Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be?

Ha valaki egyszer rákap a házi befőzésre, nehezen mond le róla. Amint megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az otthon készített befőtt vagy lekvár, mint a gyárban előállított, csakis saját maga teszi el a gyümölcsöket. És akkor jön a kérdés: Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be? A kérdés után pedig itt van a válaszom.

melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be

Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be?

Azt már az egyik előző bejegyzésemben is leírtam, hogy milyen állapotban alkalmas egy gyümölcs befőzésre. Most nézzük, melyik gyümölcsnek mikor van itt az ideje.

A gyümölcsök befőzésére legideálisabb időpont a fő érési idejük, amikor a legzamatosabbak. Szerencsés esetben ekkor teremnek meg a kiskertünkben és ekkor juthatunk hozzá legolcsóbban a piacon vagy az üzletekben.

Persze azt is megtehetjük, hogy a kánikulában nem állunk neki például sárgabarack lekvárt főzni, hanem lefagyasztjuk a gyümölcsöket és egy alkalmasabb időszakban készítjük el a lekvárt.

Gyümölcsök fő érési és befőzési ideje

HónapGyümölcs
Januárnarancs, ananász, banán, kivi
Februárnarancs, ananász, banán, kivi
Márciusnarancs, ananász, banán, kivi
Áprilisnarancs, ananász, banán, kivi
Májuseper, cseresznye, banán, kivi
Júniuseper, cseresznye, meggy, málna, egres, banán, kivi
Július meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, feketeszeder, alma, banán, kivi
Augusztusmálna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, feketeszeder, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, banán, kivi
Szeptembernektarin, őszibarack, feketeszeder, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, banán, kivi
Októberalma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birsalma, banán, kivi
Novemberalma, birsalma, narancs, banán, kivi
Decembernarancs, ananász, banán, kivi
Mikor rakjak el befőttet?

Gyümölcsöket az érési idejükben érdemes befőzni?

Fagyasztott gyümölcsből készíthetek lekvárt?

Igen, kiolvasztás után ugyanúgy készíthetünk lekvárt a gyümölcsből. Fontos azonban, hogy kiolvastam állapotban mérjük le a súlyát.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 134
  • 12
  •  
  •  
  • 134
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 7 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás