Almás pite, ahogy Ancsa készíti

Az almás pite nagy klasszikus sütemény, amit nagyanyáink is gyakran készítettek. Egyszerű és olcsó alapanyagokból készül és egy tartalmasabb leves vagy egytálétel után is megállja a helyét.

almás pite

Almás pite receptje

Farkas Ancsa az egyik őszi Balkonada találkozóra hozta azt az almás pitét, aminek receptjét most megosztom. Többen kérték is, meg hát hagyomány is, hogy elhozom ide a Balkonada blogra a recepteket. Valamiért ez a recept itt maradt a blogon vázlatban, így csakmost osztom meg, de legalább most szezonja van.

Hozzávalók

Tésztához

  • 35 dkg finomliszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 2 dkg élesztő felfuttatva,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 tojássárgája,
  • kis tej,
  • pici só.

Tészta megszórásához

  • kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa

Töltelékhez

  • 2 kg alma,
  • kis citromlé,
  • cukor ízés szerint

Tetejére

  • egy tojás fehérje,
  • pirított dió.

Almás pite elkészítése

  • Töltelékhez 2 kiló almát lereszelünk, kis citromlével, és ízlés szerinti cukorral elkeverjük. Megpároljuk. Én mikróban szoktam megpárolni, és a levét leöntöm, mielőtt a tésztára tenném.
  • A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi langyos tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
  • Legalább két órát, de inkább egy éjszakát pihentetjük.
  • Két cipót készítünk belőle.
  • Az egyiket kinyújtjuk közepes tepsi méretűre, betesszük a tepsibe.
  • Megszórjuk vékonyan kekszmorzsával, vagy zsemlemorzsával, rátesszük az almát, és ráterítjük a másik lapot.
  • Tetejét lekenjük tojásfehérjével, és megszórjuk durvára darált és megpirított dióval, és hurkapálcával megszurkáljuk.
  • 180 fokon légkeveréssel 20 perig sütjük, vagy 200 fok alsóláng, 5 perc felsőláng.
  • Porcukorral megszórjuk.

Tipp: az almára tehetünk egy kis fahéjat is, nagyon kellemes ízt ad neki.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Farkas Ancsának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük