Murvafürt (Bougainvillea), a napos erkélyek sztárja

Murvafürt (Bougainvillea) a többi mediterrán növénnyel együtt alkalmas arra, hogy felidézzük általa az önfeledt tengerparti nyaralások emlékeit. Az oly sokszor megcsodált murvafürtöt, vagy ahogy manapság gyakran hívják, a bugit sokan kényes növénynek tartják, de némi szakértő gondoskodással akár az erkélyen is sikerrel nevelhetjük.

murvafürt (bougainvillea)

Murvafürt (Bougainvillea) származása és jellemzése

A bougainvillea, vagy más néven papírvirág, eredetileg Dél-Amerikából, pontosabban Brazíliából származik. Nevét Louis Antoine de Bougainville francia felfedezőről kapta, aki a 18. század végén fedezte fel a növényt Brazíliában. Azóta a bougainvillea számos trópusi és szubtrópusi régióban kedvelt dísznövény lett.

A murvafürt a csodatölcsér félék családjába tartozik, fásodó, tövises szárú növény.

A murvafürtöt (Bougainvillea) valójában nem a virágai teszik látványossá, hanem az apró fehér virágok körül elhelyezkedő színes fellevelek. A nemesítéseknek köszönhetően a fellevelek színe lehet akár fehér, lila, sárga, narancs vagy éppen vörös. Találkozhatunk felálló, bokrosodó és kúszó változatokkal is.

Murvafürt igényei és gondozása

A murvafürt gondozása meglehetősen fontos annak érdekében, hogy ez a lenyűgöző növény teljes pompájában virágozhasson. Itt van néhány alapvető útmutatás:

Hely: napos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, imádja a tűző napot is. széltől és esőtől védett helyet válasszunk számára. A virágzáshoz melegre, rengeteg fényre és levegőre van szüksége.

Talaj: Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kíván.

Öntözés: kedveli a nedves talajt, különösen a virágzás idején. Az öntözést azonban célszerű visszafogni a virágzás után. Meleg napokon rendszeresen öntözzük, augusztusig hetenkénti tápoldatozással. Két öntözés között hagyjuk kicsit kiszáradni a földet, de ne legyen folyamatosan száraz. Kánikulában, kis cserépben napi kétszeri locsolás is szükséges lehet. Figyeljünk, hogy soha ne álljon alatta víz, mert a pangó vizet nem tűri.

Tápanyagellátás: Időnként tápanyagpótlásra is szüksége lehet a murvafürtnek, különösen a virágzási időszakban és az aktív növekedési időszakban.

Azt azért ne várjuk, hogy olyan buja növényünk lesz, mint a déli országokban, de napi pár perces babusgatással sokáig élvezhetjük szépségét.

Metszés, átültetés

A megfelelő időben és módon végzett metszés elengedhetetlen a murvafürt egészségének és formájának megőrzéséhez.

Oldalhajtásait tavasszal vágjuk vissza rövidre, a fiatal hajtáscsúcsainak lecsípésével bokrosabb növekedésre serkenthetjük. Ilyenkor végezzük el az átültetését is. A földbe homokot keverve javíthatjuk a vízáteresztő képességet és megakadályozhatjuk a gyökerek rothadását. Nagyobb növényeket nem szükséges évente átültetni, megteszi a felszíni talajcsere is.

Murvafürt teleltetése

Szeptember közepétől kezdjük el felkészíteni a téli nyugalmi időszakra, hagyjuk abba a tápoldatozást és víz mennyiségét is csökkentsük. Ha a levelei lehullnak, már egyáltalán nem kell öntözni. Egészen késő őszig, a fagyokig kint tartható.

A fagyok elöl hűvös, de fagymentes helyre kell menekíteni. A teleltetés igencsak megviseli a növényt, gyakran lehullajtja az összes levelét és teljesen felkopaszodik. Ilyenkor nem kell pánikba esni, ez természetes folyamat. Télen hűvösebb, 8-10 °C-os hőmérsékletet, minimális vizet és minél több fényt igényel.

Teleltetés utáni tavaszi teendők

Tavasszal fokozatosan érdemes hozzászoktatni a kinti körülményekhez. Ne legyünk türelmetlenek, néha hosszabb idő kell ahhoz, hogy tavasszal magához térjen. A gyakoribb locsolás és a megkezdett tápoldatozás majd meghozza eredményét.

A jó idő beköszöntével elkezd hajtani és a melegben gyorsan fejlődik. Nyár közepére megjelennek jellegtelen, apró fehér virágai és az azokat körülölelő színes, szívalakú fellevelek.

Murvafürt szaporítása

Szaporítása otthoni körülmények között elég nehéz, egy hosszú hajtás bújtatásával vagy 3-4 szemes, félfás dugványok elültetésével érdemes próbálkozni. Érdemes fóliával vagy üveggel letakarni a gyökérképződősig.

Betegségek, kártevők

Penész és gomba: A nedves környezetben könnyen kialakulhat penész és gomba a bougainvillea levelein és hajtásain. Ez általában a túlzott nedvesség vagy a rossz vízelvezetés következménye. A megelőzés érdekében ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl a növényt, és biztosítsuk a jó levegőáramlást a növény körül.

Levelek sárgulása és lehullása: Többféle ok is állhat a bougainvillea leveleinek sárgulása és lehullása mögött, beleértve a tápanyaghiányt, a túlöntözést vagy a túlzott hideget. Fontos figyelni a növény reakcióját, és szükség esetén korrigálni az öntözési és tápanyagellátási rutint.

Levéltetvek: A levéltetvek gyakori problémát jelenthetnek a bougainvilleán. Ezek a kis, puha testű rovarok a levelek alá telepednek, és nedveket szívnak ki a növényből, ami gyengült növekedést és sárgulást okozhat. Az egyik megoldás lehet a rovarirtó szerek alkalmazása, de természetes módszerek, például rovarirtó rovarok beengedése is hatékony lehet.

Atkák: Ezek a kis pókszerű kártevők a növény leveleinek alján vagy tetején élnek, és fehér, pókhálóhoz hasonló anyagot termelnek. Az atkák szívogatják a növény nedveit, ami sárguláshoz és deformitáshoz vezethet. Az atkák elleni küzdelemben használhatunk rovarirtó szereket vagy természetes rovarölőket.

Fontos rendszeresen ellenőrizni a bougainvilleát a betegségek és kártevők jelenlétére, hogy időben meg lehessen szüntetni a problémákat. Az egészséges növények számára a megfelelő gondozás és a környezet optimális feltételeinek biztosítása segíthet elkerülni ezeket a problémákat.

Tipp: A pink színű változata a legkevésbé kényes, érdemes először ilyet beszerezni és ha ezt 2-3 éven keresztül sikerrel neveltük, belevághatunk érzékenyebb fajták gondozásába is.

További tanácsok a murvafürt gondozásához

Mediterrán országokban sétálgatva az egyik növény, ami leginkább elkápráztatja az utazókat az a murvafürt vagy Bugenvillea (Bougainvillea). A Brazíliából származó murvafürt (Bougainvillea) növény szépségét az apró fehér virágait körülölelő színes fellevelek adják. A bugenvillea tartása nem olyan könnyű, mint például a leanderé, de azért hazánkban is nevelhetők gyönyörű példányok. A csodálatos mediterrán erkélyéről és dúsan virágzó murvafürtjeiről híres Kardkovács Árpád mesélte el, milyen gondozás mellett lesz sokáig gyönyörű a bugi, azaz a bugenvillea.

A mediterrán országok nyaralásait idéző színpompás murvafürt (Bougainvillea) egyre több magyar kerttulajdonos szívét elrabolja. Dús virágzást viszont csak megfelelő gondozás mellett remélhetünk tőle. Tarts velem és elmondom, hogy lesz virágözön a murvafürtön.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük