Legjobb házi lekvár receptek

A házi lekvárok, vagyis a gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összegyűjtöttem a házi lekvár receptek legjobbjait a legegyszerűbbektől a legpikánsabbakig.

legjobb lekvár receptek

Házi lekvár készítése – az alapok

A házi lekvár készítéséhez először is nem árt az alapokat elsajátítani. Nagyon sok cikket találsz itt a blogon a témában és sok-sok lekvár recept is megjelent. Ezekből válogattam most. 

A képre kattintva részletesebben olvashatsz az adott témáról és megnézheted a recepteket is.

Mikor milyen gyümölcsöt főzzünk be?

Ha valaki egyszer rákap a házi befőzésre, nehezen mond le róla. Amint megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az otthon készített befőtt vagy lekvár, mint a gyárban előállított, csakis saját maga teszi el a gyümölcsöket. És akkor jön a kérdés: Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be? A kérdés után pedig itt van a válaszom.

Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be?

Milyen gyümölcsöt válasszak a befőzéshez?

Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs befőzés alapja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyümölcsöket használhatunk. Fogadd, ezzel kapcsolatos tanácsaimat.

Gyümölcs befőzés alapok – milyen gyömölcsöt válasszak?

Legjobb házi lekvár receptek

A főleg szilvából és sárgabarackból készített hagyományos házi lekvár tipikusan kelet-közép-európai étel. A lekvár név a középkori orvosok által a rossz ízű gyógyszerek ehetővé tételére használt mézes szirup latin nevéből, az alactuariumból (később, magyarosodva: liktárium) származik.

A cukornak az édesítésen túl a tartósításban is fontos szerepe van, ezért nem helyettesíthető mesterséges édesítőszerrel. Cukor nélkül elsősorban szilvát, sárgabarackot, szőlőt és cseresznyét főzhetünk. A lekvár főzés ideje jelentősen lerövidíthető zselésítő anygaok használatával.

A kész házi lekvárt a felfőzés után lezárt befőttesüvegben „dunszt”-ba tesszük. A dunsztolás során különféle textilekkel alaposan bebugyoláljuk az üvegeket, hogy lassan hűljenek ki. Ezt hívják száraz dunsztnak.

A dzsemet jóval kevesebb ideig főzzük mint a lekvárt. Ebben a gyümölcsdarabok jobban kivehetők, nem olyan homogén a szerkezete, mint a lekváré. A dzsemet főzés nélkül vagy akár zöldségből is készíthetünk.

Kattints a lekvár nevére a recept megjelenítéséhez.

Cukormentes lekvárok

Lekvárfőzés cukormentesen

Lekvárfőzés cukormentesen sláger téma az idén. A cukormentes birsalma lekvár után újabb cukormentes lekvár receptet kaptunk egy olvasónktól. Cukor nélkül a gyümölcsök igazi zamata még inkább érződik a lekvárokon és nem mellesleg sokkal egészségesebb is. Most ismét kedvet kaptam kipróbálni

Lekvárfőzés cukormentesen

Sárgabarack lekvár cukor nélkül

A sárgabarack lekvár cukor nélkül – bevallom őszintén -, számomra kicsit elképzelhetetlennek tűnik. Az összes lekvár közül a sárgabarackból készült a kedvencem, de az nálunk mindig cukorral, még hozzá jó sok cukorral készül. Sinka Erika cukor nélküli receptje viszont elgondolkodtató. 

Sárgabarack lekvár cukor nélkül

Cukormentes birsalmalekvár

A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.

Cukormentes birsalmalekvár egyszerűen

Főzés nélküli lekvárok

Főzés nélküli gyümölcslekvár

Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.

Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

Sütőben készített lekvárok

Isteni szilvalekvár sütőben készítve

Gyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs pár. Na jó, a házi sárgabarack lekvárnak sincs párja… De térjünk vissza a szilvalekvárra. Mindig a hagyományos módon, órákig kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom azt a ragyogó receptet, amit pár napja láttam az interneten.

Isteni szilvalekvár sütőben készítve házilag

Vegyes, pikáns lekvárok

Pikáns szederlekvár

Pikáns szederlekvár várja, hogy kipróbáld. Irénke rutinos szakács és lekvárok készítése sem okoz gondot számára. Nyugdíjasként kisebb mennyiségű gyümölcs feldolgozásának is neki áll és szívesen kísérletezik. A házi lekvár készítés kicsit macerás ugyan, de fenséges végeredmény mindenért kárpótol.

Pikáns szederlekvár Irénke módra

Dinnyelekvár

A napokban megosztott alkoholos őszibarack-banán lekvárnak igen nagy sikere volt. Ma egy újabb különleges lekvárt hoztam, még pedig Irénke kedvencét, a fenséges dinnyelekvár receptjét. 

Dinnyelekvár készítése egyszerűen

Narancsos-citromos sütőtök dzsem

A narancsos-citromos sütőtök dzsem igazi téli finomság. A pikáns dzsem kitűnő magában, vajas kenyérre, palacsintába, buktába vagy bármilyen más süteménybe. Elkészítése nem bonyolult, olvasónk el is árulja a hozzávalókat és a  főzés mikéntjét.

Narancsos-citromos sütőtök dzsem

Alkoholos lekvárok

Szilvalekvár rummal

A szilvalekvár rummal meglehetősen jól hangzik. A szilvalekvár az egyik legfinomabb gyümölcsíz, a szilva édessége miatt hozzáadott cukorra sincs szükség, a rum viszont megbolondítja az amúgy is fantasztikus ízt.

Szilvalekvár rummal egyszerűen

Őszibarack-banán lekvár alkoholosan

Egy jó házi lekvár igen sokoldalúan használható. A boltban kapható, többnyire gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó lekvár a nyomába sem ér. Elég csak kimondani, őszibarack-banán lekvár alkoholosan és máris csorog a nyálunk.

Őszibarack-banán lekvár alkoholosan

Szilvalekvár vörösborral

A szilvalekvár vörösborral sütőben készítve Sinka Erika receptje, amit a hagyományos módon készített vörösboros szilvalekvár receptnél már beígért, mint második változatot. Akkor nem árulta el, miben lesz eltérő a második változat. Most már tudjuk, ezúttal a hagyományos mód helyett a sütőben sütést próbálta ki. Olvasd el a tapasztalatait! 

Régóta van japánbirs a kertünkben. Nagyon szeretem tavasszal a rózsaszín virágait, ősszel pedig jól mutatnak rajta a termések. Sokáig nem tudtam, hogy fogyasztható is. Utána olvastam az interneten és kiderült, milyen nagy a vitamintartalma. Aztán rábukkantam egy szuper receptre, azóta minden évben kötelezően készül jó pár üveg lekvár japánbirsből!

Pikáns fügelekvár készítéséhez hoztam olvasói ötleteket. Bár mutattam már, hogy készül a fenséges fügelekvár, de ha nálad is terem még a füge, akkor jól jöhet egy kicsit más recept.

A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs finom ételek alapanyaga lehet, készülhet belőle bor, pálinka, lekvár vagy befőtt. Most itt a megoldás arra is, hogy az éretlen gyümölcsből finom fügebefőtt legyen!

Őszibarack lekvár sütőtökkel nevet adtam a pikáns lekvárnak, pedig az egyszerű recepttel készülő édesség sokkal több mint egy egyszerű gyümölcsíz. Az ízét is jobban el tudod képzelni, ha elmondom, igazából sütőtök, narancs, őszibarack és gyömbér házasításából jött létre. Ugye milyen jól hangzik?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük