Így lesz virágözön a murvafürtön

A mediterrán országok nyaralásait idéző színpompás murvafürt (Bougainvillea) egyre több magyar kerttulajdonos szívét elrabolja. Dús virágzást viszont csak megfelelő gondozás mellett remélhetünk tőle. Tarts velem és elmondom, hogy lesz virágözön a murvafürtön.

Így lesz virágözön a murvafürtön

Így lesz virágözön a murvafürtön

Azt már a trópusi származásából kifolyólag is tudhatjuk, hogy a murvafürt sok napfényt igényel, imádja a tűzőnapot is. Mindenképp meleg, széltől és esőtől védett balkonra vagy kertrészbe tegyük nyárra, a virágzási idejére. A 15 fok alatti hideget nem viseli el, teleltetni kell. Arra a pár hónapra, amíg a szabadban lehet, nem érdemes szabad földbe ültetni. Sokkal jobb, ha nem bolygatjuk és nyáron is cserépben tartjuk.

Télen 10-15 C° – os helyet és kevés öntözést igényel. Sokan az első évi teleltetés után elhamarkodottan  lemondanak róla, amikor télen lehullik a lombja és tavasszal nagyon lassan hajt ki. Ez persze természetes folyamat, ezért nem kell feladni a reményt, ha márciusban semmi életjelet nem mutat.

A rendszeres locsolás megkezdésével és világosabb helyre helyezve el kezd majd hajtani. Érdemes ilyenkor megmetszeni is. Két-három hét elmúltával kezdjük meg a táplodatozást is virágzást segítő táppal.

A tartós meleg megérkezése után, állandó 15 C° felett tehetjük ki a szabadba.

A nyári meleg napokon rendszeresen öntözzük, de ne álljon alatta a víz, mert a leanderrel ellentétben, a pangó vizet nem tűri. Apró fehér virágai szinte ki sem látszanak a színes fellevelek közül.

A virágzás és a színes fellevelek legfőbb titka a sok napfény és a virágzást segítő tápoldat hetenkénti adagolása.

Szaporítása félfás dugvány gyökereztetéssel történhet augusztus végén, de számítsunk rá, hogy kisebb csoda kell a meggyökeresedéshez.

A szeptemberben kezdjük meg a nyugalmi időszakra felkészítést, ekkor hagyjuk abba a tápoldatozást. Ha a hőmérséklet 10 fok alá csökken, akkor ideje a teleltető helyére szállítani.

Köszönöm a fotókat Seres Andrea olvasónknak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük