Murvafürt (Bougainvillea), a napos erkélyek sztárja

Murvafürt (Bougainvillea) a többi mediterrán növénnyel együtt alkalmas arra, hogy felidézzük általa az önfeledt tengerparti nyaralások emlékeit. Az oly sokszor megcsodált murvafürtöt, vagy ahogy manapság gyakran hívják, a bugit sokan kényes növénynek tartják, de némi szakértő gondoskodással akár az erkélyen is sikerrel nevelhetjük.

murvafürt (bougainvillea)

Murvafürt (Bougainvillea)

Azt azért ne várjuk, hogy olyan buja növényünk lesz, mint a déli országokban, de napi pár perces babusgatással sokáig élvezhetjük szépségét.

A Brazíliából származó murvafürtöt (Bougainvillea) valójában nem a virágai teszik látványossá, hanem az apró fehér virágok körül elhelyezkedő színes fellevelek. A nemesítéseknek köszönhetően a fellevelek színe lehet akár fehér, lila, sárga, narancs vagy éppen vörös. Találkozhatunk felálló, bokrosodó és kúszó változatokkal is.

Igényei

A murvafürt a csodatölcsér félék családjába tartozik. A fásodó, tövises szárú növény sok napfényt igényel, imádja a tűző napot is. Mindenképp meleg, széltől és esőtől védett helyet válasszunk számára. A virágzáshoz melegre, rengeteg fényre és levegőre van szüksége. Meleg napokon rendszeresen öntözzük, augusztusig hetenkénti tápoldatozással. Két öntözés között hagyjuk kicsit kiszáradni a földet, de ne legyen folyamatosan száraz. Kánikulában, kis cserépben napi kétszeri locsolás is szükséges lehet. Figyeljünk, hogy soha ne álljon alatta víz, mert a pangó vizet nem tűri.

Murvafürt teleltetése

Szeptember közepétől kezdjük el felkészíteni a téli nyugalmi időszakra, hagyjuk abba a tápoldatozást és víz mennyiségét is csökkentsük. Ha a levelei lehullnak, már egyáltalán nem kell öntözni. Egészen késő őszig, a fagyokig kint tartható.

A fagyok elöl hűvös, de fagymentes helyre kell menekíteni. A teleltetés igencsak megviseli a növényt, gyakran lehullajtja az összes levelét és teljesen felkopaszodik. Ilyenkor nem kell pánikba esni, ez természetes folyamat. Télen hűvösebb, 8-10 °C-os hőmérsékletet, minimális vizet és minél több fényt igényel.

Tavaszi teendők

Tavasszal fokozatosan érdemes hozzászoktatni a kinti körülményekhez. Ne legyünk türelmetlenek, néha hosszabb idő kell ahhoz, hogy tavasszal magához térjen. A gyakoribb locsolás és a megkezdett tápoldatozás majd meghozza eredményét.

A jó idő beköszöntével elkezd hajtani és a melegben gyorsan fejlődik. Nyár közepére megjelennek jellegtelen, apró fehér virágai és az azokat körülölelő színes, szívalakú fellevelek.

Metszés, átültetés

Oldalhajtásait tavasszal vágjuk vissza rövidre, a fiatal hajtáscsúcsainak lecsípésével bokrosabb növekedésre serkenthetjük. Ilyenkor végezzük el az átültetését is. A földbe homokot keverve javíthatjuk a vízáteresztő képességet és megakadályozhatjuk a gyökerek rothadását. Nagyobb növényeket nem szükséges évente átültetni, megteszi a felszíni talajcsere is.

Murvafürt szaporítása

Szaporítása otthoni körülmények között elég nehéz, egy hosszú hajtás bújtatásával vagy 3-4 szemes, félfás dugványok elültetésével érdemes próbálkozni. Érdemes fóliával vagy üveggel letakarni a gyökérképződősig.

Tipp: A pink színű változata a legkevésbé kényes, érdemes először ilyet beszerezni és ha ezt 2-3 éven keresztül sikerrel neveltük, belevághatunk érzékenyebb fajták gondozásába is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük