Fekete bodza, a sokoldalúan használható gyógynövény

A fekete bodza (Sambucus nigra) az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. A májusban megjelenő fehér virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű. Őszre beérő fekete bogyóiból gyógyszert, pálinkát, szörpöt és lekvárt is készítenek.

fekete bodza

Fekete bodza (Sambucus nigra) származása

A fekete bodza (Sambucus nigra) hazánkban is őshonos, a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó évelő növény. Közép-Európában szinte mindenhol előfordul, de Elő-Ázsiában is megtaláljuk. Már régóta fontos gyógy- és dísznövénynek számít. 

Sok hiedelem terjed róla. Őseink úgy tartották, hogy házak oldalába vagy a kertekbe ültetve megvéd a veszedelmektől. Hitték, hogy a sertés ólba helyezett bodzaág megvédi az állatállományt.

Népies nevei:  bocfa, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza.

Fekete bodza jellemzése, ismertető jegyei

Erdők szélén, kertekben, utak mentén, réteken, nitrogénban gazdag akácosokban, valamint kevésbé bolygatott területeken találkozhatunk a bozótos cserjével. Általában 1,5- 2 méter magasra nő, de akár 6 métert is elérheti. Az egyéves ágak a kérge zöld, míg idősebb korban a szürke vagy szürkésbarna színű kérget, kiemelkedő paraszemölcsök borítják.

Nyárizöld, szélesen terjedő cserje, lecsüngő hajtásokkal. Faszerűvé nevelése is lehetséges.

A bodza levelei 5-7 páratlan számú levélkéből állnak. Virágzata sárgásfehér, lapos tányérra emlékeztet. Apró virágai 10-20 cm átmérőjű, lapos bogernyőbe rendeződve nőnek. A buja virágzatok apró, csillag formájú virágokból állnak. Májusban, júniusban már messziről érezhető gyümölcsös, édeskés illatot áraszt. A virágzat aromája intenzíven édeskés, de egyértelmű citrusos jegyekkel rendelkezik.

Összetéveszthetősége: Leginkább a földibodzával és a fürtös bodzával szokták összetéveszteni. A földibodza alacsonyabb és nem évelő, a kellemetlen illatú, talajszint feletti rész minden évben elpusztul, ezért fás hajtást, szárat egyáltalán nem találunk rajta. A fürtös bodzát termése és a szár bélszövete különbözteti meg a fekete bodzától. A fürtös bodzának vörös bogyótermése van és barna bélszövet tölti ki a szár üregét.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virága és fekete termése főve ehető, nyersen a termése és legfőképp a benne lévő mag mérgező. A levelek, az éretlen bogyók, a friss kéreg szintén mérgező, görcsöket, hányingert okoz. A bogyók nyersen és éretlenül kellemetlen emésztési zavarokat okozhatnak. 

Magasság: 150-200 cm

Cserépben nevelhető-e: nem érdemes cserépbe ültetni, a kertben, mezőn a helye

Virágzási idő: május-június

Termése: Az őszre beérő bdzabogyók valójában csonthéjas gyümölcsök.  

Szaporítás: félfás ágak dugványozásával

Fekete bodza fajták

Még meglehetősen újnak számít a tetszetős, csillogó, sötétvörös lombbal rendelkező „Black Beauty” és a fűrészes szélű „Black Lace. Nemcsak szokatlan színű lombozatukkal, hanem kellemes illatú, rózsaszínű virágzataikkal is kitűnnek. 

Különösen gazdag termész ígérő, speciális fajta például a „Haschberg” és a „Sampo”. A rokon amerikai bodza (Sambucus canadesis) hasonlít ugyan a fekete bodzára, de sötétvörös természt hoz. 

Létezik egy sárga levélzetű fajtája is, az „Aurea”. A fürtös bodza (S. racemosa) 2-4 m magas cserje sárgászöld virágokkal és piros gyümölcsökkel., amely főként sövénynek, illetve árnyéktűrő aljnövényzetnek megfelelő.

Fekete bodza gyűjtése és felhasználása

Bodza igényei, gondozása 

Napostól árnyékos helyig megél, azonban árnyékban gyengébb a virágzása. Bármiylen vízáteresztő, nem túl nedves földben megél.

Gondozni alig szükséges. Ősszel vagy tavasszal lássuk el komposzttal.

Remekül illik cserjecsoportokba vagy vadsövényekbe, illetve borbolya, mogyorófa, húsos som, fagyal, labdarózsa vagy vadrózsa közé.

Ültetése

Ősszel vagy tavasszal ültethetjük.

Metszése

2-3 évente vágjuk ki a régi és zavaró hajtásokat. Szükség esetén erősebb visszavágás is lehetséges. Az alsó oldalhajtások levágásával faszerű formát is kaphatunk.

Bodza szaporítása

Az oldalhajtássokról tavasszal vágott dugványokkal vagy ősszel vágott fás dugványokkal szaporíthatjuk. 

A saját szedésű magok hidegben csírázók, így ősszel vethetők, de a megfelelő cserjék kifejlődéséhez hosszú időre van szükség.

Bodza gyűjtése

Akár csak a többi gyógynövényt, bodzát is csak megbízható, ipari szennyeződéstől mentes helyről gyűjtsük. Forgalmas utak mellől ne szedjünk növényt, az úttól legalább 500 méter távolságra lévő növények már kevésbé szennyezettek, fogyaszthatók.

Virágait májusban, júniusban, kinyílt állapotban szedjük. Termése augusztusra érik fekete bogyókká, ekkor gyűjtsük.

A virágzatot akkor kell szedni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok már kinyíltak, de a középsők még bimbósak. Száraz időben gyűjtsük, az esőtől vagy a harmattól nedves virágok szárítás közben megbarnulnak. Közvetlenül az elágazás után, a vastagabb szárrésszel együtt szedjük le.

Az azonnal fel nem használt virágokat kocsánnyal felfelé állítva 3-5 cm vastag, laza rétegben szárítsuk, kb. 4-6 órán át. Ekkor a száraz virágokat a kocsányról kézzel egyszerűen le tudjuk morzsolni. A szárrészeket távolítsuk el, mert cianogén glikozid és szambunigrin tartalmuk miatt mérgező hatásúak. Tárolásukra papírral bélelt dobozokat vagy ládákat használjunk. A szárított virágok halványsárga színűek, jellegzetes illatúak, kesernyés ízűek, izzasztó és vizelethajtó hatásúak.

Fekete bodza gyűjtése és felhasználása

Fekete bodza gyógyhatásai és felhasználása

A májusban megjelenő fehér bodzavirágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű.

A fekete bodza fontos gyógyszeripari alapanyag, virágát, levelét és termését használják fel. A bodza virága tartalmaz flavonoidokat, azon belül is rutint, kvercetint és sambucint, valamint tartalmaz a virág még szaponinokat (urzolsav), klorogénsavat, ciánglikozidokat (sambunigrin), illóolajat és nyálkát is. A bodza levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel. A termés gazdag szerves savakban (almasav, citromsav, ecetsav), vitaminokban (A és C) és cukrokban.

Virága, kérge, levele és termése egyaránt használható gyógynövényként. Virága és termése különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert.

A bodzavirág az egyik legrégebben használt gyógytea alapanyag, nyugtató, izzasztó és vizelethajtó hatással. Vizelethajtó hatása miatt magas vérnyomásnál és lábduzzanatok kezelésekor áldásos. Napi két-három teáskanálnyi bodzavirágból készült tea alkalmas lázzal és izomfájdalmakkal járó meghűléses betegség kezelésére.

A nyár közepén még halvány zöld színű termései kitűnő alkotórészei lehetnek a vidám nyári virágcsokroknak.

Az őszre kék színűvé váló bogyók gyümölcssavakat, vitaminokat, festékanyagot tartalmaznak. A bogyókból szörpöt, pálinkát vagy lekvárt készíthetünk, ami izzasztásra, vizelethajtásra és székrekedés ellen hatásos.

A szinte fekete termésének fájdalomcsillapító hatása van, melyet, ha más gyógynövényekkel (borsmenta, kakukkfű) alkalmazunk együtt, akkor alkalmas a migrénes fejfájás kezelésére. Terméséből főzött gyógylekvárt meghűléskor erősítőként és izzasztóként alkalmazható, enyhe hashajtó hatású.

A népgyógyászatban a bodza kérgét féregűzésre használják. Termése fontos színezőanyag.

Fűszernövények szárítása – tartósítás szárítással

Bodza étkezési célú felhasználása

Virága egészben, tésztában kisütve és cukorral megszórva kitűnő desszert. Szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze.

Szörp és lekvár készítéséhez csak teljesen érett, kocsány és mag nélküli bogyókat használjunk fel. Jól keverhető almával, birsalmával, és szilvával.

Cukrot és tengeri sót is ízesíthetünk a virágaival: a virágzatot egy edényben keverjük össze sóval vagy cukorral, zárjuk le és néhány hónapig hagyjuk állni. Terméséből pálinka és szörp is készíthető.

A bodzalekvár és zselé kitűnő kenyérre kenve, de jól illik a vadhúsokhoz vagy szárnyasokhoz is.

A bodza levélből készült teát reumás bántalmak ellen, vizelethajtóként, lázcsillapítóként ihatjuk. Ugyanakkor a koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

Legegyszerűbb a tisztító és gyógyhatású frissítő, a bodzás limonádé elkészítése. Egy nagy kancsóba citromot, cukrot és vizet teszünk, majd ebbe belerakjuk a lemosott bodza virágfejeket. Pár óra múlva már fogyasztható is, főleg jégkockával kitűnő frissítő.

A bodza virágokat vízzel teli jégkockatartóbatéve le is fagyaszthatjuk. A bodzás jégkockákkal akár hónapok múlva is megbolondíthatjuk a limonádénkat.

A bodzaszörp hasonlóan készíthető, mint a limonádé. Ahhoz azonban jóval több citromot és cukrot, valamint tartósítószert is kell használni. A bodza virágokat megszárítva kitűnő tea alapanyagot kapunk. A bodza virágokból különleges ízű, egyszerű desszertet is készíthetünk. A bundázott bodzánál a virágfejeket palacsinta tésztába mártjuk és bő, forró olajban kisütjük. Hasonló ízvilágú és isteni a bodzás palacsinta.

Bodzás receptek

A bodzavirágból nagyon finom üdítőitalok és egyéb csemegék készíthetők. Személyes kedvencem a bodzaszörp és a bodzás palacsinta. A rántott bodzavirág hasonló a bodzás palacsintához, mégis más egy kicsit.

A fekete bodza méltán az egyik legkedveltebb gyógynövény, a gyógyszer iparban is használják. Virága egészben, tésztában, palacsintaként kisütve és cukorral megszórva kitűnő desszert. Tea, szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze. Most kitűnő, házilag elkészíthető bodzás üdítőital recepteket hoztam.

Bodzavirág dzsem egy különleges finomság, amit érdemes elkészíteni, ha be tudunk szerezni jó adag tiszta bodzavirág tányért. Akik szeretik a bodzaszörpöt, a rántott bodzát vagy a például a bodzás palacsintát, azok garantáltan ezt a pikáns lekvárt is imádni fogják.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Ibolya szerint:

    Igen ,sok míndenre felhasználható imádjuk a szörpöt ,fekete bodzából a lekbár is ,van eladó vásárolnék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük