Burgonyakrokett a fagyasztóba is

A burgonyakrokett, azaz a krumplikrokett az egyik legkedveltebb köret. Nagy előnye, hogy fagyasztható is. Ha épp van időnk elkészíthetjük és ha szükséges, csak előkapjuk a mélyhűtőből és már rakhatjuk is a forró olajba. Pár perc múlva pedig falatozhatja is a család.

burgonyakrokett szezámos csirkecsíkokkal tányéron

Burgonyakrokett, az egyszerű köret receptje

A legjobb burgonyakrokett belül puha, omlós, kívül ropogós. Önálló ételként is megállja a helyét pl. fokhagymás petrezselymes vagy kapros tejföllel tálalva.
Főleg a mártásokkal készült húsok mellé kiváló köret. Jól illik a vadhúsokhoz vagy a vadashoz. Vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják főzelékekhez feltétként.

Hozzávalók – 2-3 személyre

  • 50 dkg főtt, melegen áttört burgonya,
  • 1 tojássárgája,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 5 dkg zsemlemorzsa,
  • só,
  • ízlés szerint lehet bele tenni borsot, csipetnyi reszelt szerecsendiót.

Elkészítése

  • A kihűlt burgonyát, a tojássárgáját, a lisztet és a zsemlemorzsát összegyúrjuk, sózzuk, fűszerezzük, 10 percig állni hagyjuk.
  • Ha van szaggatógépünk azzal készítjük, ha nincs, morzsával meghintett gyúródeszkán hüvelykujjnyi vastag rúddá sodorjuk,
  • formázzuk,és kis hengerekre vágjuk (lehet zsemlemorzsába forgatni, ha úgy szeretjük).
  • Bő,forró olajban kb.4-5 perc alatt körös-körül piros ropogósra sütjük.
  • Ne hirtelen süssük, inkább közepesen forró olajban érdemes, nehogy nyers maradjon a közepe.
  • Kóstoljunk, ellenőrizzük, törjünk ketté egyet. Papírszalvétára kiszedjük.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: 2 x, 3 x -os mennyiséggel érdemes számolni, ha 4 személyre készítjük.

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Burgonyakrokett a fagyasztóba

Mihály Klára olvasónk kihasználta az esős időszakot, amikor nem tudott a kertben kapirgálni. A korai kisebb burgonyákat hasznosította burgonyakrokett formájában.

„Mindig összeszaporodik az apróbb krumpli amiből minden tavasszal krokettet csinálok. Beteszem a fagyasztóba és apránként elfogy. Amikor szükség van rá, egyszerűen kiveszem  és fagyosan teszem az olajba.

Héjában megfőztem a krumplit, megpucoltam és összetörtem.

Hozzáadtam a hozzávalókat. Egy kiló krumplihoz 25 deka lisztet, egy tojást, egy kanál zsírt és egy kiskanál sót tettem.

Összedolgoztam, majd darabokra vágtam, mint a nudlihoz.

Zsemlemorzsával meghintett nyújtódeszkán kinyújtottam és darabokra vágtam.

Tálcákra helyezve, egymástól távol a fagyasztóba tettem.

Amikor megfagyott, zacskókba tettem.”

Tipp: A só mellé ízlés szerint egy fűszereket is tehetünk. Pl. jól illik hozzá a fehér bors vagy  apróra vágott petrezselyem.

Nagyon köszönjük Mihály Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük