Reszelt almás sütemény – kevert almás
Az őszt nem úszhatjuk meg almás sütemények nélkül. Bármelyik fajtát választjuk is, nem nyúlhatunk mellé. A reszelt almás sütemény egyik fő erénye a gyorsasága és egyszerűsége. Kitűnő, ha valamit gyorsan összedobnánk a család kedvére.
Az alma az egyik legegészségesebb növényünk. A benne található antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre. Erősítik az immunrendszert, valamint gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással bírnak. A hasznos vegyületek (flavonoidok, quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin) legnagyobb számban az alma héjában vannak jelen, ezért ajánlott hámozás nélkül fogyasztani.
Bár sütéssel és főzéssel a vitaminok egy része távozik, azért bármilyen módon is készítjük el, érdemes mindig héjával együtt használni.
Reszelt almás sütemény hozzávalói – 28 x 40 cm-es tepsihez
- 3 egész tojás,
- 30 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 30 dkg reszelt alma,
- 30 dkg liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- fahéj.
Elkészítése
- az almákat megmossuk, kicsumázzuk és lereszeljük,
- az alapanyagokat az alábbi sorrendben összekeverjük:
- a tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, amiben előzőleg elkevertük a vaníliás cukrot,
- hozzákeverjük a reszelt almát,
- a lisztbe belekeverjük a sütőport és ezt is hozzáadjuk a masszához,
- végül beletesszük a fahéjat is,
- olajozott és lisztezett tepsiben közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük,
- kihűlés után porcukorral meghintjük.
Nagyon köszönjük a receptet Kordics-Ujvári Veronikának!
+1 Tipp: Pomázi Pálné Katalin: „Finom, egyszerű. Évek óta készítem. Tetejére közvetlenül sütés előtt durvára vágott diót szórok bőven. Muffintésztaként is jó különböző formákban, akkor a diót vagy csoki darabokat beleteszem. Tortaként is finom, vékonyabb rétegben két lapot sütve, lekvárral kenve, bevonva, díszítve.