Árlevelű lángvirág (Phlox subulata) gondozása

Az árlevelű lángvirág (Phlox subulata) vagy kúszó lángvirág a tavaszi sziklakertek bokrosan elterülő élénk színfoltja. Csillagalakú apró virágai fehér, rózsaszín, piros, liláskék és kék színben tündökölnek és gyönyörű virágszőnyeget alkotnak. Gondozáss és szaporítása egyszerű, igen hálás évelőnövény.

árlevelű lángvirág

Árlevelű lángvirág (Phlox subulata) származása

A floxok vagy lángvirágok a csatavirágfélék (Polemoniaceae) családjába tartoznak. Az Amerikai Egysüslt Államokban és Kelet-Kanadában őshonosak.

A lángvirág nemzetségbe több faj is tartozik, melyek változatos kinézetükkel csaknem folyamatosan virágba borítják a kerteket, parkokat. Az alacsonyabb növésűek késő tavasszal vagy kora nyáron hozzák csillagalakú virágaikat és díszítik a sziklakerteket.

A magas növésű fajták júniustól egészen szeptemberig díszítik az ágyásokat, nagy, sűrű és illatos ernyőkbe vagy fürtökbe rendezett tányér alakú virágokkal.

A bugás és az árleveleű lángvirág évelő növény, de létezik egynyári fajtája is, amelyt leginkább balkonnövényként használunk.

Magyarul szokták még floxnak is hívni.

Legismertebbb lángvirág fajták

Bugás vagy évelő lángvirág

A bugás vagy évelő lángvirág fajtái 70-150 cm magasra nőnek, és június és szpetember között virágoznak. A színskálán megtalálható a fehér, a rószaszínű, a piros és az élénk liláskék. 

Sok fajta a viárg közepén rendelkezik világos vagy sötét pöttyel. Hasonlóan néznek ki a hosszabb szárakon valamivel kisebb Phlox maculatum hibridek.  

Az évelő bugás lángvirág (Phlox paniculata) gondozása nem tér el az egyéb kerti évelő virágok gondozásától. Az igénytelen, színes, hosszan virágzó és illatos növény méltán népszerű a kertekben. A talajtakaróként kitűnő, alacsony növésű árlevelű lángvirággal szemben a bugás virágú változat akár egy méter magasra is megnőhet. A bugás lángvirág minimális ápolás mellett júliustól szeptemberig virágba borítja a kerteket, parkokat. Vágott virágként is használhatjuk.

Árlevelű lángvirág (Phlox subulata)

Különösen kedvelt sziklakerti növény az árlevelű lángvirág, amely kúszósrajakkal csaupán 15 cm magas, de 50 cm széles lesz. Ennek is számos olyan fajtája van, amelyik áprilistól májusig fehér, piros, rózsaszín liláskék vagy kétszínű virágokat hoz

Valamivel magasabbra (30-40 cm) nő a terpedt lángvirág (Phlox divaricata), melynek fajtái április és június között kék vagy liláskék virágokat hoznak.

különböző színű árlevelű lánvirág bokrok

Árlevelű lángvirág ültetése

Tavasszal vagy ősszel ültethetjük tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízáteresztő földbe, ágyásokba, árok partra, sziklakertbe.

Árlevelű lángvirág igényei, gondozása

Sziklakertbe általában az árlevelű lángvirágot ültetik, amely alacsony, legyökerező, elágazó szára miatt talajtakaróként is funkcionál, nevezik kúszó lángvirágnak is. Alacsony szárain keskeny, hosszú levelei zöldek, színváltozattól függően lehet a fiatal hajtások szélein lilás árnyalat. Tavasz végétől nyár közepéig virágzik.

Napos és félárnyékos helyet igényel.

Virágai fehér, rózsaszín vagy lila színűek, melyek megfelelő gondozás mellett szinte eltakarják a növényt.

Meghálája, ha pár évente frissítik az elöregedett töveit, melyet onnan lehet megismerni, hogy a közepén kifoltosodnak.

Százazság esetén rendszeresen öntözzük. Néhány évente tavasszal lássuk el komposzttal vagy szerves trágyával.

rózsaszín árlevelű lángvirág

Árlevelű lángvirág metszése, visszavágása

Virágzás utáni visszavágás (kb. félig) serkenti a növekedést, sőt gyakran ősszel még egy virágzást eredményez.

Árlevelű lángvirág szaporítása

A kúszó lángvirágot ősszel vagy tavasszal az elvirágzás után tőosztással szaporíthatjuk.

Felhasználása

Egyesével vagy csoportosan ültethetjük. Különböző színűek egymás mellé ültetésével nagyon szép színfoltokat alakíthatunk ki.

Az árlevelű lángvirág remekül illik a pázsitviolához (Aubrieta), a tatárvirághoz (Iberis) és a kisebb harangvirágokhoz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük