Burgonyakrokett a fagyasztóba is
A burgonyakrokett, azaz a krumplikrokett az egyik legkedveltebb köret. Nagy előnye, hogy fagyasztható is. Ha épp van időnk elkészíthetjük és ha szükséges, csak előkapjuk a mélyhűtőből és már rakhatjuk is a forró olajba. Pár perc múlva pedig falatozhatja is a család.
Burgonyakrokett
A legjobb burgonyakrokett belül puha, omlós, kívül ropogós. Önálló ételként is megállja a helyét pl. fokhagymás petrezselymes vagy kapros tejföllel tálalva.
Főleg a mártásokkal készült húsok mellé kiváló köret. Jól illik a vadhúsokhoz vagy a vadashoz. Vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják főzelékekhez feltétként.
Mihály Klára olvasónk kihasználta az esős időszakot, amikor nem tudott a kertben kapirgálni. A korai kisebb burgonyákat hasznosította burgonyakrokett formájában.
„Mindig összeszaporodik az apróbb krumpli amiből minden tavasszal krokettet csinálok. Beteszem a fagyasztóba és apránként elfogy. Amikor szükség van rá, egyszerűen kiveszem és fagyosan teszem az olajba.
Héjában megfőztem a krumplit, megpucoltam és összetörtem.
Hozzáadtam a hozzávalókat. Egy kiló krumplihoz 25 deka lisztet, egy tojást, egy kanál zsírt és egy kiskanál sót tettem.
Összedolgoztam, majd darabokra vágtam, mint a nudlihoz.
Zsemlemorzsával meghintett nyújtódeszkán kinyújtottam és darabokra vágtam.
Tálcákra helyezve, egymástól távol a fagyasztóba tettem.
Amikor megfagyott, zacskókba tettem.”
Tipp: A só mellé ízlés szerint egy fűszereket is tehetünk. Pl. jól illik hozzá a fehér bors vagy apróra vágott petrezselyem.
Nagyon köszönjük Mihály Klárának!