Murvafürt (Bougainvillea) teleltetése

A murvafürt (Bougainvillea) teleltetése egyre aktuáliasbb téma napjainkban. Az utóbbi évek egyik slágernövénye az erkélyen vagy a kertben is hosszan virágzik, a fagyokat viszont nem tűri. Teleltetése egyszerű. Sokakat megrémiszt, ha a pihenő időszakban lehullajtja a leveleit. De ettől nem kell megijedni, ez természetes jelenség.

murvafürt (Bougainvillea) telelteése)

Murvafürt teleltetése

A murvafürt nem épp egy olcsó növény. Ahhoz mindenképp drága, hogy egynyáriként tartsuk és minden évben újabb töveket vásároljunk belőle.

Ha a murvafürt gondozásának legkritikusabb részét, a teleltetést megoldjuk, akkor nyert ügyünk van. Érdemes először csak egy kisebbet növényt vásárolni és ha azon kitapasztaltuk a Bougainvillea tartás minden fortélyát, akkor jöhetnek az újabb szépségek. 

A Brazíliából származó, színes felleveleivel díszítő szépséget a fagyok beállta előtt vigyük teleltetési helyére. Legideálisabb egy téli kert, de garázsban, folyosón, lépcsőfordulóban, pincében is tartható, 8-12 fokos hőmérsékleten. Világos helyen jobban érzi magát, de fény nélkül is túléléli a hideg napokat.

A teleltetés előtti bevitel jő alkalom arra, hogy alakító metszést hajtsunk végre rajta. Bár ezt tavasszal is megtehetjük, Az őszi metszés előnye, hogy kisebb hely elegendő számára. Nyugodtan vágjuk vissza a megnyurgult virág végeket.

Távolítsuk el a száraz virágrészeket és az esetleges kártevőket, majd alaposan zuhanyoztassuk le.

A bougainvilleának télen pihenésre van szüksége, ezért semmiképp ne tápoldatozzuk és hetente csak pár csepp vizet adjunk neki. Sötét helyen még kevesebb öntözést igényel. Gyakori jelenség, hogy télen lehullajtja a leveleit. Ettől nem kell megijedni, ez természetes folyamat, tavasszal majd szépen kihajt.

A tavaszi fagyok elmúltával tehetjük ki újra a szabadba. Fokozatosan megkezdhetjük a tápoldatozást és gyakoribb öntözést. Világos helyen teleltetve már akár április-májusban virágba borulhat, de ne essünk kétségbe, ha csak később tér magához és hajt ki.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 19
  • 1
  •  
  •  
  • 19
  •  
  • 1
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük