Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be?

Ha valaki egyszer rákap a házi befőzésre, nehezen mond le róla. Amint megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az otthon készített befőtt vagy lekvár, mint a gyárban előállított, csakis saját maga teszi el a gyümölcsöket. És akkor jön a kérdés: Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be? A kérdés után pedig itt van a válaszom.

melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be

Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be?

Azt már az egyik előző bejegyzésemben is leírtam, hogy milyen állapotban alkalmas egy gyümölcs befőzésre. Most nézzük, melyik gyümölcsnek mikor van itt az ideje.

A gyümölcsök befőzésére legideálisabb időpont a fő érési idejük, amikor a legzamatosabbak. Szerencsés esetben ekkor teremnek meg a kiskertünkben és ekkor juthatunk hozzá legolcsóbban a piacon vagy az üzletekben.

Persze azt is megtehetjük, hogy a kánikulában nem állunk neki például sárgabarack lekvárt főzni, hanem lefagyasztjuk a gyümölcsöket és egy alkalmasabb időszakban készítjük el a lekvárt.

Gyümölcsök fő érési és befőzési ideje

HónapGyümölcs
Januárnarancs, ananász, banán, kivi
Februárnarancs, ananász, banán, kivi
Márciusnarancs, ananász, banán, kivi
Áprilisnarancs, ananász, banán, kivi
Májuseper, cseresznye, banán, kivi
Júniuseper, cseresznye, meggy, málna, egres, banán, kivi
Július meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, feketeszeder, alma, banán, kivi
Augusztusmálna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, feketeszeder, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, banán, kivi
Szeptembernektarin, őszibarack, feketeszeder, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, banán, kivi
Októberalma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birsalma, banán, kivi
Novemberalma, birsalma, narancs, banán, kivi
Decembernarancs, ananász, banán, kivi
Mikor rakjak el befőttet?

Gyümölcsöket az érési idejükben érdemes befőzni?

Fagyasztott gyümölcsből készíthetek lekvárt?

Igen, kiolvasztás után ugyanúgy készíthetünk lekvárt a gyümölcsből. Fontos azonban, hogy kiolvasztott állapotban mérjük le gyümölcsök súlyát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük