokra és színekre. Amikor már teljesen elegem van a télből, a latyakból, a hideg és borús napokból, akkor már egy szál virágra is jól esik ránézni....
 • Vanda orchidea (pártáskosbor) gondozása, virágoztatása
  Sokak szerint a vanda orchidea (pártáskosbor) az orchideák királynője. Különleges szépségük emeli ki őket a többi orchidea fajta közül. Drágaságuk és gondozásuk körüli tévhitek miatt sokan nem mernek beruházni egy vandára, pedig kis odafigyeléssel...
 • Orchidea gondozási tippek kezdőknek – olvasói tanácsok
  Az első orchidea sikere vagy kudarca nagyban meghatározza, hogy lesz-e kedvünk újabb példányokat beszerezni. Mert bizony az orchidea gondozásba is bele kell tanulni. Az orchidea gondozási tippek, amelyeket egy kérdésre válaszolva olvasók megosztott nemcsak...
 • Karácsonyi kaktusz virágoztatása szentestére
  Itt az ideje a tettek mezejére lépni, ha azt szeretnénk, hogy a téli ünnepekre a karácsonyi kaktusz is csúcsformáját hozza. A szabadban nyaraltatott kaktuszoknak most már a lakásban a helyük és el kell kezdeni...
 • Klívia (Clivia miniata) gondozása – olvasói tanácsok
  A klívia gondozása nagy türelmet igényel, akár a kitartóak virágának is nevezhetjük. A kafferliliomnak vagy narancsliliomnak is nevezett, tavasszal virágzó szobanövény megfelelő gondozás mellett évekig a szobánk dísze lehet. Az olvasók meséltek arról, nekik...
 • Pompás papagájvirág (Strelitzia reginae) gondozása
  A papagájvirág (Strelitzia reginae) vagy ahogy gyakran hívják, a paradicsommadár-virág extravagáns szépség, amit akár otthon is tarthatunk és virágzásra bírhatunk. A papagájvirág gondozása könnyen kitapasztalható, aztán csak türelmesen kell várni a mutatós virágok megjelenésére....
 • Felkopaszodott ficus benjamina helyrehozása – olvasói tanácsok
  Mindamellett, hogy a kislevelű fikusz, a ficus benjamina az egyik legkedveletebb és leghálásabb szobanövény, gyakran okoz fejtöröst a levélhullás megállítása. Olvasói kérdésre, olvasói tapasztalatokkal adom meg a választ arra, hogy lesz újra dúslevelű és...
 • Őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) gondozása
  A hatalmasra növő és igen látványos őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) akár csak számos más kaktusz Mexikóból származik. A szürkés “szőrökkel” borított oszlopkaktusz a kinézete miatt kapta az őszapó nevet. Hívják még csővirágkaktusznak, őszapófej kaktusznak, de...
 • Oncidium orchidea, a lepkekosbor gondozása
  A táncoló hölgyekre hasonlító, sok-sok apró virággal díszítő oncidium orchidea vagy másnéven lepkekosbor egyre népszerűbb az orchidea kedvelők körében. Könnyen nevelhető és szaporítható, bár az oncidium gondozása némiképp eltér a még népszerűbb lepkeorchidea gondozásától....
 • Korallvirág virágoztatása – olvasó praktikák
  A korallvirág virágoztatása nem túl bonyolult, egy-két apró trükkel akár egész évben virágzó dísze lehet a lakásunknak. Olvasóink segítségével most felfedjük a titkot, amivel bárki is dúsan virágzó és csodálatos növényt nevelhet. Korallvirág gondozása...
 • Beteg lepkeorchidea meggyógyítása – olvasói praktikák
  A beteg lepkeorchidea meggyógyítása nem lehetetlen. Bár sok türelem és némi szaktudás szükséges hozzá, megéri a fáradtságot. Vadady Mária olvasónk a mini orchidea gondozási tanácsai után most azt is elárulja, hogy gyógyíthatjuk meg a...
 • Így lesz szép az aszparágusz – olvasói tanácsok
  Az aszparágusz vagy más néven díszspárga nagyanyáink idejében az egyik legkedveltebb szobanövény volt, ma pedig igen nehezen juthatunk hozzá, szinte csak növénybarátoktól tudjuk beszerezni azokat. Pedig tartásuk igen egyszerű és hosszú élettel hálálják meg...
 • Így hozhatod helyre a tripszes lepkeorchideát – olvasói tanácsok
  Egy tripszes orchidea láttán sokan azonnal kétségbe esnek és menthetetlennek hiszik deédelgetett kedvencüket. A tripsz egy alattomos, nem kívántos kártevő, de sikerrel felvehetjük vele a harcot és újra a régi pompájában láthatjuk az orchideát....
 • Így használható a banánhéj a kertben – olvasói tapasztalatok
  A kertészkedők örök vágya, hogy csodálatos növényeik legyenek és mindezt a legegyszerűbben, legtermészetesebb módon és költséghatékonyan valósítsák meg. Az élesztős tápoldat tapasztalatai után most arról meséltek az olvasók, hogy használható fel a banánhéj a...
 • Kaktuszok, az igénytelen szépségek
  A távoli földrészek kietlen sivatagjainak, félsivatagjainak, prérijeinek varázslatos növényei a kaktuszok a leghálásabb szobanövényeink. Igazi szépségüket a rövid életű, de annál szebb, színes virágaik és töviseik adják. Rengeteg fajtájuk létezik, többségük nem télálló. Pár...
 • Jól bevált, vegyszermentes kártevőűző módszerek az olvasóktól
  Nyáron az erkély és a kert növényei mellett gyakran háttérbe szorulnak a szobanövényeink.  Nem elég csak locsolni a benti növényeket, érdemes figyelni is azokat, mert a kártevők nyáron is megjelenhetnek. A levelek sárgulásának, fonnyadásának...
 • Kurkuma (Curcuma alismatifolia) gondozása, szaporítása
  A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) vagy ahogy gyakran hívják még, a sziámi tulipán egyre gyakrabban jelenik meg a virágüzletek kínálatában és egyre kedveltebb a virágimádók körében. Szépséges virágai hosszan, akár egy hónapig is nyílnak. Gondozása...
 • Fokföldi ibolya virágzásának titka – olvasói tanácsok
  Az egész évben virágzó és hatalmas színválasztékban elérhető fokföldi ibolya, vagy pontosabban afrikai ibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. Fokföldi ibolya virágoztatása csak akkor lesz sikeres, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Az olvasók elárulták,...
 • Ezért ne rendelj virágmagot külföldről
  Az interneten minden elérhető, még az is, ami nem létezik. A lelkes virágbarátok gyakran elcsábulnak egy különleges virág ígéretére és lecsapnak a kihagyhatatlannak tűnő, rendkívüli ajánlatra. Már pedig virágmagot külföldről rendelni nem a legjobb...
 • Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) gondozása – olvasói tanácsok
  A csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz kisebb levelű változata a fiatalok körében is igen népszerű. Apró levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. Zöld levelű és fehér tarka fajtája a modern nappalikban...
 • Így gondozd a cikászt, hogy mindig szép legyen – olvasói tanácsok
  A japán cikász gondozása rendszeresen visszatérő kérdés. Magyarországon is népszerű növény, annak ellenére, hogy teleltetést igényel és sárguló levelei sok bosszúságot okoznak. Olvasónk elmondja a legfontosabb gondozási praktikákat, amivel mindig szép lesz a cikász...
 • Orchidea gyökereztetése – olvasói tanácsok
  Ha nem megfelelően kezeltük az orchideát, akkor hamar elhalnak vagy sérülnek a gyökerei. Ilyenkor nem marad más, mint az orchidea gyökereztetése. Vadady Mária elmondja, milyen módszerrel lehet elérni, hogy az orchidea újra életképes gyökerekkel...
 • Zöldike, csokrosinda (Chlorophytum) gondozása – olvasói tanácsok
  Zöldike, csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum) gondozása nem jelent túl nagy kihívást egy virágimádónak. Ha megfelelő helyet biztosítunk számára és a locsolásáról sem feledkezünk meg, akkor sokáig élvezhetjük szépségét. Budainé Széles Zsuzsanna további ápolási tippeket...
 • Mini orchidea gondozása – olvasói tanácsok
  A mini orchidea gondozása hasonló nagyobb társai neveléséhez, mégis igen keveseknek sikerül hosszan megtartani és újra virágzásra bírni. Olvasónk bevált orchidea ápolási tanácsainak betartásával búcsút inthetsz a kudarcnak és végre neked is sikerül majd...
 • Így lesz szép az ékszerorchidea – olvasói tanácsok
  Az ékszerorchidea (Ludisia discolor) könnyen gondozható, apró, illatos virágú orchidea faj. Gondozása teljesen eltér az egyéb orchideákétól, szaporítása is jóval egyszerűbb. Olvasónk elárulja, milyen bevált praktikákkal lesz gyönyörű az ékszerorchidea évről évre. Így lesz...
 • Beteg cikász pálma megmentése – fázis fotókkal
  A beteg cikász pálma (Cycas revoluta) látványától sokan megriadnak és menthetetlennek tartva megszabadulnak a növénytől. Főleg a helytelen teleltetés következtében lesz beteg a cikász. A sárga levelek és magasra nyúlt, gyenge hajtások azonban nem...
 • Beteg orchidea megmentése újragyökereztetéssel
  A beteg orchidea megmentése nem egy egszerű feladat. Nincs könnyű dolgunk, ha túlságosan kiszárítottuk vagy épp túllocsoltuk az orchideát. Vadady Mária hosszú ideje nevel orchideákat és igen nagy tapasztalatot szerzett a beteg orchidea meggyógyítása...
 • Ciklámen szaporítása magról – olvasói tanácsok
  A ciklámen szaporítása magról nem túl mindennapi dolog. Sokaknak még a ciklámen hosszútávú megtartása is kihívás, nem hogy a szaporítása. Kozma Bettina olvasónk a magvetéssel is sikerrel járt. Fogadd szeretettel képekkel illusztrált tanácsait! Ciklámen...
 • Dendrobium Phalaenopsis gondozása, szaporítása – olvasói tanácsok
  Dendrobium Phalaenopsis gondozása és szaporítása szinte megegyezik a Dendrobium Nobile orchidea ápolásával. A két azonos igényű növény virágzása eltérő. Míg a nobile esetén a tövön futnak végig a virágok alulról felfelé, addig a Dendrobium...
 • Mit tegyek, ha túllocsoltam az orchideát?
  Az orchidea gondozásnál elkövetett leggyakoribb hibák egyike a túllocsolás. A túl sok víztől a levelek fonnyadttá válnak, a gyökerek pedig elhallnak. A túllocsolt orchidea megmentése nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Olvasóm mondják el,...
 • Húsvéti kaktusz  (Rhipsalidopsis) virágoztatása – olvasói tanácsok
  Húsvéti kaktusz  (Rhipsalidopsis) virágoztatása pont olyan nehéz vagy könnyű, mint a karácsonyi kaktuszé. Annak, aki ismeri a titkot egyáltalán nem nehéz. A bejegyzésben leírom, hogy mi a különbség a karácsonyi és a húsvéti kaktusz között,...
 • Így válassz orchideát, hogy sokáig virágozzon!
  Az orchidea választás gyakran a meglátni és megszeretni elven működik. Egyszerűen csak meglátunk egy új színt és már landol is a kosárban. Tudatos vásárlás helyett egyszerűen csak felkapjuk, ami megtetszik és reménykedünk, hogy sokáig...
 • Milyen föld kell az orchideának? – orchidea föld választás
  Az orchidea hosszú távú megtartásának egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő virágföld használata. Az orchidea föld kiválasztásánál az orchideák életkörülményeit kell szem előtt tartani. A lepkeorchideák epifita, azaz fákon lakó növények, így semmiképp nem kerülhetnek...
 • Csónakorchidea (Cymbidium) gondozása – olvasói tanácsok
  Csónakorchidea vagy latinul Cymbidium orchidea igen kedvelt orchidea fajta. Nagyon sok szín és forma változata létezik, melyek gondozása teljesen azonos módon történhet. Évek óta csodás orchideákat is nevelő olvasónk ad most hasznos tanácsokat azért,...
 • Japán kamélia (Camellia japonica) gondozása, szaporítása
  A japán rózsának is hívott japán kamélia (Camellia japonica), vagy egyszerűen csak kamélia igen szép, ugyanakkor kényes növény. A rózsának nem rokona, hosszútávú megtartása sem olyan egyszerű. A kamélia gondozása elég nagy kihívás még...
 • Banán termesztése télikertben – olvasói tanácsok
  A banán termesztése a magyar éghajlati viszonyokon csak téli kertben vagy napos zárt térben lehet igazán sikeres. A virágzástól a banán termés beérésig 9 hónapra van szükség, ezalatt végig meleg helyen kell tartani. Hogy...
 • Tőzeglégy eltávolítása a szobanövényekről
  A tőzeglégy igen alattomos kis jószág, ami a szobanövényeinken jelenik meg és igen sok bosszúságot tud okozni. Valójában a tőzeglégy lárvái a bűnösek a pusztításért. A növények gyökerét, szárát belülről pusztítva gátolják a növekedést,...
 • Orchidea kártevői és ellenszereik – olvasói tanácsok
  Kevés olyan orchideatartó van, akinek az életét előbb-utóbb ne keserítenék meg az orchidea kártevői. Gyakorlott olvasónk az állati eredetű kártevőket és ellenszereiket foglalta össze. Orchidea kártevői Egy kis segítség az orchidea tartóknak, ha valamilyen...
 • Virágdesign
  Az elmúlt években a belső építészet újra felfedezte magának a természetet szépségeit és az indusztriális vonalak mellett fokozatosan jelent meg a fás jegyek, naturális szimbólumok, és persze a növények használata is. Cikkünket különösen azoknak...
 • Tripszek elleni védekezés hatékonyan és olcsón
  A növényeinket károsító rovarok közül a tripszek az egyik legtöbb bosszúságot okozó kártevők. Az apró, csupán 1-2 mm nagyságú, keskeny testű, szúró-szívó szájszervű rovarok a növények nedveit szívogatják. Olvasónk mutatja be, hogy tud hatékonyan védekezni a...
 • Ciklámen átültetése a vásárlás után – bevált praktika
  Szerintem többen is meghökkennek a címet olvasva. Mi ez a marhaság? Ciklámen átültetése a vásárlás után? De hát a virágzó cikláment miért ültetnénk át? Hát azért, hogy ne rothadjon ki és sokáig örülhessünk szépségének....
 • Hoya (viaszvirág) gondozás bevált módszere – olvasói tanácsok
  A hoya (viaszvirág) gondozás nagyon egyszerű. Legalább is ezt mondják azok, akik ismerik a sanyargatást kedvelő virág minden titkát és képesek rendszeresen virágzásra bírni. A remény most hozzád is megérkezett. Tapasztalt viaszvirág tartó árulja...
 • Így védekezz a pajzstetű ellen a szobában
  A növénygondozás során időnként meg kell küzdenünk a kellemetlen betolakodókkal is. Az egyik leggyakoribb kártevő a pajzstetű, aminek több fajtája is létezik. Dr. Némethy Zsuzsanna növénydoktor elárulja, hogy mi a leghatékonyabb megoldás a pajzstetű...
 • Orchidea átültetése – ezt tedd a frissen vásárolt orchideával
  Orchidea átültetése időnként szükségessé válik. De olvasónk úgy tartja, hogy a frissen vásárolt orchideát is érdemes azonnal átültetni. El is árulta, hogy és milyen földbe érdemes ültetni a lepkeorchideát. Orchidea átültetése Fogadd szeretettel a...
 • Szobanövények a gyerekszobába
  Ahogy a lakás többi részébe is, úgy a szobanövények a gyerekszobába is egy kis színt és természetességet visznek. A gyerekszobába kerülő növények kiválasztásánál azonban nem árt óvatosnak lenni. Máris mutatom, milyen szempontokat vegyél fel...
 • Kankalin (primula) gondozása a lakásban és a kertben
  A kankalin a tavasz közeledtének egyik legszínpompásabb és legkedveltebb hírnöke. A latin nevén Primulának hívott cserepes növényt igénytelensége és olcsósága igazán vonzóvá teszi. A kankalin gondozása sem a lakásban, sem a kertben nem bonyolult, könnyen...
 • Orchidea locsolás tudnivalói – gyakorlati tanácsok
  Az orchidea locsolás és tápoldatozás sarkalatos pontja az orchidea nevelésének. Ha víz-utánpótlást, az öntözést nem tudjuk megfelelő rendszerességgel és szakszerűen, az orchidea elvárásainak megfelelően biztosítani, akkor sajnos nem lesz hosszúéletű a szépségünk. Tapasztalt orchidea...
 • A legszebb színes levelű szobanövények
  A színes levelű szobanövények egyre nagyobb divatjukat élik. Egyszerű gondozhatóságuk, és dekoratív kinézetük miatt leginkább a több színben pompázó levelű fajták a népszerűek. A legkedveltebb színes, mintás levelükkel díszítő szobanövényekből hoztam egy válogatást. Legszebb...
 • Kék orchidea titka – látszat és az igazság
  Az egész évben imádott orchideák télen még inkább előtérbe kerülnek. Pompásabbnál pompásabban színekben hódítanak a legegyszerűbben tartható lepkeorchideák (Phalaenopsis). Valentin-nap tájékán egyre több kék orchideával is találkozunk. De vajon tényleg létezik kék orchidea vagy...

Nézd meg ezeket is!