Ellenállhatatlan bodzás palacsinta, ahogy én szeretem

Ha május akkor bodzavirágzás és az elmaradhatatlan bodzás palacsinta. A bodzás palacsinta pofon egyszerűen elkészíthető, az íze pedig fenséges. Vanília fagyival megbolondítva igazán különleges, mennyei aromájú desszertet kapunk. 

bodzás palacsinta

 
 
A bodza az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk. A májusban megjelenő fehér virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű. Kedvencem azonban a bodzás palacsinta, aminek a receptjét szívesen megosztom.
 

Bodzás palacsinta hozzávalói (12 palacsintához)

  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz vagy víz
  • késhegynyi só
  • cseppnyi cukor
  • 2-3 bodzavirág tányér
  • 3-4 kanál étolaj a sütéshez

Bodzás palacsinta elkészítése

  • a szokásos módon palacsinta tésztát készítek: a tojást a cukorral, a sóval, a tej felével, 2 kanál étolajjal és a liszttel mély tálban jól elkeverem, hozzáadom a többi folyadékot és csomómentesre elkeverem,
  • híg, tejszín-sűrűségűnek kell lennie, ha sűrűnek találom, szódavízzel vagy tejjel hígítom,
  • 40-60 percet  állni hagyom,
  • a sütéshez felforrósítok egy teflon serpenyőt, és kicsit beolajozom,
  • egy kisebb merőkanálnyi tésztát öntök a palacsintasütőbe, megforgatom, hogy egyenletesen elterüljön,
  • tetejét azonnal megszórom a megmosott, kisebb darabokra szétszedett bodzavirágokkal,
  • ha az alsó oldala megsült, megfordítom a tésztát. Így a virágos oldal kerül alulra, a szépen megpirult virágok külön pikáns ízt adnak. 
  • amikor a palacsinta bodzavirágos oldala is megsült, tányérra teszem és egy kis kristálycukorral megszórom,
  • mivel a tésztába tettem olajat, nem kell minden palacsintához megolajozni a serpenyőt.
 
Már önmagában is isteni, de tovább bolondíthatjuk, ha egy kis vanília vagy citrom fagyit adunk hozzá. Díszítésként akár mentát, akár citromfüvet rakhatunk a tányérra. A meleg palacsinta és a hűs fagyi kitűnő párosítás. Nem egy fogyókúrás étel, de hát olyan rövid a bodzaszezon és kell néha egy kis kényeztetés. 
 
Akár úgy is készítheted, hogy a virágokat belekevered a palacsinta tésztába, de szerintem ahogy én készítem, úgy sokkal intenzívebb a bodza íze és a végeredmény sokkal látványosabb és ízletesebb.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

További bodzás receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük