Ellenállhatatlan bodzás palacsinta, ahogy én szeretem

Ha május akkor bodzavirágzás és az elmaradhatatlan bodzás palacsinta. A bodzás palacsintát pofon egyszerű elkészíteni, az íze pedig fenséges. Vanília fagyival megbolondítva igazán különleges, mennyei aromájú desszertet kapunk. 

bodzás palacsinta

 
 
A bodza az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk. A májusban megjelenő fehér virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű. Kedvencem azonban a bodzás palacsinta, aminek a receptjét szívesen megosztom.
 

Bodzás palacsinta hozzávalói (12 palacsintához)

  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz vagy víz
  • késhegynyi só
  • cseppnyi cukor
  • 2-3 bodzavirág tányér
  • 3-4 kanál étolaj a sütéshez

Bodzás palacsinta elkészítése

  • a szokásos módon palacsinta tésztát készítek: a tojást a cukorral, a sóval, a tej felével, 2 kanál étolajjal és a liszttel mély tálban jól elkeverem, hozzáadom a többi folyadékot és csomómentesre elkeverem,
  • híg, tejszín-sűrűségűnek kell lennie, ha sűrűnek találom, szódavízzel vagy tejjel hígítom,
  • 40-60 percet  állni hagyom,
  • a sütéshez felforrósítok egy teflon serpenyőt, és kicsit beolajozom,
  • egy kisebb merőkanálnyi tésztát öntök a palacsintasütőbe, megforgatom, hogy egyenletesen elterüljön,
  • tetejét azonnal megszórom a megmosott, kisebb darabokra szétszedett bodzavirágokkal,
  • ha az alsó oldala megsült, megfordítom a tésztát. Így a virágos oldal kerül alulra, a szépen megpirult virágok külön pikáns ízt adnak. 
  • amikor a palacsinta bodzavirágos oldala is megsült, tányérra teszem és egy kis kristálycukorral megszórom,
  • mivel a tésztába tettem olajat, nem kell minden palacsintához megolajozni a serpenyőt.
 
Már önmagában is isteni, de tovább bolondíthatjuk, ha egy kis vanília vagy citrom fagyit adunk hozzá. Díszítésként akár mentát, akár citromfüvet rakhatunk a tányérra. A meleg palacsinta és a hűs fagyi kitűnő párosítás. Nem egy fogyókúrás étel, de hát olyan rövid a bodzaszezon és kell néha egy kis kényeztetés. 
 
Akár úgy is készítheted, hogy a virágokat belekevered a palacsinta tésztába, de szerintem ahogy én készítem, úgy sokkal intenzívebb a bodza íze és a végeredmény sokkal látványosabb és ízletesebb.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

További bodzás receptek

Köszönöm a megosztásokat!
  • 274
  • 9
  •  
  •  
  • 274
  •  
  • 9
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük