A szemérmes mimóza: A szobanövény, ami mozog!


A szemérmes mimóza (Mimosa pudica) egy Dél-Amerikából származó, rendkívül érzékeny és érdekes szobanövény. Nevét onnan kapta, hogy levelei a legkisebb érintésre, fényre, sőt, még a hangra is összezáródnak. Ez a különleges mozgás a növény védekező mechanizmusa, amellyel a növényevőktől igyekszik megvédeni magát.

szemérmes mimóza (mimosa pudica)

Szemérmes mimóza (Mimosa pudica) származása, jellemzése

A szemérmes mimóza, latinul a Mimosa pudica a hüvelyesek (Fabales) rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó faj. A „mimosa” latin eredetű szó, amely a „másolás” vagy „utánzás” jelentést hordoz, míg a „pudica” a „szemérmes” jelző.

Eredetileg Dél-Amerikából, az amazonasi esőerdőből, valamint Közép-Amerikából és a Karib-térségből származik. Azonban manapság a Föld számos trópusi részén – és nemcsak ott – megtalálható. Főleg az ázsiai kontinens déli, délkeleti és keleti részén többek között: Banglades, Thaiföld, India, Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Japán zavartalan árnyékos élőhelyein találkozhatunk vele. Fák és cserjék alatt nő.

A természetben 1,5 méteres, kisebb bokor termetű, lágy szárú növényfaj, melynek a fiatal hajtásai felállnak, és az idősebbek szétterülnek. Összetett levelei vannak; egy levelet 10-26 levélke alkot. A növény szára is és a levélnyelek is tüskések.

A kicsi gömb alakú halvány rózsaszín vagy lilás rózsaszín virágai, körülbelül 3 centiméter átmérőjűek. A nyár közepén nyílik. A termése 2-8 összetett tokból áll, melyek 1-2 centiméter hosszúak; ezeknek a szélei is tüskések. Egy-egy tok 2-5 ízből áll, és halvány barna, 2,5 milliméteres magokat tartalmaz. Beporzását a szél és a rovarok is végezhetik.

Apró összetett levelei nagyon érzékenyek. Ha hozzájuk érnek, ráesik az eső vagy a szél megfújja őket, akkor összecsukódnak, de néhány perc múlva újból szétterülnek. Este a levelek összecsukódnak és napfelkeltekor újra kinyílnak.

A mimóza a trópusi esőerdőkben őshonos, ezért szereti a meleg, párás környezetet. Jól érzi magát 20-25 °C hőmérsékleten, és nem szereti a huzatot. A napfényt kedveli, de a tűző napon megéghet a levele. Fontos, hogy a talaja mindig nedves legyen, de ne álljon vízben. A pangó víz a gyökerek rothadásához vezethet.

Szemérmes mimóza igényei és gondozása

A mimóza gondozása nem bonyolult, de odafigyelést igényel.

Öntözés

Rendszeresen öntözzük a növényt, de ne locsoljuk túl. A legjobb, ha a talaj felső rétege mindig szárazon van, mielőtt újra öntöznénk.

Páratartalom

Származásából adódóan a mimóza szereti a párás levegőt. Ha a levegő száraz, párásítóval növelhetjük a páratartalmat a növény körül.

Hőmérséklet

Ideális hőmérséklete 20-25 °C. Ne tegyük ki a növényt huzatnak vagy hirtelen hőmérséklet-változásnak.

Tápanyag

Nem igényel gyakori tápanyag -utánpótlást. A tavaszi és nyári hónapokban havonta egyszer adhatunk neki folyékony tápanyagot.

Szemérmes mimóza szaporítása

A mimózát magról és dugványról is szaporíthatjuk. A magokról történő szaporítás hosszabb időt vesz igénybe, de a dugványozás gyorsabb és egyszerűbb. A magokat szobahőmérsékleten elő kell csíráztatni nedves papírtörlő között, majd elültetni kell őket tálcákba vagy cserepekbe. A dugványokat pedig egyszerűen le kell vágni egy egészséges növényről, majd földbe ültetni.

Kártevők, betegségek

A mimózát a levéltetvek, a pókok és a pajzstetvek károsíthatják. Ha kártevőket észlelünk a növényen, rovarölő szerrel permetezhetjük le.

Érdekességek a szemérmes mimózáról

  • Levelei nem csak érintésre, de fényre és hangra is reagálnak.
  • Gyógyászati ​​célokra is használható. A leveleiből és a virágaiból készült tea nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással bír.
  • A mimóza a szerénység és az érzékenység szimbóluma.
  • Szép és egyedülálló szobanövény, amely remek választás lehet azoknak, akik szeretik a különleges növényeket. A gondozása nem bonyolult, de odafigyelést igényel. Ha megfelelően gondozzuk, a mimóza sok éven át díszítheti otthonunkat.

Összefoglalva tippek a mimóza gondozásához

  • Helyezzük a növényt világos, de nem tűző napos helyre.
  • Rendszeresen öntözzük, de ne locsoljuk túl.
  • A páratartalom növelése érdekében párásítóval párásíthatjuk a levegőt a növény körül.
  • A tavaszi és nyári hónapokban havonta egyszer adhatunk neki folyékony tápanyagot.
  • Figyeljünk a kártevőkre, és szükség esetén rovarölő szerrel permetezzük le a növényt.
  • Ha egy különleges és egyedülálló szobanövényt keresel, a mimóza remek választás lehet!

Szemérmes mimóza mozgása videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük