Mitől biok a biotermékek?

A biotermékek egyre népszerűbbek azok körében, akik odafigyelnek az egészségükre és szeretnének minél kevesebb vegyszert bevinni a szervezetükbe. Ugyanakkor még mindig nagyon sok a tévhit a bio körül. Még mindig él az a nézet, hogy ha kukacos egy alma, akkor az biztos bio. Csak úgy mint az ellentéte, ha valamelyik gyümölcs szép és egészséges, azt biztosan ártalmas vegyszerekkel kezelték és az nem lehet biotermék. Nézzük mi az igazság a biotermékek terén!

biotermékek

 

Mi az a bio-, öko-, vagy organikus gazdálkodás?

A biogazdálkodás nem a modern kor találmánya, elődeink az ipari forradalomig kizárólag biogazdálkodást folytattak. Csak ezután alakult ki a modern mezőgazdaság, mely egyre több mesterséges anyagot és technológiát alkalmaz.

A biogazdálkodás hivatalos megnevezése „ellenőrzött ökológiai gazdálkodás”, nem hivatalosan azonos értelemben használjuk még ökológiai gazdálkodásorganikus gazdálkodás szavakat. Angolul az „organic farming”, német nyelvterületen az „ökologischer Landbau” kifejezésekkel találkozhatunk.

Az ökogazdálkodás egyáltalán nem azt jelenti, hogy a növényeket semmivel sem gondozzák, hanem hagyják maguktól fejlődni. Ennek inkább az ellenkezője igaz és pont ez drágítja meg a biotermékeket. 

A biogazdálkodás szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul. Nem használnak szintetikus műtrágyát, vegyszeres talajjavító és növényvédő szereket, helyettük pl. a baktériumalapú biotrágyákat részesítik előnyben.  

Míg a hagyományos gazdálkodásban rovarölő- és gyomírtó szereket használnak a kórokozók megfékezésére, addig a biogazdálkodásban a megelőzésre kerül a hangsúly. Fontos szerepet kap a vetésforgó, a rotáció, hogy ne kerüljenek egymás után olyan növények egy területre, amelyek azonos kártevőket vonzanak.

A növényt, a termést megtámadó kártevőket kézzel szedegetik le vagy kizárólag ökológia gazdálkodásban engedélyezett szerekkel permetezik. A használt növényvédő szerek nem tartalmaznak káros vegyszereket, nem szívódnak fel a növény szöveteibe, vízzel lemoshatóak.

Hozamfokozásra nem használnak hormonokat, antibiotikumokat és a génmódosított növények termesztése is kizárt. 

A biogazdálkodás eredménye a mikroelemekben, vitaminokban gazdag, kevés káros anyagot tartalmazó biotermék. A közhiedelemmel ellentétben az organikus gazdálkodás hozamai nem sokkal alacsonyabbak a hagyományos mezőgazdálkodásban elérteknél. Egyes tanulmányok szerint a hozam a hagyományos 91-95%-a, közel fele akkora trágyázási és 97%-kal alacsonyabb gyomírtói költségekkel. 

A biogazdálkodás jóval ellenállóbb az extrém időjárással szemben, aszály esetén 70-90%-kal magasabb hozamot hoz, mint a hagyományos gazdálkodás. Árnövelő tényező, hogy jóval munkaigényesebb a hagyományos mezőgazdasághoz képest, hiszen a vegyszerhasználat mellőzését a legtöbb esetben emberi munkával pótolják.

 

Biotermékek minősítése

A biotermékek minősítése szigorú szabályok betartásával történik. Az Európai Unióban, és így hazánkban is a mezőgazdasági termékeket és belőlük készült élelmiszereket csak akkor szabad ökológiai (biológiai, bio, öko, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha azok előállításánál betartották a közösségi és hazai jogszabályok előírásait. Mindemellett szükséges az állam hatósági kontrollja és igazolása, azaz minden terméknek rendelkeznie kell tanúsítvánnyal.

Ahhoz, hogy egy termék megkapja a bio vagy más néven öko minősítést, szigorú ellenőrzési és engedélyezési eljáráson kell átesnie. Az élelmiszerek esetében rendelet írja elő, hogy milyen követelmények betartása estén lehet egy zöldség, gyümölcs vagy más alapanyag, feldolgozott termék bio vagy öko jelölésű.

A feldolgozott, több alapanyagból álló élelmiszerek esetén csak az minősül bioterméknek, amely legalább 95%-ban bioösszetevőket tartalmaz.

Bár a bio megjelölést leginkább növényi alapanyagú termékeknél használjuk, valójában állatok is tarthatók ökológiai gazdaságokban. Az állatok nem kaphatnak hozamfokozókat és antibiotikus kezelést és a stresszmentes állattartás, valamint a biotakarmánnyal való etetés is kritérium. A beteg állatokat homeopátiával vagy szelíd gyógymódokkal lehet kezelni.

Akik nem csak saját és családjuk részére, hanem biopiacra is szeretnének biotermékeket termelni, be kell tartaniuk az erre vonatkozó szigorú szabályokat.

A termékeken nemcsak azt kell jelölni, hogy bio, hanem melyik szervezet ellenőrizte azt. A biopiacon árulónak is rendelkeznie kell ilyen igazolással és kérésre fel kell mutatnia a tanúsítványt.

A biotermékek választása mellett rengeteg érv szól, ellenérv viszont egy sincs. Csupán a megbízható helyet kell megtalálnunk, ahol bátran válogathatunk a zamatosabbnál zamatosabb gyümölcsök, élelmiszerek közül. 

Ha részletesebben érdekel a biogazdálkodás,  javaslom keresd fel a Biokontroll.hu oldalt. Itt minden információ, szabály megtalálható, ami a biogazdálkodás megkezdéséhez, folytatásához és tanúsítvány megszerzéséhez kell. Megtalálhatók a vonatkozó érvényes jogszabályok, elolvasható a feltételrendszer, az ellenőrzési szerződés, valamint fellelhető azoknak a növényvédő szereknek a listája, amelyek használata engedélyezett a biogazdálkodás során.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Klara dr Serestyen szerint:

    Még csak most kezdtem a balkonkertészetet, nagyon bevált az élesztős víz recept, amit hetente alkalmazok.Csak lassan nőnek a hideg miatt a saláták és gyümölcsök..
    Szívesen vásárolnék olyan balkonkertészetekből, ahol túltermelés van…már csak bio termékeket veszek… s igyekszem leadni a karanténban felszedett kilókat evezéssel és nordic walking használatával..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük