Legényfogó leves: finom és tartalmas
Gyerekkoromban minden vasárnap húslevessel kezdődött a menüsor. Ahogy a többi leves sem, ez sem volt a kedvencem. Most viszont már egyre inkább szeretem és igénylem a leveseket. A legényfogó leves finom és tartalmas, nem csoda, hogy a leendő vőket is elbűvölte.
Illésné Nagy Máriának csak fiai vannak, így a legényfogó varázslatot nem volt alkalma kipróbálni, de család nagyon szereti, ezért rendszeresen ksészíti.
“A keringő legenda szerint, a lányos anyák a jövendőbeli vejük elkápráztatása és jól lakatása céljából készítették e levest. Mert, mint tudjuk “egy férfi szívéhez, a gyomrán keresztül vezet az út” és az anyák mindent megtesznek…;) 😀
Ahány ház, annyi szokás…sokféle módon készítik. Nálam ebben a formában kerül az asztalra ez az igazán finom és laktató leves.”
Legényfogó leves hozzávalói 🥣 (4-6 személyre)
- 50 dkg pulykamell,
- 5 közepes méretű sárgarépa,
- 1 darab megtermett fehérrépa,
- 1 -1 kisebb darab karalábé és zeller,
- 1 paradicsom,
- 1 tv paprika,
- 1 fej vöröshagyma,
- 25 dkg zöldborsó,
- só,
- bors,
- ételízesítő,
- 2-3 evőkanál zsiradék,
- zeller zöldje,
- 1/2 csokor petrezselyem zöldje.
Gombóchoz:
- 2 dl tej,
- csipet só,
- 4 dkg vaj,
- 12 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 1/2 csokor petrezselyem zöldje.
Legényfogó leves elkészítése
- a húst kockákra vágjuk,
- zsiradékon pirítani kezdjük,
- sóval, borssal fűszerezzük,
- a zöldségeket karikákra vágjuk, daraboljuk,
- majd hozzáadjuk a húshoz,
- tovább pirítjuk néhány percig,
- mehet hozzá a borsó, paradicsom, paprika, héjastól a hagyma és a zöldek,
- összekavarjuk,
- felengedjük 2-2,5 liter vízzel,
- sót, borsot, ételízesítőt adunk hozzá,
- főzni kezdjük, lefedjük,
- elkészítjük a gombócokat,
- a tejet csipet sóval, a vajjal, egy kis lábasba felforraljuk,
- a lisztet belekeverjük,
- addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától,
- levesszük a tűzről, félretesszük, kicsit hűlni hagyjuk,
- beledolgozzuk a 2 tojást és a felaprított petrezselyem zöldjét,
- vizezett kezünkkel kis gombócokat, kb. 18 darabot formázunk,
- és az időközben puhára, készre főtt levesbe tesszük,
- még 10 percig lassú tűzön főzzük,
- tálaláskor, frissen aprított petrezselyem zöldjével megszórjuk.
- A paprikát, paradicsomot, hagymát és a zöldeket kihalászhatjuk tálalás előtt a levesből.
Nagyon finom, ízletes leves. 🥄
Jó étvágyat kívánok! Remélem ízleni fog?! 🙂
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!
3.2K 1.4K
3.2K 1.4K
Nézd meg ezeket is!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!