Fekete bodza gyűjtése és felhasználása

A fekete bodza az egyik legkedveltebb gyógynövény, amelynek nyáron nyíló fehér virágját és ősszel beérő fekete bogyóit is hasznosíthatjuk. De vajon mindent tudunk róla? Összeszedtem mindent, amit a fekete bodza gyűjtése és felhasználása témakörben tudni érdemes.

Fekete bodza gyűjtése és felhasználása

Fekete bodza gyűjtése és felhasználása

A fekete bodza Közép-Európában és hazánkban is gyakori vadontermő növény, erdőszegélyeken, útszéleken találkozhatunk vele. A bodzát már a görögök és a rómaiak is ismerték, a germánoknál pedig nagy tisztelet is övezte. Sokoldalú felhasználhatósága miatt napjainkban Európa több országában, köztük hazánkban is termesztik. A fekete bodza gondozása is igen egyszerű.

Több fajtája létezik, gyógynövényként a fekete bodza a legértékesebb. Nevét az ősszel beérő fekete bogyóiról kapta. Sötét zöld levelei, másfél méteresre is megnövő törzse, fehér illatos virágai, valamint sötét kék bogyói miatt városi kertek kedvelt dísznövénye. Virága, kérge, levele és termése egyaránt használható gyógynövényként. Virága és termése különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert.

Bodzavirágok és bogyók gyűjtése

A többi gyógynövényhez hasonlóan kell a bodzát is gyűjteni. Gyűjtésre csak az egészséges egyedek részei alkalmasak. Alaposan ellenőrizzük, hogy ne legyenek kártevők a növényen. Forgalmas utak mentén a növényi részek igen szennyezettek, ezért az úttól legalább 500 méterre található növényről szedjünk fogyasztásra szánt virágtányérokat vagy bogyókat. A gyűjtéshez vigyünk magunkkal kést vagy metszőollót, hogy minél kisebb kárt okozzunk a növényen. Tartsuk be a vadontermő gyógynövényekre vonatkozó gyűjtési szabályokat.

Felhasználás előtt mossuk meg a virágokst vagy bogyókat.

Bodza gyógyhatásai és felhasználása

A május végétől megjelenő virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű.

A le nem szedett virágokból bogyók fejlődnek, amik a nyár közepén halvány zöld színűkkel kitűnő alkotórészei lehetnek a vidám nyári virágcsokroknak is. Az őszre sötétkék, szinte fekete színűvé váló bogyók gyümölcssavakat, vitaminokat, festékanyagot tartalmaznak. A bogyókból szörpöt, pálinkát vagy lekvárt készíthetünk, ami izzasztásra, vizelethajtásra és székrekedés ellen hatásos.

fekete bodza

A bodza levélből készült teát reumás bántalmak ellen, vizelethajtóként, lázcsillapítóként ihatjuk. Ugyanakkor a koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

A fekete bodza cserjéje másfél méternél is magasabbra nő. Fontos, hogy ne tévesszük össze a kb. 1 méter magasságig növő rokonával a gyalogbodzával. A gyalogbodza virágai kellemetlen szagúak és levelei is hosszúkásak, ellentétben a fekete bodzával. A gyalogbodza fogyasztása enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel járó mérgezést okozhat.

Legegyszerűbb a tisztító és gyógyhatású frissítő, a bodzás limonádé elkészítése. Egy nagy kancsóba citromot, cukrot és vizet teszünk, majd ebbe belerakjuk a lemosott bodza virágfejeket. Pár óra múlva már fogyasztható is, főleg jégkockával kitűnő frissítő.

A bodza virágokat vízzel teli jégkockatartóba téve le is fagyaszthatjuk. A bodzás jégkockákkal akár hónapok múlva is megbolondíthatjuk a limonádénkat.

A bodzaszörp hasonlóan készíthető, mint a limonádé. Ahhoz azonban jóval több citromot és cukrot, valamint tartósítószert is kell használni.

A bodza virágokat megszárítva kitűnő tea alapanyagot kapunk.

A bodza virágokból különleges ízű, egyszerű desszertet is készíthetünk. A bundázott bodzánál a virágfejeket palacsinta tésztába mártjuk és bő, forró olajban kisütjük. Hasonló ízvilágú és isteni a bodzás palacsinta.

bodzás palacsinta

Az ősszel beérő bogyókból pikáns lekvárt készíthetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük