Fekete bodza, a sokoldalúan használható gyógynövény

A fekete bodza az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk. A májusban megjelenő fehér virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű. Őszre beérő fekete bogyóiból gyógyszert, pálinkát, szörpöt és lekvárt is készítenek.

 

fekete bodza

 

Származása:  A fekete bodza (Sambucus nigra) hazánkban is őshonos. Népies nevei:  bocfa, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza.

A fekete bodza a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó évelő növény, Közép-Európában szinte mindenhol előfordul. Sok hiedelem terjed róla. Őseink úgy tartották, hogy házak oldalába vagy a kertekbe ültetve megvéd a veszedelmektől. Hitték, hogy a sertés ólba helyezett bodzaág megvédi az állatállományt.

Ismertetőjegyei: Erdők szélén, kertekben, utak mentén, réteken, nitrogénban gazdag akácosokban, valamint kevésbé bolygatott területeken találkozhatunk a bozótos cserjével. Általában 1,5- 2 méter magasra nő, de akár 6 métert is elérheti. Az egyéves ágak a kérge zöld, míg idősebb korban a szürke vagy szürkésbarna színű kérget, kiemelkedő paraszemölcsök borítják.

Levelei 5-7 páratlan számú levélkéből állnak. Virágzata sárgásfehér, lapos tányérra emlékeztet. Apró virágai 10-20 cm átmérőjű, lapos bogernyőbe rendeződve nőnek. Májusban, júniusban már messziről érezhető gyümölcsös, édeskés illatot áraszt. A virágzat aromája intenzíven édeskés, de egyértelmű citrusos jegyekkel rendelkezik. 

Összetéveszthetősége: Leginkább a földibodzával és a fürtös bodzával szokták összetéveszteni. A földibodza alacsonyabb és nem évelő, a kellemetlen illatú, talajszint feletti rész minden évben elpusztul, ezért fás hajtást, szárat egyáltalán nem találunk rajta. A fürtös bodzát termése és a szár bélszövete különbözteti meg a fekete bodzától. A fürtös bodzának vörös bogyótermése van és barna bélszövet tölti ki a szár üregét.

Gyűjtése: csak is megbízható, ipari szennyeződéstől mentes helyről gyűjtsük. Forgalmas utak mellől ne szedjünk növényt, az úttól legalább 500 méter távolságra lévő növények már kevésbé szennyezettek, fogyaszthatók.

Virágait májusban, júniusban, kinyílt állapotban szedjük. Termése augusztusra érik fekete bogyókká, ekkor gyűjtsük.

A virágzatot akkor kell szedni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok már kinyíltak, de a középsők még bimbósak. Száraz időben gyűjtsük, az esőtől vagy a harmattól nedves virágok szárítás közben megbarnulnak. Közvetlenül az elágazás után, a vastagabb szárrésszel együtt szedjük le. 

Az azonnal fel nem használt virágokat kocsánnyal felfelé állítva 3-5 cm vastag, laza rétegben szárítsuk, kb. 4-6 órán át. Ekkor a száraz virágokat a kocsányról kézzel egyszerűen le tudjuk morzsolni. A szárrészeket távolítsuk el, mert cianogén glikozid és szambunigrin tartalmuk miatt mérgező hatásúak. Tárolásukra papírral bélelt dobozokat vagy ládákat használjunk. A szárított virágok halványsárga színűek, jellegzetes illatúak, kesernyés ízűek, izzasztó és vizelethajtó hatásúak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virága és fekete termése főve ehető, nyersen a termése és legfőképp a benne lévő mag mérgező. A levelek, az éretlen bogyók, a friss kéreg szintén mérgező, görcsöket, hányingert okoz.

Magasság: 150-200 cm

Cserépben nevelhető-e: nem érdemes cserépbe ültetni, a kertben, mezőn a helye

Virágzási idő: május-június 

Szaporítás: félfás ágak dugványozásával

Gyógyhatásai: A májusban megjelenő fehér virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea nyugtató, izzasztó vagy vizelethajtó hatása miatt népszerű.

 

Fekete bodza felhasználása

Fontos gyógyszeripari alapanyag, virágát, levelét és termését használják fel. A bodza virága tartalmaz flavonoidokat, azon belül is rutint, kvercetint és sambucint, valamint tartalmaz a virág még szaponinokat (urzolsav), klorogénsavat, ciánglikozidokat (sambunigrin), illóolajat és nyálkát is. A bodza levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel. A termés gazdag szerves savakban (almasav, citromsav, ecetsav), vitaminokban (A és C) és cukrokban. 

Virága, kérge, levele és termése egyaránt használható gyógynövényként. Virága és termése különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert.

A bodzavirág az egyik legrégebben használt gyógytea alapanyag, nyugtató, izzasztó és vizelethajtó hatással. Vizelethajtó hatása miatt magas vérnyomásnál és lábduzzanatok kezelésekor áldásos. Napi két-három teáskanálnyi bodzavirágból készült tea alkalmas lázzal és izomfájdalmakkal járó meghűléses betegség kezelésére.

A nyár közepén még halvány zöld színű termései kitűnő alkotórészei lehetnek a vidám nyári virágcsokroknak. 

Az őszre kék színűvé váló bogyók gyümölcssavakat, vitaminokat, festékanyagot tartalmaznak. A bogyókból szörpöt, pálinkát vagy lekvárt készíthetünk, ami izzasztásra, vizelethajtásra és székrekedés ellen hatásos.

A szinte fekete termésének fájdalomcsillapító hatása van, melyet, ha más gyógynövényekkel (borsmenta, kakukkfű) alkalmazunk együtt, akkor alkalmas a migrénes fejfájás kezelésére. Terméséből főzött gyógylekvárt meghűléskor erősítőként és izzasztóként alkalmazható, enyhe hashajtó hatású.

A népgyógyászatban a bodza kérgét féregűzésre használják. Termése fontos színezőanyag.

Virága egészben, tésztában kisütve és cukorral megszórva kitűnő desszert. Szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze.

Szörp és lekvár készítéséhez csak teljesen érett, kocsány és mag nélküli bogyókat használjunk fel. Jól keverhető almával, birsalmával, és szilvával.

Cukrot és tengeri sót is ízesíthetünk a virágaival: a virágzatot egy edényben keverjük össze sóval vagy cukorral, zárjuk le és néhány hónapig hagyjuk állni. Terméséből pálinka és szörp is készíthető.

A bodzalekvár és zselé kitűnő kenyérre kenve, de jól illik a vadhúsokhoz vagy szárnyasokhoz is.

A bodza levélből készült teát reumás bántalmak ellen, vizelethajtóként, lázcsillapítóként ihatjuk. Ugyanakkor a koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

Legegyszerűbb a tisztító és gyógyhatású frissítő, a bodzás limonádé elkészítése. Egy nagy kancsóba citromot, cukrot és vizet teszünk, majd ebbe belerakjuk a lemosott bodza virágfejeket. Pár óra múlva már fogyasztható is, főleg jégkockával kitűnő frissítő. 

A bodza virágokat vízzel teli jégkockatartóba téve le is fagyaszthatjuk. A bodzás jégkockákkal akár hónapok múlva is megbolondíthatjuk a limonádénkat.

A bodzaszörp hasonlóan készíthető, mint a limonádé. Ahhoz azonban jóval több citromot és cukrot, valamint tartósítószert is kell használni. 
 
A bodza virágokat megszárítva kitűnő tea alapanyagot kapunk.
 
A bodza virágokból különleges ízű, egyszerű desszertet is készíthetünk. A bundázott bodzánál a virágfejeket palacsinta tésztába mártjuk és bő, forró olajban kisütjük. Hasonló ízvilágú és isteni a bodzás palacsinta.  
 

Ellenállhatatlan bodzás palacsinta, ahogy én szeretem

 

  • 24
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  • 24
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × öt =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás