Thai csirkés rákleves (Tom yum gung)

Thai csirkés rákleves készült olvasónknál. A tengeri herkentyűkhöz nem szokott magyar konyha fanoknak kicsit furcsa lehet, de szerintem érdemes megismerkedni a keleti gasztronómia ízeivel is. Ehhez kitűnő alap ez a csirkehúst is tartalmazó egyszerűen elkészíthető leves.

thai csirkés rákleves

Illésné Nagy Mária ajánlása: “Ez a leves mindenképpen telitalálat, ha valaki szereti az egzotikus thai konyhát, az erőteljes fűszereket, pikáns ízeket.
Érdemes elkészíteni, ráadásul nem bonyolult…de tényleg!”

Thai csirkés rákleves hozzávalói

  • kb. 50 dkg csirkemellfilé,
  • 1/2 Maggi tyúkhúsleves kocka,
  • 40 dkg-os konzerv kókusztej,
  • diónyi friss gyömbér,
  • kis darab citromhéj (kb. 10 cm-es),
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál összetört vagy darált koriandermag,
  • 2-3 chilipaprika (Jalapeno is lehet),
  • 2 evőkanál halszósz vagy 1/2 halászlé kocka,
  • 1-2 teáskanál nádcukor (ízlés szerint),
  • fél teáskanál só, ill.ízlés szerint,
  • főtt rák (nálam garnéla, fagyasztott, konyhakész),
  • fél citrom leve,
  • tálaláshoz, petrezselyemzöld vagy korianderzöld,
  • újhagyma zöld szára (1-2 elég hozzá).

Thai csirkés rákleves elkészítése

  • a csirkemellfiléket annyi vízben tesszük fel főni, hogy bőven ellepje,
  • a húsleves kockát hozzáadjuk,
  • lassan főzzük, amíg megpuhul,
  • kiemeljük a főzővízből, vékony szeletekre vágjuk,
  • visszatesszük a lébe,
  • hozzáöntjük a kókusztejet,
  • előkészítjük a fűszereket: a citromhéjat vékony csíkokra vágjuk,
  • a gyömbért felaprítjuk,
  • a fokhagymát áttörjük,
  • a koriandert mozsárban összetörjük – én ledaráltam -,
  • a chilit felkarikázzuk,
  • kimérjük a cukrot, sót,
  • halászlékockát elfelezzük,
  • mindent a leveshez adunk,
  • lefedve 15 percig lassú tűzön főzzük,
  • közvetlenül tálalás előtt hozzáadjuk a rákot,
  • a frissen facsart citromlevet,
  • pár percig főzzük (kóstoljunk!),
  • tányérokba szedjük,
  • petrezselyemzölddel vagy korianderzölddel és vékony karikákra vágott újhagyma zöldjével megszórjuk.

Jó forrón kínáljuk – nagyon, nagyon…finom! 

Jó étvágyat kívánok!

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Néhány további leves recept

  • 75
  •  
  • 13
  •  
  •  
  • 75
  •  
  • 13
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + tizenkettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás