Narancslekvár cukkiniből – finom lekvár olcsón

A nyár sokoldalú zöldsége a cukkini. Annyira sok mindenre használható, hogy még narancs- vagy citromlekvár is készíthető belőle. A cukkini íze semleges, viszont nagyon jól átveszi a citrusok és és egyéb intenzív gyümölcsök ízét. Ennek köszönhetően készíthetünk belőle például hamis ananászbefőttet. Most szintén ezt a tulajdonságát kihasználva a citrom- vagy narancslekvár cukkiniből receptjét hoztam el.

narancslekvár cukkiniből kenyérre kenve

Citrom vagy narancslekvár cukkiniből receptje

A cukkiniből készített fűszeres, egyidejűleg édes és savanyú lekvár a téli napok bearanyozója lehet.

Hozzávalók

  • 1 kg megtisztított apróra vágott vagy vékonyra reszelt cukkini,
  • 4-5 db citrom vagy narancs,
  • 30 – 40 dkg kristálycukor, ízlés szerint,
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér, frisset is használhatunk, ilyenkor kb. 2 diónyi nagyságú gyömbért reszeljünk le.
  • 1 csomag dzsemfix.

Narancslekvár cukkiniből elkészítése

  • Hámozzuk meg a cukkinit és vágjuk aprókockákra vagy reszeljük vékony csíkokra.
  • Tegyük egy nagy lábosba és keverjük el benne a dzsemfixet.
  • Reszeljük bele 2 citrom vagy narancs héját.
  • Narancsokat vagy citromokat hámozzuk le úgy, hogy a fehér részt is eltávolítsuk.
  • Vágjuk apró kockára, közben a magukat vegyük ki.
  • Állandó keverés mellett forraljuk fel.
  • Majd tegyük bele a cukrot és főtzzük amíg be nem sűrűsödik.
  • A forró lekvárt tegyük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le az üvegeket és állítsuk fejre 5 percre.

A főzőtök pont olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a cukkini így abből hasonló módon készíthetünk narancslekvárt.

Még több befőzési tanács és praktika

Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs befőzés alapja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyümölcsöket használhatunk. Fogadd, ezzel kapcsolatos tanácsaimat.

A házi lekvárok, vagyis a gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összegyűjtöttem a házi lekvár receptek legjobbjait a legegyszerűbbektől a legpikánsabbakig.

Kár lenne a kertben megtermett gyümölcsöket veszni hagyni, érdemes befőzni, tartósítani a téli hónapokra. Befőtt, lekvár, szörp, likőr és savanyúság is készülhet belőlük. Befőzési kisokos címmel egy befőzéssel kapcsolatos összefoglalót hoztam egyszerű receptekkel és konyhai praktikákkal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük