Bougainvillea (murvafürt) gondozása, teleltetése, szaporítása

A mediterrán országok színes színfoltja, a csodálatos murvafürt (Bougainvillea) tartása hazai balkonok sem ördöngösség. Ha a téli elhelyezése megoldható (garázsban, folyosón, lépcsőfordulóban, pincében, stb), akkor már csak a nyári rendszeres öntözésről kell gondoskodni és éveken keresztül örvendhetünk szépségének. Így lesz sikeres a bougainvillea gondozása.

Bougainvillea (murvafürt)

Származása:murvafürt (Bougainvillea) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjében a csodatölcsérfélék (Nyctaginaceae) családjának egyik nemzetsége. Latin nevét Louis Antoine de Bougainville francia tengernagyról kapta. Dél-Amerikából származik, de trópusi, szubtrópusi területeken is megél.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, nem mérgező,

Magasság: akár 1-2 méterre is megnőhet

Cserépben nevelhető-e: igen, nem fagytűrő, teleltetni kell, 15 fok alatti hideget nem igen viseli el, teleltetni kell, ezért nem érdemes szabad földbe ültetni.

Virágzási idő: júniustól októberig

Hely: napos, a tűző napot is jól viseli, mindenképp meleg, széltől és esőtől védett balkonra vagy kert részbe kerüljön

Öntözés: közepes vízigényű, nyári melegben viszont sűrűbben kell öntözni

Virágok: színgazdag, apró fehér virágait színes fellevelek ölelik körül, ezek teszik igazán látványossá

Habitus: kúszó vagy bokros

Bougainvillea gondozása

Ápolása: A nyári meleg napokon rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet nem tűri. A virágzás és a színes fellevelek legfőbb titka a sok napfény és a virágzást segítő tápoldat hetenkénti adagolása.

Szeptemberben kezdjük meg a nyugalmi időszakra való felkészítést, ekkor hagyjuk abba a tápoldatozást. Ha a hőmérséklet 10 fok alá csökken, akkor ideje a teleltető helyére szállítani.

Teleltetése

Akárcsak a többi növényt, murvafürtöt is alaposan át kell nézni teleltetés előtt, hogy nincsenek-e rajta kártevők. Ha találunk ilyet, akkor azonnal távolítsuk el, nehogy továbbterjedjen. A zuhanyoztatással a kártevőkön kivül a kinti port is eltávolíthatjuk. Érdemes ilyenkor visszavágni a virágvégeket. Ez az időszak alkalmas arra is, hogy alakító metszést hajtsunk végre rajta, bár ezt tavasszal is megtehetjük.

Az ideális teleltető hely egy pince, egy garázs, egy zárt folyosó, ami világos és kb. 8-12 fok hőmérsékletű. Amint bevisszük a teleltető helyre, szinte azonnal ledobja a leveleit. Ettől nem kell pánikba esni, ez természetes folyamat. Tavasszal majd szépen kihajt. Akkor viszont nem kell türelmetlennek lenni, elég hosszú idő még felébred téli álmából.

Télen pihenésre van szüksége, ezért semmiképp ne tápoldatozzuk és mérsékelten öntözzük. Világos helyen hetente csak pár csepp vizet adjunk neki. Sötét helyen még ritkábban locsoljuk.

Nem kell feladni a reményt, ha halottnak tűnik márciusban. Meg kell kezdeni a rendszeres locsolást és tápoldatozást, valamint világosabb helyre helyezve türelmesen várni a kihajtását. Érdemes ilyenkor megmetszeni is.

A tartós meleg megérkezése után, 15 fok felett lehet kirakni szabadba. Szükség esetén ekkor ültethetjük át laza szerkezetű virágföldbe és alakító metszésre is ez az ideális időszak.

Bougainvillea (murvafürt) szaporítása

Szaporítása félfás dugvány gyökereztetéssel történhet augusztus végén, de számítsunk rá, hogy nehezen gyökeresedik. Augusztus elejei szaporítása kecsegtet a legnagyobb sikerrel. A tiszta baltikumi tőzeg a legjobb, mert nem penészedik, nem rothad a ledugott hajtás, azonkívül jól tartja a nedvességet, laza szerkezetű, valamint hamar felmelegszik egy kis naptól. A gyökeresedés egyik feltétele a meleg, minél nagyobb meleg, annál nagyobb sikerre számíthatunk.

Legjobban a csúcshajtás gyökeresedik, amit csak egyszerűen kitörünk kézzel. A hajtáson a felső egy-két levél kivételével szedjük le a leveleket. Az elkészített nedves tőzegbe egy vékony bottal vagy ceruzával készítsünk egy lyukat, tegyük bele az ágat, jól nyomkodjuk a tőzeget az ághoz, majd locsoljuk meg. Ezután pedig fedjük be befőttes üveggel vagy pet palack alsó vagy felső részével.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 858
  • 149
  •  
  •  
  • 858
  •  
  • 149
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük