Legjobb lekvár receptek

A gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összeszedtem a lekvár receptek legjobbjait a legegyszerűbbektől a legpikánsabbakig.

legjobb lekvár receptek

Legjobb lekvár receptek

A főleg szilvából és sárgabarackból készített hagyományos házi lekvár tipikusan kelet-közép-európai étel. A lekvár név a középkori orvosok által a rossz ízű gyógyszerek ehetővé tételére használt mézes szirup latin nevéből, az alactuariumból (később, magyarosodva: liktárium) származik.

A cukornak az édesítésen túl a tartósításban is fontos szerepe van, ezért nem helyettesíthető mesterséges édesítőszerrel. Cukor nélkül elsősorban szilvát, sárgabarackot, szőlőt és cseresznyét főzhetünk. A lekvár főzés ideje jelentősen lerövidíthető zselésítő anygaok használatával.

A kész házi lekvárt a felfőzés után lezárt befőttesüvegben „dunszt”-ba tesszük. A dunsztolás során különféle textilekkel alaposan bebugyoláljuk az üvegeket, hogy lassan hűljenek ki. Ezt hívják száraz dunsztnak.

A dzsemet jóval kevesebb ideig főzzük mint a lekvárt. Ebben a gyümölcsdarabok jobban kivehetők, nem olyan homogén a szerkezete, mint a lekváré. A dzsemet főzés nélkül vagy akár zöldségből is készíthetünk.

Kattints a lekvár nevére a recept megjelenítéséhez.

Cukormentes lekvárok

Lekvárfőzés cukormentesen

Sárgabarack lekvár cukor nélkül

Cukormentes birsalmalekvár

Főzés nélküli lekvárok

Főzés nélküli gyümölcslekvár

Sütőben készített lekvárok

Isteni szilvalekvár sütőben készítve

Vegyes, pikáns lekvárok

Pikáns szederlekvár

Dinnyelekvár

Narancsos-citromos sütőtök dzsem

Alkoholos lekvárok

Szilvalekvár rummal

szilvalekvár rummal

Őszibarack-banán lekvár alkoholosan

Szilvalekvár vörösborral

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 17
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük