Murvafürt (Bougainvillea) teleltetése

A murvafürt (Bougainvillea) teleltetése egyre aktuálisabb téma napjainkban. Az utóbbi évek egyik slágernövénye az erkélyen vagy a kertben is hosszan virágzik, a fagyokat viszont nem tűri. Teleltetése egyszerű. Sokakat megrémiszt, ha a pihenő időszakban lehullajtja a leveleit. De ettől nem kell megijedni, ez természetes jelenség. Tavasszal, amikor majd újra a szabadba kerül, újra elkezd hajtani és hamarosan megjelennek majd a színes fellevelekkel körüklölelt apró fehér virágok. Elmondom, mit kell tenned a murvafürt sikeres teleltetése érdekében.

murvafürt (Bougainvillea) telelteése)

Murvafürt teleltetése

A murvafürt nem épp egy olcsó növény. Ahhoz mindenképp drága, hogy egynyáriként tartsuk és minden évben újabb töveket vásároljunk belőle.

Ha a murvafürt gondozásának legkritikusabb részét, a teleltetést megoldjuk, akkor nyert ügyünk van. Érdemes először csak egy kisebbet növényt vásárolni és ha azon kitapasztaltuk a Bougainvillea tartás minden fortélyát, akkor jöhetnek az újabb szépségek. 

A Brazíliából származó, színes felleveleivel díszítő szépséget a fagyok beállta előtt vigyük teleltetési helyére. Legideálisabb egy téli kert, de garázsban, folyosón, lépcsőfordulóban, pincében is tartható, 8-12 fokos hőmérsékleten. Világos helyen jobban érzi magát, de fény nélkül is túléléli a hideg napokat.

A teleltetés előtti bevitel jő alkalom arra, hogy alakító metszést hajtsunk végre rajta. Bár ezt tavasszal is megtehetjük, Az őszi metszés előnye, hogy kisebb hely elegendő számára. Nyugodtan vágjuk vissza a megnyurgult virág végeket.

Távolítsuk el a száraz virágrészeket és az esetleges kártevőket, majd alaposan zuhanyoztassuk le.

A bougainvilleának télen pihenésre van szüksége, ezért semmiképp ne tápoldatozzuk és hetente csak pár csepp vizet adjunk neki. Sötét helyen még kevesebb öntözést igényel. Gyakori jelenség, hogy télen lehullajtja a leveleit. Ettől nem kell megijedni, ez természetes folyamat, tavasszal majd szépen kihajt.

A tavaszi fagyok elmúltával tehetjük ki újra a szabadba. Fokozatosan megkezdhetjük a tápoldatozást és gyakoribb öntözést. Világos helyen teleltetve már akár április-májusban virágba borulhat, de ne essünk kétségbe, ha csak később tér magához és hajt ki.

További olvasnivalók a murvafürtről

A mediterrán országok színes színfoltja, a csodálatos murvafürt vagy bugeinvillea (Bougainvillea) tartása hazai balkonokon sem ördöngösség. Ha a téli elhelyezése megoldható (garázsban, folyosón, lépcsőfordulóban, pincében, stb), akkor már csak a nyári rendszeres öntözésről kell gondoskodni és éveken keresztül örvendhetünk szépségének. A murvafürt vagy a latin nevéből röviden csak bugi gondozása, teleltetése és szaporítása témában az olvasók is megosztották tapasztalataikat. Elmondták trükkjeiket is, amelyekkel hosszú időn át sikerül életben tartani és virágzásra bírni a bougainvilleát.

Mediterrán országokban sétálgatva az egyik növény, ami leginkább elkápráztatja az utazókat az a murvafürt vagy Bugenvillea (Bougainvillea). A Brazíliából származó murvafürt (Bougainvillea) növény szépségét az apró fehér virágait körülölelő színes fellevelek adják. A bugenvillea tartása nem olyan könnyű, mint például a leanderé, de azért hazánkban is nevelhetők gyönyörű példányok. A csodálatos mediterrán erkélyéről és dúsan virágzó murvafürtjeiről híres Kardkovács Árpád mesélte el, milyen gondozás mellett lesz sokáig gyönyörű a bugi, azaz a bugenvillea.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük