Így varázsolj mediterrán hangulatot az erkélyre

A mediterrán hangulat az erkélyen azt az érzetet kelti, mintha éppen nyaralnánk. S ki ne szeretne egész nyáron nyaralni, vagy legalább is látni és érezni a nyaralás színeit, illatait? A mediterrán életérzés imádóinak hoztam pár ötletet, amelyek segíthetnek az otthonunkba hozni a legszebb nyaralós emlékeket. 

Mediterrán hangulat az erkélyen

Mediterrán hangulat az erkélyen

A mediterrán életérzés megteremtéséhez legfontosabbak a melegimádó növények. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha néhány tárgyat is beszerzünk, ami segít fokozni a hatást.

Mediterrán növények

Nyaralást idéző mediterrán hangulatot már pár egyszerűen tartható, forróságtűrő növénnyel kialakíthatunk. A buja és romantikus növényzet jó hatással van közérzetünkre, joggal érezzük úgy, mintha vakáción lennénk. A bujaság további előnye hogy a növények árnyékolnak is és az erkély klímját is javítják.

Földközi-tenger vidékének legismertebb növényei a leanderek, pálmák, cikászok, citrusfélék, hibiszkuszok, plumbágók (ólomvirág), bougainvilleák (murvafürt), sétányrózsák hazánkban is tarthatók. Legnagyobb hátrányuk, hogy nem fagytűrőek, ezért télen teleltetést igényelnek. Bár jól tűrik a forróságot, nagyon nagy a víz-, fény- és tápanyagigényük. Különösen cserépbe ültetve. 

Nem szeretném ismételni magam, hisz a balkonon tartható mediterrán növényekről és azok gondozásáról pár hete már írtam. 

Mediterrán kiegészítők

A mediterrán kertek elengedhetetlen kiegészítői a terrakotta edények, cserepek. Jól illenek ide a fémből készült és az öntött vas kaspók, tartók, különösen a letisztultabb vonalúak. A fonott és az öntöttvasból készült székek és asztalok, a természetes kiegészítők hamar a mediterráneum vidékére repíthetnek bennünket.

A mintás kaspókba egyszerű és egyszínű virágú növényeket válasszunk. A tarka virágokhoz jól passzolnak az egyszínű, a virág színéhez igazodó tartók. A színeket gondosan válogassuk össze. A harmóniára törekedjünk, azért a meleg és hideg színeket ne keverjük egy-egy kompozíción belül.  

A Földközi-tenger vidékén a legegyszerűbb használaton kívüli tárgyakból áll össze egy-egy kert. A régi konyhai edényeket, kerti eszközöket bátran alkalmazhatjuk növényeink tartására. Egy kis kreativitással a letört fülű bögrék, a régi tálaló edények, az elhasznált bádogkannák, a kiszuperált madárkalitkák tökéletes növénytartókká léphetnek elő. Az ilyen újraértelmezett kiegészítők egyedi és izgalmas díszei lesznek az erkélynek.

Tovább fokozhatjuk a mediterrán hangulatot a nyaralás során gyűjtött kagylók, csigaházak, tengeri csillagok felhasználásával. Egyszerűen a növények mellé helyezve, kaspó díszként, faliképként, vagy szélcsengőként idézhetik fel a nyaralás emlékét. Az olívaolaj- és borecet tartók, a gyümölcstartó kosarak, fűszernövények az asztalra helyezve gondoskodnak a mediterrán életérzés felelevenítéséről.

Elég csupán néhány hangulatos mécsestartó vagy lámpás és már is romantikus hangulatba kerülünk.

Tipp: Az újraértelmezett virágtartóknál figyeljünk a vízelvezetésre. A beültetéshez használt bögrék, tálak, stb aljára készítsünk lyukakat, hogy a felesleges víz távozni tudjon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük