Gyümölcs befőzés alapok – milyen gyömölcsöt válasszak?

Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs befőzés alapja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyümölcsöket használhatunk. Fogadd, ezzel kapcsolatos tanácsaimat.

Gyümölcs befőzés

Gyümölcs befőzés – gyümölcsök választása

Bármilyen gyömölcsöt főzünk be, mindig szép érett, hibátlan gyümölcsöt használjunk lekvárok vagy befőttek készítéséhez. A túlérett vagy sérült gyümölcsök nem alkalmasak befőzésre. Befőtthöz inkább a kevésbé érett, míg lekvárhoz az érettebb gyümölcs az alkalmasabb.

Ha sok gyümölcs termett a kertben és nem akarunk 40 fokban a baracklekvárt kavargat mi is megfőni a tűzhely mellett, akkor halasszuk későbbe a főzést. A gyümölcsöket lefagyaszthatjuk és egy későbbi időpontban, akár más gyümölcsökkel kombinálva készíthetünk belőlük friss lekvárt vagy dzsemet.

Fontos, hogy ha fagyasztott gyümölcsből készítünk lekvárt, akko felolvasztás után mérjük le a gyümölcs súlyát és ezzel számoljunk.

Nézzük is, melyik fajta gyümölcsöt hogy érdemes előkészíteni a gyümölcs befőzés előtt.

Alma

Az alma rendkívül változatos gyümölcs, savanyú és mézédes változata is létezik. Magas pektin-tartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre. Kipréselt levéből kitűnő zselé készíthető. Jól illik hozzá a fahéj és a szegfűszeg.

Áfonya

A nemsített és a vadontermő áfonya egyaránt alkalmas a befőzése. Nagyon sérülékeny, ezért a szüretelés után azonnal fel kell használni. Kevésbé lédús, ezért lekvárfőzésnél egy részét érdemes összeturmixolni.

Bodza

A bodza virágzatát üdítőital készítésére használhatjuk, amellyel tovább ízesíthetük az italokat, krémeket. A fekete bodzabogyókból lekvárt készíthetünk. A virág és bocsók szedésénl is figyeljünk arra, hogy csak autómentes környezetben lévő bokrok terméseit szedjük le.

Citrusfélék

A citrosfélékből (citrom, narancs, zöld citrom, grépfút, stb) készült dzsemekhez felhasználhatjuk aa gyümölcs kifacsart levét vagy akár a felaprított húsát. Ha bio gyümölcsönk van, érdemes a héjából is hozzáadni valamennyit. Minél savanyúbb a gyümölcs, annál több cukrot igényel.

Eper

Az eper nagyon törékeny, ezért sose folyóvíz alatt mossuk meg. Az erős vízsugár roncsolhatja a szemeket, így veszíthet aromájából, levéből. Magas a fehérje tartalma, ezért ne ijedjünk meg a főzés során keletkező fehér habtól., ez természetes folyamat. Mielőtt a kész lekvárt a befőttes üvegekbe töltenénk, távolítsuk el a habot a tetejéről.

Körte

Akkor szüreteljük, amikor a húsa még kemény, de a héja már beszineződött. Leszedve tovább érik, ezért érdemes mielőbb felhasználni. Naygon jól házasítható szilvával vagy a magas C-vitamin tartalmú kivivel.

Málna és szeder

Mindkét gyümölcs rendkívül érzékeny a megnyomódásra és könnyen penészedik, azért a szüretelés után azonnal javasolt felhasználni. Ne mossuk meg, csupán gondosan válogassuk át, így nem veszítünk aromájukból, levükből. Nagyon jól kombinálható byogyós gyümölcsökkel, sárgabarackkal, naktarinnal, őszibarackkal.

Meggy

Tökéletesen érett gyümölcsöt használjunk. Lekvárfőzésnél a tökéletes állag eléréséhez a gyümölcs felét turmixoljuk össze. Erdei gyümölcsökkel és őszibarackkal párosítva különlegesen finom végerdményt kapunk.

Nektarin és őszibarack

A nektarin és az őszibarck héja barnás árnyalotot kölcsönöz a dzsemeknek. Ezért érdemes a gyümölcsöket a megmosás után meghámozni. Könnyebben megy a hámozás, ha előtte leforrázzuk.

Ribizli

Hazánkban leginkább a piros ribizlit használjuk, pedig a fekete fajat C vitamin tartalma magasabb. Savtartartalma magas. Nagyon jó fagyasztható. Alaposan mossuk meg a fürtöket és szemezzük le. Villa segítségével könnyen le tujuk szemezni. Nagyon jó összhatást ad meggyel és erdei gyümölcsökkel.

Sárgabarack

A sárgabarack héját könnyedén eltávolíthajuk, ha befőzést megelőzően leforrázzuk. Ha valami különleges vágyunk és a barckunk sem túl lédús, akkor a befőzés végéhez közeledve öntsük nyakon egy kis piros szőlőlével, pezsgővel vagy borral. Az eper és a mandula is anygon jól illek hozzá.

Szilva

Egyes szilvafajták igen kemény héjúak, befőzéskor levállnak a húsról és nem igen főnek meg, nagy darabokban ott maradnak. Ezt megelőzhetjük, ha a szilvát megmosás után apró darabolra vágjuk. Önmagában is fennséges a lekvárja, de kombinálhatjuk erdei gyümölcsökkel, almával. Fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, de az alkohol is jó prárosítás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük