Szobanövények jellemzése, igényei, gondozása képekkel

A szobanövények olyan trópusi és szubtrópusi vidékekről származó növények változatai, melyeket lakásban, télikertben lehet tartani. Több ezer fajuk ismert, amik között vannak igazi ritkaságok is. Vannak köztük levelükkel díszítő és virágzó növények is. Mostani összefoglaló írásom célja, hogy bemutassam a  legkedveltebb szobanövényeket fotókkal és ápolási tudnivalókkal. A szobanövények származása, jellemzése,  igényei, gondozása, szaporítása és teleltetése egyaránt szóba kerül, hisz ez mind befolyásolja azt, hogy milyen szobanövény kerüljön a lakásba.  

legszebb szobanövények - korallvirág virágoztatása

Az oldalon a legkedveltebb és legismertebb virágzó és levelükkel díszítő szobanövények leírásai, ápolási útmutatói olvashatóak és képei láthatók. Itt mindent megtalálsz, amire szükséged lehet a csodálatos szobanövények gondozásáról, tartásához. Hasznos tippek, trükkök, ápolási útmutatók és bevált olvasói tapasztalatok, praktikák segítenek eligazodni a virágok között és nyújtanak segítséget a beltéri növények kezeléséhez. A leggyakoribb, legkedveltebb szobanövényeket fotókon is megnézheted.

Szobanövények jótékony hatásai

Az otthonunkban rengeteg légszennyező anyagot találunk. A műanyagokból, a bútorokból és a hozzájuk használt ragasztókból formaldehid válik ki. Ha huzamosabb ideig jelen van a formaldehid a légtérben, akkor szem-, torok- és orrirritáció, álmatlanság, fejfájás léphet fel.

A zárt helyiségek légterében fellelhető kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja a szobanövények tartása. A NASA közre is tette a legjobb légtisztítónövények listáját. A listában szereplő növények szépségük és légtisztító hatásuk mellett igénytelenek, kevés napfény mellett is jól fejlődnek, és leveleik képesek mesterséges fény hatására is fotoszintetizálni.

Mérgező szobanövények

A szobanövények egy része mérgező, még a NASA által legjobb légtisztító hatású növények többsége is. A mérgező növényeket nem kell száműzni a lakásból, nyugodtan rakhatjuk őket hálószobába és gyerekszobába is.

Szakszerű gondozás és kezelés esetén semmiféle egészségkárosodást sem okoznaka mérgező növények. Elővigyázatlanság vagy egyéni érzékenység esetén azonban veszélyt jelenthetnek. Nem kell a mérgező növényekről sem lemondani, meg kell tanulni, hogy élhetünk együtt velük és bosszúság helyett garantáltan örömöt hoznak majd.

Szobanövények igénye és a környezeti tényezők

A szobanövényként tartott növények a fagymentes időszakban a szabadban érzik legjobban magukat. 10 °C alatti hőmérsékleten azonban komolyan károsodhatnak, azért ősszel a szobába kell menekíteni őket. A hely- és klímaváltozás általában átmenetileg megviseli őket, de aggodalomra semmi ok, hamar regenerálódnak és alkalmazkodnak az új körülményekhez. Néhány egyszerű praktikával támogatjuk is kis kedvenceinket, hogy kevésbé viselje meg őket a változás.

A hidegen kívül a tél közeledtét a növények részére a nappalok rövidülése és a megvilágítás gyengülése is jelzi. A változó körülmények hatására a szobanövények többsége ilyenkor nyugalomba vonul. Életfolyamataik lelassulnak, növekedésük, fejlődésük leáll. A hűvös és fényhiányos időszakban kevesebbet párologtatnak, ezért kevesebb vízre és tápanyagra van szükségük.

Gyakran nem egyszerű megállapítani, hogy a növény kókadása mögött túlöntözés vagy épp vízhiány áll-e. Nagy hiba, ha minden növénynek ugyanannyi vizet adunk. A szükséges vízmennyiség függ a növény igényeitől (származása, nagysága, stb), a környezeti tényezőktől (hőmérséklet, fényviszonyok, stb) és az évszaktól is. A magas páratartalmat igénylő növényeken nem segít a gyakori öntözés, hisz a két dolog nem ugyanaz.

A növények származásának ismerete sokat segít a gondozásban. Az őshazájukban szárazsághoz szokott növények szobanövényként is kevesebb vízzel beérik. A növények a leveleikben is képesek tárolni a vizet. Általánosságban elmondható, hogy a húsos levelű növények kevésbé vízigényesek, mint a vékony levelűek. A kaktuszok az egyik legnagyobb túlélők, havi néhány csepp víz elegendő számukra.

Szobanövények legfontosabb ápolási munkái

Szobanövények öntözése, párásítása, tápoldatozása

Az ápolási munkák közül fontossági sorrendben a szobanövények öntözése az első. A locsolásnak vannak apró trükkjei, amik a növények többségénél bevállnak. Nagyon sokat segít a helyes gondozásnál a növény eredetének ismerete. Általánosságban elmondható, hogy kevés kivételtől eltekintve a növények jobban elviselik, ha kissé szárazabban tartjuk őket, mint ha túl öntözzük.

A páraigényes növényeknek a szükséges párát túlöntözéssel nem biztosíthatjuk, azzal csak gyökérrothadást érhetünk el. Párásításra kitűnő a koksszal, tőzeggel, perlittel, kaviccsal bélelt, nedvesen tratott tál a növény alá.

Az öntöző víz mennyisége nagyban függ az évszaktól is. Magasabb hőmérsékleten, nyáron a szobanövények is több vizet kívánnak. Télen a növények pihenésre vágynak, ilyenkor életfolyamataik lelassulnak, kevesebb vízzel is beérik.

A tápoldatot mindig a növény igénye alapján válasszunk, és mindig nedves földre vigyük fel.

Szobanövények átültetése

Átültetésnél figyeljünk a növény igényeire és ennek megfelelő virágföldet vásároljunk. Mindig csak egy számmal nagyobb cserépbe ültessük a növényt, úgy fog csak szépen fejlődni.

Szellőztetés

A virágtartók helye ablak közelében van. Különösen a téli hónapokban okoz gondot a helytelen szellőztetés. Lehetőleg ne azt az ablakot nyissuk ki, amelynek közelében a szobanövényeink vannak. Sok növény a huzatra is érzékeny.

Portalanítás

A szobanövényeket időnként portalanítani kell. Azon túl, hogy a poros levelek látványra sem szépek, a porréteg a növények életműködését is gátolja. Portörlésre puha száraz rongyot vagy nedves szivacsot használjunk. 10-14 naponként érdemes száraz ronggyal áttörölni a leveleket. Aprólveleű növényekhez a porsöprű hazsnálata a legcélszerűbb.

Negyedévente érdemes letusolni a növényeket a fürdőkádban szobahőmérsékletű vízzel. A vízsugár elsősorban a leveleket és a hajtásokat érje, ne a földet.

Szobanövények szaporítása

A szobanövények szaporítása dugványozással történhet, ilyenkor hajtás- vagy levéldugványokat használunk. Néhány dísznövényt sarjakkal, pl. broméliák és tőosztással, például vitorlavirág szaporíthatunk.

Legfontosabb szobanövényápolási munkák összefoglalva

 • olyan növényeket válasszunk, amelyek a lakásunk klímáját elviselik,
 • igény szerint öntözzünk,
 • megfelelő időben és földbe ültessünk,
 • két hetenként portalanítsunk,
 • ügyeljünk a téli-nyári szellőztetésre.
Legkedveltebb szobanövények jellemzése, igényei, gondozása képekkel

Találd meg a kívánt szobanövényt a fotó alapján vagy írd be a nevét a keresőbe a növény részletes leírásához és gondozási tanácsaihoz.

Legkedveltebb szobanövények gondozása képekkel

 • Színes kála (Zantedeschia sp.) gondozása
  A sárga kála, a színes kála, azaz a Zantedeschia ellottiana gondozása egyáltalán nem bonyolult, de sok türrelmet igényel. Az aranysárga vagy lila virágú szobai kála kecses formájú virágai vázában is hosszan tartanak. Legjobban a...
 • Golgotavirág (Passiflora) gondozása, teleltetése, szaporítása
  A trópusokról származó, hazánkban is egyre népszerűbb golgotavirág (Passiflora) színes virágaival nyári kertek éke. A mi éghajlatunkon a legtöbb fajtája teleltetést igényel ugyan, de magasra futó ágakkal és csodálatos virágokkal hálálja meg a gondoskodást....
 • Könnyezőpálma (Monstera deliciosa) gondozása, szaporítása
  Napjaink egyik legkedveltebb szobanövénye a könnyezőpálma, vagy más néven monsztera vagy levélfa, latinul (Monstera deliciosa). A kontyvirágfélék családjának kedvelt képviselőjét sokáig filodendron névvel illeték, de ez téves elnevezés volt. A könnyezőpálma név sem igazán...
 • Legyen virágpompa télen is – télen virágzó szobanövények
  Egy sor olyan szobanövényt ismerünk, amelyik akkor kel életre, amikor a többi téli nyugalmi idpőszakát éli. A télen virágzó szobanövények a hideg időszakban is megkövetelik a babusgatást, csak megfelelő gondozás mellett tartják meg bimbóikat...
 • A legszebb színes levelű szobanövények
  A színes levelű szobanövények egyre nagyobb divatjukat élik. Van is miből válogatni: sárga, piros, lila, rózsaszín vagy bordó színnel díszített levél egyáránt előfordulhat. A tarka színek és ezek árnyalatainak váltakozása valamint a foltos, pöttyös,...
 • Viaszvirág (Hoya) gondozása, szaporítása
  A viaszvirág (Hoya) egyre kedveltebb kúszó szobanövény Igazi szépségét különleges, viaszra emlékeztető illatos virágai adják, amelyek könnyre emlékezető édeskés nedvet eresztenek. Ezen jellemzői alapján kapta továvvi neveit: porcelánvirág, viaszszőlő, Mária könnye. A viaszvirág gondozása...
 • Kankalin (Primula) gondozása, virágoztatása
  A kankalin, vagy más néven primula az egyik legszínesebb és legkedvesebb tavaszköszöntő virág. A hideg évszakban való korai megjelenése, olcsósága és igénytelensége igen népszerűvé teszi. Sokan nem tudják, hogy az elvirágzás után a kertben...
 • Pénzteremtő növények az új évre
  Pénzteremtő növények sorával kívánok boldog új évet! De mégis mi köze van a növényeknek az ember pénztárcájához és vagyonához? Van valami alapja őseink hiedelmeinek és tényleg léteznek növények, amelyek gyarapíthatják a pénztárcádat? Mutatok pár...
 • Szilveszteri szerencsehozó növények
  Szerencsehozó növények mindig jól jönnek a lakásban. Szilveszter és újév napján hajlamosak vagyunk nagyobb jelentőséget tulajdonítani a babonáknak, hiedelmeknek. A mágikuserejűnek tartott növények közül most azokat válogattam egy csokorba, amelyek segítenek Fortuna kegyeibe férkőzni,...
 • Jerikó rózsája: száraz gumóból zöld csoda órák alatt
  Jerikó rózsája (Selaginella lepidophylla) vagy mexikói csipkeharaszt több sivatagi növény neve, melyeknek sajátossága, hogy összegömbölyödött száraz állapotukból víz hatására szétnyílnak. A jericoi rózsa gondozása egyszerű, hónapokig teljesen szárazon, fény nélkül tartható. Az ápolási tanácsokat...
 • Pozsgafa gondozása és szaporítása
  Az apró, húsos levelei miatt pénzt hozó növénynek tartott pozsgafa (Crassula ovata) vagy majomfa az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben tartható dekoratív növény. Jól tűri a száraz levegőt is, így lakótelepi lakásban is tartható, ha találunk...
 • Minőségi műnövény egy elegáns kaspóban a tökéletes választás
  A műnövények remek alternatívát jelentenek beltéri dekorációra. Ha nincs ideje a növények gondozására, akkor sem kell nélkülöznie az élénk színeket és az élénk zöldeket.  A kiváló minőségű művirágok pedig néha megtévesztően hasonlatosak a valódi...
 • Ezekkel a praktikákkal előzhető meg az orchidea bimbó lehullása
  Az orchideák nem túl igényes növények, ennek elleénre mégis előfordul, hogy hiába várjuk, nem borulnak virágba vagy egyik napról a másikra a bimbók száradni kezdenek és lehullanak. Több évtizedes orchidea gondozási gyakorlottal rendelkező olvasónk...
 • Guzmánia (Guzmania sp.) jellemzése, gondozása
  A guzmánia vagy guzmán bromélia (Guzmania sp.) különösen virágzás idején mutatós és kedvelt szobanövény. Igazi ékét nem a virágai, hanem a levélrózsából kiemelkedő ragyogó színű fellevelei adják. A lándzsabunkó vagy lándzsavirág néven is ismert guzmánia...
 • Aszparágusz (Asparagus densiflorus) gondozása, jellemzése
  Az aszparágusz (Asparagus densiflorus), díszspárga vagy klárisfű egyike a méltánytalanul hanyagolt levéldísznövényeknek. Nagyanyáink idejében még az esküvői csokor is elképzelhetetlen volt nélküle. Bár teleltetést igényel, érdemes beszerezni egyet, mutatom is milyen egyszerű az aszparágusz...
 • Mikulásvirág gondozása mesterfokon – 5+1 tipp a boldog növényhez
  Dús leveleivel és intenzív színeivel, a mikulásvirág bármelyik szobában hangulatos látványt nyújt a karácsonyi időszakban. Ám ez a csillag alakú szépség szobanövényként az ünnepeken túl is kiválóan megállja a helyét, és megfelelő gondozással nemcsak...
 • Erre vágynak a szobanövények télen
  A hűvös, fagyos idő beköszöntével a kertben, erkélyen nyaraltatott szobanövények kinti ideje lejár. A növények a szabadban szépen fejlődtek, virágot hoztak, megerősödtek, télen pedig egy kis nyugalomra, pihenőre vágynak. Először is meg kell szokniuk...
 • Vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása, jellemzése
  A vitorlavirág (Spathiphyllum) gondozása egyszerű, nem véletlenül tartják az egyik leghálásabb szobanövénynek. Bár szereti a sok fényt, mostohább körülmények között is virágzásra bírható. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fellevéllel körülölelt virágai...
 • Ilyen a télikert a lakásban
  Amint hűvösebbre fordul az idő és növényeinket be kell menekíteni a fagymentes helyre, rögtön rájövünk, nincs elég helyünk, és milyen jól is jönne egy télikert. Legideálisabb, ha a télikert a ház szerves része, azaz...
 • Szobai azálea (Rhododendron simsii) gondozása, virágoztatása
  A dúsan virágzó szobai azálea (Rhododendron simsii), a kínai azálea a tél egyik kedvenc szobanövénye. Nem a legegyszerűbben tartható növény, gondozása némi odafigyelést igényel, a gondozási hibákat rosszul tűri. De ha biztosítjuk számára a megfelelő...
 • Klívia gondozása, virágoztatása, szaporítása
  A kafferliliomnak vagy narancsliliomnak, sőt szobalilomnak is nevezett klívia (Clivia miniata) ismét egyre kedveltebb növény. A tavasszal élénk narancssárga vagy sárga színben pompázó virágain túl a fényes, zöld levelei egész évben szerethetővé teszik. Virágba...
 • Amarillisz (Hippeastrum) gondozása, újravirágoztatása, szaporítása
  Az amarillisz (Hippeastrum) vagy amarílisz, más néven lovagcsillag az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növény a karácsonyi dekorációk ékköve lehet. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma fehér és piros színben illik...
 • Karácsonyi kaktusz gondozása, virágoztatása
  A tél egyik legkedveltebb virágzó növénye a nevében is az ünnep hangulatát idéző karácsonyi kaktusz. Népszerűségéhez hozzájárul igénytelensége. Bár a száraz levegő nem épp a kedvence, lakótelepi lakásban is egyszerűen tartható és évről évre...
 • Alokázia, ördöglevél (Alocasia sanderiana) gondozása
  A csodálatos levéldísznövény, az alokázia (Alocasia sanderiana) leveleinek különleges formájáról kapta az ördöglevél nevet. A ránclevélnek is hívott, rizómás (gyöktörzses) szobanövény sötétszínű, fényes felületű, fehér erezettel mintázott levelei igen dekoratívak. Megfelelő gondozás mellett télen...
 • Ciklámen gondozása, újravirágoztatása
  A szobai ciklámen az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló virág. Tartása némiképp eltér a többi szobanövénytől, mert a lakás hőmérséklete túl magas számára. Ha viszont hűvös és világos helyet tudunk biztosítani számára, hónapokig gyönyörködhetünk...
 • Így lesz dúsan virágzó a lepkeorchidea, a pillekosbor
  A lepkeorchidea (Phalaenopsis) vagy pillekosbor a legkedveltebb és egyszerűbben tartható orchidea fajta. Hosszantartó virágzása után sem kell megválni tőle, hisz egyszerűen újravirágoztatható. Elmesélem, hogy lesz dúsan virágzó a lepkeorchidea. Dúsan virágzó lepkeorchidea titka A...
 • Kislevelű fikusz (Ficus benjamina) gondozása
  Az örökzöld, dekoratív kislevelű fikusz (Ficus benjamina), a csüngőágú fikusz vagy más néven fikusz benjamin a modern lakások egyik leghálásabb zöld szobanövénye. Apró zöld vagy fehér-zöld tarka levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé...
 • Teleltetési kisokos – növények téli gondozása
  A teleltetés és növényeink téli gondozása egyre gyakrabban előtérbe kerül ahogy hűvösödik az idő. A balkonnövények teleltetésének kezdete azonban nem köthető egy fix dátumhoz. Azon túl, hogy az egyes növényfajták hidegtűrő képessége is eltérő,...
 • Vitorlavirág virágoztatása – olvasói tanácsok
  A békeliliomként is hívott vitorlavirág (Spathiphyllum) az egyik legdekoratívabb, leghálásabb és legigénytelenebb szobanövény. Könnyen nevelhető, gondozása egyszerű, egész évben otthonunk dísze lehet. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fehér vitorlára emlékeztető fellevél...
 • Nyíllevél (Syngonium podophyllum) gondozása, bemutatása
  Az érdekesen erezett leveleivel díszítő nyíllevél (Syngonium podophyllum) vagy szingónium a modern lakások méltó dísze lehet. Trópusi származásából következően a szobanövényként tartott nyíllevél párásítása elengedhetetlen az életben tartásához. Néhány egyszerű gondozási tanács betartásával azonban...
 • Lepkeorchidea, az egyik leghálásabb szobanövény
  Sokakban él az a tévhit, hogy a lepkeorchidea nem tartható lakótelepi lakásban és az otthon száraz levegője miatt lelehetetlen újravirágzásra bírni. Évtizedes orchidea gondozási tapasztalatokka bíró olvasónk minderre rácáfol, sőt azt állítja, a lepkeorchidea...
 • Kaktusz kisokos – gondozási tanácsok egy helyen
  A pozsgás növények vagy rövidebben a pozsgások gondozása pofon egyszerű. A szukkulensek a növények többségével ellentétben azt díjazzák, ha minél ritkábban foglalkozunk velük. Persze nem kell teljes távolságtartásra gondolni. Nyugodtan gyönyörködjünk bennük naponta többször...
 • Kaktuszok (Cactaceae) gondozása, szaporítása
  A kaktuszok (Cactaceae) a leghálásabb növényeink közé tartoznak. Távoli földrészek kietlen sivatagjaiban és prérijeinek szabadon élnek, nálunk pedig néhány fagyálló fajtától eltekintve csak szobában vészelik át a hideg időszakot. Összeszedtem, mik a legfontosabb gondozási...
 • Dendrobium nobile orchideák jellemzése, gondozása
  A Dendrobium nobile orchidea, magyarul a jeles vesszőkosbor nem annyira ismert orchidea fajta, mint a lepkeorchidea, de egyre népszerűbb hazánkban is. Nem tévesztendő össze a másik Dendrobium fajtával, a Dendrobium phalaenopsissal sem. A dendrobium...
 • Szoba jukka, pálmaliliom (Yucca elephantipes) gondozása
  Az óriás pálmaliliom (Yucca elephantipes), másnéven jukka pálma, törzses jukka, vagy latin nevű írással egyszerűen csak yucca az egyik legmutatósabb és legigénytelenebb szobanövény. A felkopaszodott törzsön növő zöld levelek a fiatal növényen is jól...
 • Kroton (Codiaeum variegatum) jellemzése, gondozása, szaporítása
  A kroton (Codiaeum variegatum) vagy más néven csodacserje az egyik legszebb és leghálásabb levelével díszítő szobanövényünk. A megfelelő gondoskodást apró virágaival is meghálálja. Nézzük, miből áll a kroton gondozása! Csodacserje származása, jellemzése Származása: A...
 • Így lesz szép a liziantusz (préritárnics) – olvasói tanácsok
  A liziantusz, más nevein préritárnics, lisianthus, lizike vagy eustoma Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származó növény. A cserepes szobanövényként árult virág szinte egész évben elérhető az üzletekben. Gondozása nem túl egyszerű igen gyakori, hogy...
 • Sivatagi rózsa (Adenium) gondozása, virágoztatása
  A csodálatos virágokkal ékeskedő sivatagi rózsa (Adenium) gondozása sok babusgatást igényel, ennek ellenére igen kedvelt növény. A gyönyörű virágú és érdekes törzsű növény lassan fejlődik és ha nem megfelelően gondozzuk, a virágzása is elmarad....
 • Citrusfélék jellemzése, gondozása, metszése, teleltetése
  A mediterrán növények kedvelői leginkább nyáron gyönyörködhetnek a kedvenc virágaikban, hisz a leander, a hibiszkusz és társaik télen pihennek. Nem így a különböző citrusok. A citrus fajták a hideg évszakban is ontják illatos virágaikat...
 • Milyen az ideális tápoldat szobanövényekhez?
  Az egész évben a lakásban tartott dísznövények, a szobanövények fejlődéséhez és hosszú távú megtartásához tápanyagra van szükség. A megfelelő növekedéshez és virágzáshoz az öntözővízen túl makro- és mikroelemeket is tartalmazó tápoldatot kell biztosítani a növények számára....
 • Pozsgás növények, a pozsgások gondozása
  A pozsgás növények vagy rövidebben a pozsgások gondozása pofon egyszerű. A szukkulensek a növények többségével ellentétben azt díjazzák, ha minél ritkábban foglalkozunk velük. Persze nem kell teljes távolságtartásra gondolni. Nyugodtan gyönyörködjünk bennük naponta többször...
 • Így lesz csodaszép a hibiszkusz – olvasói tanácsok
  A sok színben elérhető hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) vagy más néven kínai mályvacserje igen kedvelt növény, annak ellenére, hogy nem tartozik az egyszerűen gondozható virágok közé. Különösen a teleltetése jelent kihívást sokaknak. Hibiszkusz gondozásban nagy...
 • Korallvirág jellemzése, gondozása, szaporítása, újravirágoztatása
  A színes, apró virágaival díszítő korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) januártól júniusig a szobák éke lehet. Nyárra kiültethető a kertbe, erkélyre, teraszra, vagy balkonládába. Ápolásával nem kell sokat bajlódni. A korallvirág gondozása nem nagy kihívás, néhány...
 • Fokföldi ibolya nevelése a gyökereztetéstől virágzásig – olvasói tanácsok
  A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) vagy afrikai ibolya igen bájos és népszerű szobanövény. Aki egyszer kitapasztalja, hogy lesz eredményes a nevelése és szaporítása, az már többet nem vásárol kis növényeket. Az egészséges levelek elültetésével...
 • Hogyan gondozzuk az otthoni növényeinket?
  Otthoni növényeink körültekintő gondozása saját érdekünk. Nem feledkezhetünk el ugyanis arról, hogy szoros együttélésben létezünk növényeinkkel. Meghatározzák életterünket és helyiségeink megjelenését is. Az élettani hatásaikat pedig nem becsülhetjük eléggé. Azt is lehetne mondani: mindegy...
 • Várunk a 8. Balkonáda találkozóra és növénycserére!
  Megjött a jó hír: lesz nyolcadik Balkonada találkozó! Nagyon sokan vártuk már, hogy két év szünet után végre találkozhassunk és növényeket cseréljünk. Aki tagja a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportnak, tudja, hogy kikértem...
 • Szobanövények jellemzése, igénye, gondozása
  A szobanövények igen hálás képviselői a természetnek, de csak akkor, ha figyelembe vesszük és teljesítjük kívánságaikat. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy alapvetően az élő természet részei. Azzal, hogy a lakás bezárt terébe kényszerítjük őket,...
 • Korallkaktusz (Rhipsalis Hatiora salicornioides) jellemzése, gondozása
  A korallkaktusz, vesszőkaktusz vagy pálcikakaktusz (Rhipsalis Hatiora salicornioides) a rengeteg apró, vékony, pálcika formájú ágáról kapta a magyar nevét. Különleges formája, egyszerű tartása és apró virágai miatt igen kedvelt szobanövény. Korallkaktusz jellemzése, gondozása Bár kinézetre hasonlítanak, a...
 • Vízkulturás orchidea nevelés praktikái
  Hazánkban is egyre kedveltebb a hidrokultúrás (vízkultúrás) növénytermesztés, amikor a növények nem földben, hanem csak vízben és tápanyagban nevelkednek. Olvasónk sok rossz tapasztalatot szerzett az orchideák cserépben tartásával, ezért döntött a vízkulturás orchidea nevelés...
 • Amarillisz (Hippeastrum) ültetése és ütemezett virágoztatása
  Az amarillisz ültetése nincs fix dátumhoz kötve. Programozható növény lévén épp az a jó benne, hogy a kívánt virágzási időhöz igazíthatjuk a hagymák cserépbe helyezését. Csupán 6-8 hetet kell visszaszámolni a virágzás kívánt dátumából...
 • Mekkora kaspó kell a növényekhez?
  Beszéljünk akár szobanövényekről, akár balkonnövényekről előbb-utóbb szóba kerül a kaspó méretének kérdése. Tisztázzuk rögtön, hogy akár beltéri, akár kültéri kaspóról beszélünk, egyik sem ültetőedény. Abba nem kerül közvetlenül a föld és a növények, hanem...
 • Klívia magvetése – olvasói tapasztalatok fotókkal
  A klívia magvetése azért sem egyszerű, mert már a magok beszerzése is nehézségek elé állít bennünket. Olvasónk már többször szedett magokat a saját növényeiről és nevelt belőlük kis növényeket. Most képpel illusztrálva mutatja be,...
 • Maradjon meg az elnyílt orchidea szára vagy le kell vágni?
  Megoszlanak a vélemények arról, hogy az elvirágzott orchidea szárát le kell-e vágni vagy jobb meghagyni. Mindkét módszernek megvannak a saját előnyei. Hogy egyszerűbb legyen a döntés, most az orchidea gondozási tapasztalatairól is ismert Vadady...
 • Így öntözi az orchideákat az elismert szakember
  Az orchideák öntözése és párásítása a legsarkalotosabb pontja a gondozásuknak. Nagy hiba azt hinni, hogy kedvenc virágainkat állandó locsolással tudjuk kényeztetni vagy virágzásra bírni. Sokkal inkább értékelik, ha igényeikre figyelve, személyre szabottan jutnak az...
 • Botkaktusz (Euphorbia tirucalli) gondozása
  A botkaktusz (Euphorbia tirucalli) a nevével ellentétben nem egy kaktuszféle. A kutyatejek családjába tartozik és mint ilyen, a mikulásvirág rokona. Különlegességét henger alakú, vékony szárai és a megfelelő gondozás mellett megjelenő apró virágai jelentik. Botkaktusz (Euphorbia...
 • Szobanövények locsolása eredményesen
  A szobanövények locsolása egyszerű feladatnak tűnik, de nagy odafigyelést igényel, ha csodaszép növényeket szeretnénk. Nem mindegy, hogy mennyi vizet és mikor adunk növényeinknek. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy minden szobanövényt ugyanakkor öntözünk. Érdemes figyelembe...
 • Ezt tedd, hogy ismét virágozzon a lepkeorchideád
  Ne legyünk álszentek, ismerjük el, hogy az orchideákat csodálatos és hosszantartó virágaikért tartjuk. A lepkeorchidea virágoztatása tanulható művelet, az alapvető tudnivalókat ismerve nem marad el a siker. Tapasztat olvasónk elárulja, neki milyen módszerekkel sikerül...
 • Tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) gondozása
  A tarka sárkányfa (Dracaena Marginata) az egyik legkedveltebb dracéna, ami önmagában is a lakás dísze lehet. Kisebb-nagyobb növénytartóba, vegyes beültetésekbe vagy szoliter növényként egyaránt kiválóan használható. Könnyen gondozható, az általános igényű szobanövények közé tartozik....
 • Így lesz sikeres a fokföldi ibolya szaporítása
  A fokföldi ibolya szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Ebben a témában segít most olvasónk tiszta vizet önteni a pohárba. Marika több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl, most nekünk is elárulta...
 • Így ápold a szobanövényeket télen
  A szobanövények téli ápolása épp úgy függ a növény fajtájától, mint az év többi szakában. Ahogy a többi növény is, a szobanövények is lelassulnak, pihennek egy kicsit a hideg hónapokban. Hiba lenne ugyanúgy gondozni...
 • Ments növényeket és csodáld hálájukat
  A növényeknek lelkük van. Megérzik a feléjük áradó szeretetet és meghálálnak minden apró gondoskodást. Különösen igaz ez a mások által kidobott vagy a nagy áruházban leárazott virágokra. A mentett növények megfelelő ápolás mellett dús...
 • Ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) gondozása
  Az 1500 fajjal büszkélkedő törpebors (Peperomia) nemzetség Amerika trópusi vidékein őshonos. Hazánkban a szobanövényként tartható ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) hódította meg a háziasszonyok szívét. Díszes lombozata mellett a zsinórszerű tüskék formájában növő virágok teszik...
 • Ezek voltak a kedvenc növények 2021-ben
  Pár bejegyzéssel ezelőbb megmutattam, hogy melyik ételrecepteket olvasták a legtöbben 2021-ben. Ideje, hogy a blog másik fő témájáról, a növényről is ejtsünk pár szót, ezért most megmutatom, melyek voltak a kedvenc növények 2021-ben a...
 • Szobanövény locsolás négy egyszerű trükkje
  A szobanövény locsolás télen még nagyobb kihívás, mint nyáron. A növények egy része ilyenkor pihen és kevesebb vizet igényel, míg mások a lakások száraz és meleg levegője miatt épp azt szeretik, ha nedves a...
 • Így lesz sikeres a lepkeorchideák téli ápolása
  A legkedveltebb orchidea fajták, így a lepkeorchideák (Phalaenopsis) téli ápolása sem túl bonyolult feladat. Csupán néhány egyszerű szabályt kell betartani, hogy gyönyörű virágokkal színesítsék meg a rövid és szürke napokat. Tanácsaimmal abban segítek, hogy...
 • Flamingóvirág (Anthurium), ahogy az olvasók gondozzák
  Az egzotikus szépségű flamingóvirág (Anthurium) méltán az egyik legnépszerűbb szobanövény. A színes, mutatós virágai vázába téve vagy a növényen hagyva is hetekig virítanak. Szakszerű gondozással évekig a lakás dísze lehet és évente többször új virágainak...
 • Erre figyelj a szobanövények választásánál
  A szobanövények jelentősége felértékelődik a rideg, hideg téli napokon, amikor kevesebb időt töltünk a természetben. Nyugat-Európa egyes országaiban már terápiás jelleggel is javasolják a kertészkedést és a szobanövények tartását depresszió ellen. Nagy hiba azonban,...
 • Ritkán virágzó növények csodája
  Az élet számomra igen kedves csodája, amikor a ritkán virágzó növények egyszer csak virágba borulnak. A világ más részein, őshazájukban ez mindennapos esemény, de nálunk, a szobanövényként tartva valódi csodaszámba megy. Az olvasók segítségével...
 • Ha csak egy virág fér el a szobában, ez legyen az
  Fiatalok és idősebbek körében egyaránt igen hamar kedvelt lett a városi (urban) dzsungel lakberendezési stílus. Az új trendben a lakás egészét vagy nagy részét igazi oázissá alakítják. Helyhiány miatt nem mindenki engedheti meg magának...
 • Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla) gondozása, szaporítása
  A szilveszter előtt a boltokban megjelenő szerencsehere, szerencsehozó lóhere nem más mint a négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla). Gondozása igen egyszerű. Sokan nem ismerik azt a tulajdonságát, hogy pihenő időre van szüksége, ezért idő előtt...
 • Pompás fehér virágok karácsonyra
  Az utóbbi években igen ritkán örvendhetünk hólepte fehér karácsonynak. Egy kis trükkel azonban a szobában is lehet havas hangulat. A dekorációként használt fehér virágok karácsonyra is az otthonunkba varázsolhatják a fehér karácsony illúzióját. Pompás...
 • A karácsonyi dekorációk sztárnövényei
  A karácsonyi hangulat fontos kiegészítői a növények. Akár zöldben, a remény színében, akár a Krisztus vérét szimbolizáló pirosban pompáznak, nagyon jól emelik az ünnep fényét. A fehér növények pedig a havas táj egyszerű szépségét...
 • Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), a tél sztárnövénye
  A tél egyik slágernövénye a nevével is telet és boldogságot idéző mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima). Piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon jól illik a karácsonyi ünnepkörbe, nem véletlen a karácsonyi csillag elnevezése...
 • Orchideák betegségei, kártevői és gyógyításuk
  Az orchideák sem kivételek, sajnos időnként azokat is megtámadják különböző betegségek, kártevők. Orchideák betegségei akár végzetesek is lehetnek, de korai, szakszerű beavatkozással megmenthetjük kedvencünket. Orchideák betegségei, kártevői és gyógyításuk Az orchidea betegségek egy része...
 • Leggyakoribb orchidea gondozási hibák és elkerülésük
  Az orchideák a legkedveltebb szobanövényeink közé tartoznak. Bármennyire is szeretjük a trópusi származású kedvenceinket, nem mindig tudjuk hosszútávon megtartani azokat. A leggyakoribb orchidea gondozási hibák összegyűjtésével segítek elkerülni a legnagyobb buktatókat. Leggyakoribb orchidea gondozási...
 • Így lesz csodálatosan virágzó az amarillisz – gondozási tanácsok
  Az amarillisz az egyik legkedveltebb télen virágzó és karácsonyi dekorációhoz legtöbbet használt hagymás növényünk. Azt ugyan sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell megválni tőle, de évenkénti újravirágoztatása csak keveseknek sikerül. Most az olvasók...
 • Egészséges mikulásvirág titka
  Ahogy beköszönt a tél, már mindenki ünnepi lázban kezd égni. Lassan hangulatos fénybe öltözik a város, és advent első vasárnapja is a nyakunkon van. Ezek a hónapok végtelen kreativitásnak engednek utat, melynek különleges eleme...
 • Pozsgafa (Crassula ovata) gondozása, ahogy az olvasóknál bevált
  A pozsgafa vagy más néven majomfa (Crassula ovata) az egyik legkedveltebb és legigénytelenebb növény. Népszerűsége annak is köszönhető, hogy pénzteremtő erővel ruházták fel. Az olvasók beszéltek arról, milyen módszerekkel sikerült hosszú évekig sikeresen tartani és...
 • Ezzel a trükkel már februárban virágzik a tulipán a lakásban
  Februárban már minden porcikám nagyon vágyik a tavaszi illatokra és színekre. Amikor már teljesen elegem van a télből, a latyakból, a hideg és borús napokból, akkor már egy szál virágra is jól esik ránézni....
 • Vanda orchidea (pártáskosbor) gondozása, virágoztatása
  Sokak szerint a vanda orchidea (pártáskosbor) az orchideák királynője. Különleges szépségük emeli ki őket a többi orchidea fajta közül. Drágaságuk és gondozásuk körüli tévhitek miatt sokan nem mernek beruházni egy vandára, pedig kis odafigyeléssel...
 • Orchidea gondozási tippek kezdőknek – olvasói tanácsok
  Az első orchidea sikere vagy kudarca nagyban meghatározza, hogy lesz-e kedvünk újabb példányokat beszerezni. Mert bizony az orchidea gondozásba is bele kell tanulni. Az orchidea gondozási tippek, amelyeket egy kérdésre válaszolva olvasók megosztott nemcsak...
 • Karácsonyi kaktusz virágoztatása szentestére
  Itt az ideje a tettek mezejére lépni, ha azt szeretnénk, hogy a téli ünnepekre a karácsonyi kaktusz is csúcsformáját hozza. A szabadban nyaraltatott kaktuszoknak most már a lakásban a helyük és el kell kezdeni...
 • Klívia (Clivia miniata) gondozása – olvasói tanácsok
  A klívia gondozása nagy türelmet igényel, akár a kitartóak virágának is nevezhetjük. A kafferliliomnak vagy narancsliliomnak is nevezett, tavasszal virágzó szobanövény megfelelő gondozás mellett évekig a szobánk dísze lehet. Az olvasók meséltek arról, nekik...
 • Pompás papagájvirág (Strelitzia reginae) gondozása
  A papagájvirág (Strelitzia reginae) vagy ahogy gyakran hívják, a paradicsommadár-virág extravagáns szépség, amit akár otthon is tarthatunk és virágzásra bírhatunk. A papagájvirág gondozása könnyen kitapasztalható, aztán csak türelmesen kell várni a mutatós virágok megjelenésére....
 • Felkopaszodott ficus benjamina helyrehozása – olvasói tanácsok
  Mindamellett, hogy a kislevelű fikusz, a ficus benjamina az egyik legkedveletebb és leghálásabb szobanövény, gyakran okoz fejtöröst a levélhullás megállítása. Olvasói kérdésre, olvasói tapasztalatokkal adom meg a választ arra, hogy lesz újra dúslevelű és...
 • Őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) gondozása
  A hatalmasra növő és igen látványos őszapókaktusz (Cephalocereus senilis) akár csak számos más kaktusz Mexikóból származik. A szürkés “szőrökkel” borított oszlopkaktusz a kinézete miatt kapta az őszapó nevet. Hívják még csővirágkaktusznak, őszapófej kaktusznak, de...
 • Oncidium orchidea, a lepkekosbor gondozása
  A táncoló hölgyekre hasonlító, sok-sok apró virággal díszítő oncidium orchidea vagy másnéven lepkekosbor egyre népszerűbb az orchidea kedvelők körében. Könnyen nevelhető és szaporítható, bár az oncidium gondozása némiképp eltér a még népszerűbb lepkeorchidea gondozásától....
 • Korallvirág virágoztatása – olvasó praktikák
  A korallvirág virágoztatása nem túl bonyolult, egy-két apró trükkel akár egész évben virágzó dísze lehet a lakásunknak. Olvasóink segítségével most felfedjük a titkot, amivel bárki is dúsan virágzó és csodálatos növényt nevelhet. Korallvirág gondozása...
 • Beteg lepkeorchidea meggyógyítása – olvasói praktikák
  A beteg lepkeorchidea meggyógyítása nem lehetetlen. Bár sok türelem és némi szaktudás szükséges hozzá, megéri a fáradtságot. Vadady Mária olvasónk a mini orchidea gondozási tanácsai után most azt is elárulja, hogy gyógyíthatjuk meg a...
 • Így lesz szép az aszparágusz – olvasói tanácsok
  Az aszparágusz vagy más néven díszspárga nagyanyáink idejében az egyik legkedveltebb szobanövény volt, ma pedig igen nehezen juthatunk hozzá, szinte csak növénybarátoktól tudjuk beszerezni azokat. Pedig tartásuk igen egyszerű és hosszú élettel hálálják meg...
 • Így hozhatod helyre a tripszes lepkeorchideát – olvasói tanácsok
  Egy tripszes orchidea láttán sokan azonnal kétségbe esnek és menthetetlennek hiszik deédelgetett kedvencüket. A tripsz egy alattomos, nem kívántos kártevő, de sikerrel felvehetjük vele a harcot és újra a régi pompájában láthatjuk az orchideát....
 • Így használható a banánhéj a kertben – olvasói tapasztalatok
  A kertészkedők örök vágya, hogy csodálatos növényeik legyenek és mindezt a legegyszerűbben, legtermészetesebb módon és költséghatékonyan valósítsák meg. Az élesztős tápoldat tapasztalatai után most arról meséltek az olvasók, hogy használható fel a banánhéj a...
 • Kaktuszok, az igénytelen szépségek
  A távoli földrészek kietlen sivatagjainak, félsivatagjainak, prérijeinek varázslatos növényei a kaktuszok a leghálásabb szobanövényeink. Igazi szépségüket a rövid életű, de annál szebb, színes virágaik és töviseik adják. Rengeteg fajtájuk létezik, többségük nem télálló. Pár...
 • Jól bevált, vegyszermentes kártevőűző módszerek az olvasóktól
  Nyáron az erkély és a kert növényei mellett gyakran háttérbe szorulnak a szobanövényeink.  Nem elég csak locsolni a benti növényeket, érdemes figyelni is azokat, mert a kártevők nyáron is megjelenhetnek. A levelek sárgulásának, fonnyadásának...
 • Kurkuma (Curcuma alismatifolia) gondozása, szaporítása
  A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) vagy ahogy gyakran hívják még, a sziámi tulipán egyre gyakrabban jelenik meg a virágüzletek kínálatában és egyre kedveltebb a virágimádók körében. Szépséges virágai hosszan, akár egy hónapig is nyílnak. Gondozása...
 • Fokföldi ibolya virágzásának titka – olvasói tanácsok
  Az egész évben virágzó és hatalmas színválasztékban elérhető fokföldi ibolya, vagy pontosabban afrikai ibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. Fokföldi ibolya virágoztatása csak akkor lesz sikeres, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Az olvasók elárulták,...
 • Ezért ne rendelj virágmagot külföldről
  Az interneten minden elérhető, még az is, ami nem létezik. A lelkes virágbarátok gyakran elcsábulnak egy különleges virág ígéretére és lecsapnak a kihagyhatatlannak tűnő, rendkívüli ajánlatra. Már pedig virágmagot külföldről rendelni nem a legjobb...
 • Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) gondozása – olvasói tanácsok
  A csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz kisebb levelű változata a fiatalok körében is igen népszerű. Apró levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. Zöld levelű és fehér tarka fajtája a modern nappalikban...
 • Így gondozd a cikászt, hogy mindig szép legyen – olvasói tanácsok
  A japán cikász gondozása rendszeresen visszatérő kérdés. Magyarországon is népszerű növény, annak ellenére, hogy teleltetést igényel és sárguló levelei sok bosszúságot okoznak. Olvasónk elmondja a legfontosabb gondozási praktikákat, amivel mindig szép lesz a cikász...

Nézd meg ezeket is!