Bougainvillea (murvafürt) gondozása, teleltetése, szaporítása

A mediterrán országok színes színfoltja, a csodálatos murvafürt vagy bugeinvillea (Bougainvillea) tartása hazai balkonokon sem ördöngösség. Ha a téli elhelyezése megoldható (garázsban, folyosón, lépcsőfordulóban, pincében, stb), akkor már csak a nyári rendszeres öntözésről kell gondoskodni és éveken keresztül örvendhetünk szépségének. A murvafürt vagy a latin nevéből röviden csak bugi gondozása, teleltetése és szaporítása témában az olvasók is megosztották tapasztalataikat. Elmondták trükkjeiket is, amelyekkel hosszú időn át sikerül életben tartani és virágzásra bírni a bougainvilleát.

Bougainvillea (murvafürt)

Bougainvillea származása

A murvafürt (Bougainvillea) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjében a csodatölcsérfélék (Nyctaginaceae) családjának egyik nemzetsége. Latin nevét felfedezőjéről, Louis Antoine de Bougainville francia tengernagyról kapta. Dél-Amerikából származik, de trópusi, szubtrópusi területeken is megél. A francia utazó 1760 körül találta meg, majd 100 évvel később Európába is eljutott.  Különösen Dél-Európában terjedt el széles körben.

A vadon élő kúszónövény indái akár 30 méteresre is megnőhetnek. A alkásban nevelt példányok ettől sokkal kisebbek maradnak.

Legkedveltebb bougainvillea fajták

A szobai nevelésre alkalmas fajok közül legismertebb a jól feismerhető Bougainvillea glabra, melynek fellevelei lilák, rózsaszínűek, pirosak vagy rézvörösek lehetnek.

Nagyon hasonló hozzá a Bougainvillea spectabilis, melyet a déli országokban sövényekre és házfalakra felfutó dísznövényként nevelenek. Nyaralók gyakran viszik haza hajtásait, ám ez a nemesítés során erőteljesebbé vált növény nem érzi jól magát a lakásban.

Hazai nevelésre legalkasabb murvafürt fajták

  • Bougainvillea glabra ‘Alexandra’,
  • Bougainvillea spectabilis ‘Granada’,
  • Bougainvillea Killi Camptel, azutóbbi narancsosan csillogó felleveleivel tűnik ki a többi közül.

Murvafürt jellemzése

A bougainvillea megfelelő gondozás mellett, télkertben 20 – 30 ávig él. Szobában tartva a virágzás 4 -5 év alatt többnyire gyengül. Ilyenkor érdemes a régi nyövény helyett újat vásárolni vagy megpróbálkozni a szaporításával. A legszebb növényekkel tavasszal vagy nyár elején találkozhatunk, ekkor érdemes keresni az üzletekben.

Megfelelő fényviszonyok esetén a murvafürt valódi mediterrán hangulatot áraszt. Ha szobában tartjuk, napos ablakban van a helye.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: ehető, nem mérgező,

Magasság: akár 1-2 méterre is megnőhet

Cserépben nevelhető-e: igen, nem fagytűrő, teleltetni kell, ezért célszerű cserépben vagy dézsában nevelni, 15 fok alatti hideget nem igen viseli el, ezért nem érdemes szabad földbe ültetni.

Virágzási idő: áprilistól már vásárolhatunk virágzó bougainvilleát, de a teleltetett példányok általában csak júniusban borulnak virágba és egészen októberig virágoznak.

Virágok: színgazdag, apró fehér, csőalakú virágait színes fellevelek ölelik körül, ezek teszik igazán látványossá. A fellevelek lilák, rózsaszínűek, fehérek vagy világos narancssárgák lehetnek. Az apró, sárgás-fehér virágok nem illatoznak.

Habitus: kúszó vagy bokros

Murvafürt igényei

Hely

Napos helyet kíván, a tűző napot is jól viseli. Nyáron sok napfényre van szüksége a virágzáshoz. A fagyok elmúltával tegyük ki a szabadba. Mindenképp meleg, széltől és esőtől védett balkonra vagy kert részbe kerüljön.

Ősszel és télen is tartsuk világos helyen, 8 – 10 °C-os hőmérsékleten.

Öntözés, tápozás

Közepes vízigényű, nyári melegben viszont sűrűbben kell öntözni, hogy a földlabdája állandóan nedves legyen. Hetente trágyázzuk komplex lombtrágyával. A levegő páratartalmát gyakori vízpermetezéssel növeljük.

Télen kevesebb vizet igényel, tápanyagaot ilyenkor ne adjunk neki, hagyjuk pihenni.

Felfuttatásához tegyünk a cserépbe rácsot vagy hajlított drótot.

Föld és átültetés

Februárban ültessük át általános virágföldbe vagy kerti komposzt és tőzeg 2:1 arányú keverékébe.Ne használjunk túl nagy cserepet.

Bougainvillea gondozása

Ápolása: A nyári meleg napokon rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet nem tűri. A virágzás és a színes fellevelek legfőbb titka a sok napfény és a virágzást segítő tápoldat hetenkénti adagolása.

Szeptemberben kezdjük meg a nyugalmi időszakra való felkészítést, ekkor hagyjuk abba a tápoldatozást. Ha a hőmérséklet 10 fok alá csökken, akkor ideje a teleltető helyére szállítani.

A murvafürt gondozásáról az olvasók is megosztották tapasztalataikat, amit a képre kattintva olvashatsz.

Murvafürt metszése, visszavágása

Az erőteljesen növekedő példányokat a tavaszi átültetéskor vágjuk vissza. A feleslges hajtásokat teljesen ki is vághatjuk.

Bougainvillea egy éve – murvafürt gondozása évszakonként

Ha azt szeretnénk, hogy a murvafürt minden évben virágozzon, akkor be kell tartanunk az éves ritmusát.

Szeptembertől februárig

Virágzás után a murvafürtöt állítsuk hűvös, ugyanakkor világos helyre. Legelőnyösebb a 8 – 10 °C közötti hőmérséklet. Ha ennél hidegebb van, a növény ledobja leveleit, de tavasszal újakat hoz.

Az őszi-téli hónapokban takarékoskodjunk az öntözéssel. Az sem baj, ha a föld közben kiszárad. Trágyázásra ilyenkor egyáltalán nincs szükség.

Februártól áprilisig

Február közepén ültessük át a murvafürtöt, és ha kell vágjuk vissza.

Ne használjunk túl nagy cserepet, mert akkor hoz igazán bő virágtermést, ha a gyökerei nem találnak túl sok helyet az edényben. Fontos a talaj vízáteresztő képessége, ezért a födhöz kavicsot is keverhetünk.

Erőteljesen visszavághatkjuk. A hosszú főhajtásokat 5 – 6 centiméteresre, az oldalhajtásokat pedig első levélig vágjuk vissza. Vigyázzunk, mert a hosszabb indákon hegyes ágtövisek fejlődhetnek, amelyekn könnyen sérülést okozhatnak.

Lehetőleg agyagcserepet használjunk, mert abból több víz párolog el.

Áprilistól szeptemberig

Az első bimbók, illetve virágok megjelenésekor tegyük a növényt a végleges helyére, ahol elegendő fényt kap. Később se változtassuk meg a helyét.

Nyáron az erkélyen vagy teraszon is jól érzi magát. Arra azonban ügyeljünk, hogy éjszaka se érje 15 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet.

Murvafürt teleltetése, téli gondozása

A Bougainvillea gondozása kapcsán a legfőbb kihívás a teleltetés. Akárcsak a többi növényt, murvafürtöt is alaposan át kell nézni teleltetés előtt, hogy nincsenek-e rajta kártevők. Ha találunk ilyet, akkor azonnal távolítsuk el, nehogy továbbterjedjen. A zuhanyoztatással a kártevőkön kivül a kinti port is eltávolíthatjuk. Érdemes ilyenkor visszavágni a virágvégeket. Ez az időszak alkalmas arra is, hogy alakító metszést hajtsunk végre rajta, bár ezt tavasszal is megtehetjük.

Az ideális teleltető hely egy pince, egy garázs, egy zárt folyosó, ami világos és kb. 8-12 fok hőmérsékletű. Amint bevisszük a teleltető helyre, szinte azonnal ledobja a leveleit. Ettől nem kell pánikba esni, ez természetes folyamat. Tavasszal majd szépen kihajt. Akkor viszont nem kell türelmetlennek lenni, elég hosszú idő még felébred téli álmából.

Télen pihenésre van szüksége, ezért semmiképp ne tápoldatozzuk és mérsékelten öntözzük. Világos helyen hetente csak pár csepp vizet adjunk neki. Sötét helyen még ritkábban locsoljuk.

Nem kell feladni a reményt, ha halottnak tűnik márciusban. Meg kell kezdeni a rendszeres locsolást és tápoldatozást, valamint világosabb helyre helyezve türelmesen várni a kihajtását. Érdemes ilyenkor megmetszeni is.

A tartós meleg megérkezése után, 15 fok felett lehet kirakni szabadba. Szükség esetén ekkor ültethetjük át laza szerkezetű virágföldbe és alakító metszésre is ez az ideális időszak. A képre kattintva még többet olvashatsz a bougainvillea teleltetése, téli gondozása témában.

Bougainvillea (murvafürt) szaporítása

A murvafürt szaporítása félfás dugvány gyökereztetéssel történhet augusztus végén, de számítsunk rá, hogy nehezen gyökeresedik. Augusztus elejei szaporítása kecsegtet a legnagyobb sikerrel. A tiszta baltikumi tőzeg a legjobb, mert nem penészedik, nem rothad a ledugott hajtás, azonkívül jól tartja a nedvességet, laza szerkezetű, valamint hamar felmelegszik egy kis naptól. A gyökeresedés egyik feltétele a meleg, minél nagyobb meleg, annál nagyobb sikerre számíthatunk.

Legjobban a csúcshajtás gyökeresedik, amit csak egyszerűen kitörünk kézzel. A hajtáson a felső egy-két levél kivételével szedjük le a leveleket. Az elkészített nedves tőzegbe egy vékony bottal vagy ceruzával készítsünk egy lyukat, tegyük bele az ágat, jól nyomkodjuk a tőzeget az ághoz, majd locsoljuk meg. Ezután pedig fedjük be befőttes üveggel vagy pet palack alsó vagy felső részével.

A murvafürt szaporításról még többet megtudhatsz az olvasói tapasztalatok alapján.

Bougainvillea betegségei, kártevői

Ha a bogainvillea nem fejlődik rendesen, akkor valószínűleg nem megfelelő a talaj számára. Ültessük át tőzegalom, durva szemcséjű kavics és murva egy-egy harmados keverékébe.

A virágzás elmaradásának oka többnyire a napfény hiánya. Tegyük a növényt naposabb helyre.

A levelek sárgulása vagy lehullása legtöbbször túlöntözés hatására alakul ki. Előfordulhat, hogy a talaj nem vízáterszető. Hagyjuk a talajt kiszáradni.

A téli levélhullás a túl alacsony hőmérséklet következménye. Ha tudjuk tegyük kicsit melegebb helyre, de nem kell aggódni, tavasszal kihajtanak majd a levelek.

Levéltetvek esetén, ha már a hideg vizes zuhany nem segít, egy hét kihagyással kétszer permetezzük be rovarírtószerrel.

Murvafürt felhasználása

A murvafürtöt leginkább dísznövényként használjuk. Önmagában is jól mutat, de más mediterrán növények közelében is csodás hangulatot áraszt. Mivel teleltetést igényel, sem kertbe ültetni, sem összeültetésekben használni nem érdemes.

Hűsítő limonádé murvafürtből

A bougainvillea limonádé igazi különleges üdítőital. Jól lehűtve és ráadásul immunerősítő hatása is van. Spanyolországban élő olvasónk rendszeresen készíti és most megosztotta velünk a színes murvafürt virágokból készülő limonádé receptjét is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük