Category: Tartósítás, befőzés
Tartósítás, befőzés, zöldségek és gyümölcsök tartósítása, gyümölcsök befőzése, raktározás télire, befőzési praktikák, receptek befőzéshez, savanyításhoz, szárítás, aszalás
A savanyú paprika az egyik legegyszerűbben elrakható savanyúság. A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik. Savanyú paprika receptje Többféle paprika...
A cukkini egyre kedveltebb zöldségféle. Egyszerűen termeszthető, sokoldalúan felhasználható. Rengeteg húsos és húsmentes étel készülhet belőle a cukkinikrémtől a leveseken át egészen a görög muszakáig. Most itt a cukkini savanyúság felfedezésének és eltevésének ideje!...
Az ayran egy hűsítő és frissítő ital, a török konyha egyik jellegzetessége. Hagyományosan kefirből, vízből és sóból készül, bár az ízek változhatnak attól függően, hogy ki hogyan szereti. Most jótékony hatásainak ismertetése mellett egy...
Az utak mentén akár vadon is termő, apró szemű mirabella szilvát (Prunus mirabella) a köznyelv leginkább cseresznyeszilva vagy potyóka szilva néven ismeri, bár van ahol fosóka szilvának hívják. Kis, gömbölyű gyümölcse sárga, narancssárga vagy...
A napfény íze nevet adta Sinka Erika a speciálisan ízesített, többféle gyümölcsből készülő vegyes gyümölcslekvárjának. Nagyon találó a név. Valóban benne van a nap minden sugara, amivel a vegyszermentesen gondozott zamatos gyümölcsök beértek. El...
Pikáns fügelekvár készítéséhez hoztam olvasói ötleteket. Bár mutattam már, hogy készül a fenséges fügelekvár, de ha nálad is sok füge terem, akkor jól jöhet egy kicsit más recept. Nézd meg, hogy készül a pikáns...
Az előzőleg már megosztott görög- és sárgadinnyebefőttnek és az alkoholos őszibarack-banán lekvárnak igen nagy sikere volt. Ma egy újabb különleges lekvárt hoztam, még pedig Irénke kedvencét, a fenséges görög dinnyelekvár receptjét. A dinnye héjának sem...
A szilvalekvár rummal meglehetősen jól hangzik. A szilvalekvár az egyik legfinomabb gyümölcsíz, a szilva édessége miatt hozzáadott cukorra sincs szükség, a rum viszont megbolondítja az amúgy is fantasztikus ízt. Az igazán nagy ínyencek még...
A csalamádé télire vagy más néven vegyes vágott savanyúság méltán az egyik legkedveltebb téli savanyúságunk. A zöldségek felszeletelése ugyan időigényes egy kicsit, de a finomsága és egyszerűsége miatt ennyi áldozatot igazán hozhatunk. Mutatom is...
A szilvalekvár vörösborral sütőben készítve Sinka Erika receptje, amit a hagyományos módon készített vörösboros szilvalekvár receptnél már beígért, mint második változatot. Akkor nem árulta el, miben lesz eltérő a második változat. Most már tudjuk,...
A házilag készíthető dobálós vagy más néven vödrös savanyúság kitűnő találmány. Nem kell a piacra menni érte, nem kell félni, hogy nem ízlik a családnak, hisz pont annyira lesz savanyú, amennyire készítjük. Nem kell megvárni,...
Kakukkfüves lilahagyma lekvár mindamellett, hogy nagyon finom a sültekhez, köhögés elleni csodaszer is. Olvasónk rendszeresen készíti a család nagy kedvencét és most nekünk is elárulta a receptet. Kakukkfüves lilahagyma lekvár receptje Nagyon finom sültekhez,...
Ne hagyjuk kárba veszni a levendula illatos virágait, hisz nagyon finom hűsítők alapanyaga lehet: limonádé, akár egy évig is elálló szirup vagy akár fagylalt is készülhet belőle. Már mutatom is, hogyan használható a levendula...
Az olasz konyha kedvelt kiegészítője, a zöld fűszerekből készülő pesto egyre népszerűbb nálunk is. Olvasónk most azt mutatja meg, hogy készül nála a pesto petrezselyemből és azt is elárulja, hogy használta fel. Mi az...