Legjobb lekvár receptek

A gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összeszedtem a lekvár receptek legjobbjait a legegyszerűbbektől a legpikánsabbakig.

legjobb lekvár receptek

Legjobb lekvár receptek

A főleg szilvából és sárgabarackból készített hagyományos házi lekvár tipikusan kelet-közép-európai étel. A lekvár név a középkori orvosok által a rossz ízű gyógyszerek ehetővé tételére használt mézes szirup latin nevéből, az alactuariumból (később, magyarosodva: liktárium) származik.

A cukornak az édesítésen túl a tartósításban is fontos szerepe van, ezért nem helyettesíthető mesterséges édesítőszerrel. Cukor nélkül elsősorban szilvát, sárgabarackot, szőlőt és cseresznyét főzhetünk. A lekvár főzés ideje jelentősen lerövidíthető zselésítő anygaok használatával.

A kész házi lekvárt a felfőzés után lezárt befőttesüvegben „dunszt”-ba tesszük. A dunsztolás során különféle textilekkel alaposan bebugyoláljuk az üvegeket, hogy lassan hűljenek ki. Ezt hívják száraz dunsztnak.

A dzsemet jóval kevesebb ideig főzzük mint a lekvárt. Ebben a gyümölcsdarabok jobban kivehetők, nem olyan homogén a szerkezete, mint a lekváré. A dzsemet főzés nélkül vagy akár zöldségből is készíthetünk.

Cukormentes lekvárok

Lekvárfőzés cukormentesen

Lekvárfőzés cukormentesen

Sárgabarack lekvár cukor nélkül

Sárgabarack lekvár cukor nélkül

Cukormentes birsalmalekvár

Cukormentes birsalmalekvár egyszerűen

Főzés nélküli lekvárok

Főzés nélküli gyümölcslekvár

Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

Sütőben készített lekvárok

Isteni szilvalekvár sütőben készítve

Vegyes, pikáns lekvárok

Pikáns szederlekvár

Pikáns szederlekvár Irénke módra

Dinnyelekvár

Dinnyelekvár egyszerűen

Narancsos-citromos sütőtök dzsem

Narancsos-citromos sütőtök dzsem

Alkoholos lekvárok

Szilvalekvár rummal

Szilvalekvár rummal egyszerűen

Őszibarack-banán lekvár alkoholosan

Őszibarack-banán lekvár alkoholosan

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás