Legjobb házi lekvár receptek
A házi lekvárok, vagyis a gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összegyűjtöttem a házi lekvár receptek legjobbjait a legegyszerűbbektől a legpikánsabbakig.
Házi lekvár
A házi lekvár készítéséhez először is nem árt az alapokat elsajátítani. Nagyon sok cikket találsz itt a blogon a témában és sok-sok lekvár recept is megjelent. Ezekből válogattam most.
A képre kattintva részletesebben olvashatsz az adott témáról és megnézheted a recepteket is.
Mikor milyen gyümölcsöt főzzünk be?
Ha valaki egyszer rákap a házi befőzésre, nehezen mond le róla. Amint megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az otthon készített befőtt vagy lekvár, mint a gyárban előállított, csakis saját maga teszi el a gyümölcsöket. És akkor jön a kérdés: Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be? A kérdés után pedig itt van a válaszom.
Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be?
Milyen gyümölcsöt válasszak a befőzéshez?
Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs befőzés alapja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyümölcsöket használhatunk. Fogadd, ezzel kapcsolatos tanácsaimat.
Gyümölcs befőzés alapok – milyen gyömölcsöt válasszak?
Legjobb házi lekvár receptek
A főleg szilvából és sárgabarackból készített hagyományos házi lekvár tipikusan kelet-közép-európai étel. A lekvár név a középkori orvosok által a rossz ízű gyógyszerek ehetővé tételére használt mézes szirup latin nevéből, az alactuariumból (később, magyarosodva: liktárium) származik.
A cukornak az édesítésen túl a tartósításban is fontos szerepe van, ezért nem helyettesíthető mesterséges édesítőszerrel. Cukor nélkül elsősorban szilvát, sárgabarackot, szőlőt és cseresznyét főzhetünk. A lekvár főzés ideje jelentősen lerövidíthető zselésítő anygaok használatával.
A kész házi lekvárt a felfőzés után lezárt befőttesüvegben „dunszt”-ba tesszük. A dunsztolás során különféle textilekkel alaposan bebugyoláljuk az üvegeket, hogy lassan hűljenek ki. Ezt hívják száraz dunsztnak.
A dzsemet jóval kevesebb ideig főzzük mint a lekvárt. Ebben a gyümölcsdarabok jobban kivehetők, nem olyan homogén a szerkezete, mint a lekváré. A dzsemet főzés nélkül vagy akár zöldségből is készíthetünk.
Kattints a lekvár nevére a recept megjelenítéséhez.
Cukormentes lekvárok
Lekvárfőzés cukormentesen
Lekvárfőzés cukormentesen sláger téma az idén. A cukormentes birsalma lekvár után újabb cukormentes lekvár receptet kaptunk egy olvasónktól. Cukor nélkül a gyümölcsök igazi zamata még inkább érződik a lekvárokon és nem mellesleg sokkal egészségesebb is. Most ismét kedvet kaptam kipróbálni.
Lekvárfőzés cukormentesen
Sárgabarack lekvár cukor nélkül
Sárgabarack lekvár cukor nélkül
Cukormentes birsalmalekvár
A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.
Cukormentes birsalmalekvár egyszerűen
Főzés nélküli lekvárok
Főzés nélküli gyümölcslekvár
Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.
Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp
Sütőben készített lekvárok
Isteni szilvalekvár sütőben készítve
Gyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs pár. Na jó, a házi sárgabarack lekvárnak sincs párja… De térjünk vissza a szilvalekvárra. Mindig a hagyományos módon, órákig kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom azt a ragyogó receptet, amit pár napja láttam az interneten.
Isteni szilvalekvár sütőben készítve
Vegyes, pikáns lekvárok
Pikáns szederlekvár
Pikáns szederlekvár várja, hogy kipróbáld. Irénke rutinos szakács és lekvárok készítése sem okoz gondot számára. Nyugdíjasként kisebb mennyiségű gyümölcs feldolgozásának is neki áll és szívesen kísérletezik. A házi lekvár készítés kicsit macerás ugyan, de fenséges végeredmény mindenért kárpótol.
Pikáns szederlekvár Irénke módra
Dinnyelekvár
A napokban megosztott alkoholos őszibarack-banán lekvárnak igen nagy sikere volt. Ma egy újabb különleges lekvárt hoztam, még pedig Irénke kedvencét, a fenséges dinnyelekvár receptjét.
Dinnyelekvár egyszerűen
Narancsos-citromos sütőtök dzsem
A narancsos-citromos sütőtök dzsem igazi téli finomság. A pikáns dzsem kitűnő magában, vajas kenyérre, palacsintába, buktába vagy bármilyen más süteménybe. Elkészítése nem bonyolult, olvasónk el is árulja a hozzávalókat és a főzés mikéntjét.
Narancsos-citromos sütőtök dzsem
Alkoholos lekvárok
Szilvalekvár rummal
A szilvalekvár rummal meglehetősen jól hangzik. A szilvalekvár az egyik legfinomabb gyümölcsíz, a szilva édessége miatt hozzáadott cukorra sincs szükség, a rum viszont megbolondítja az amúgy is fantasztikus ízt.
Szilvalekvár rummal egyszerűen
Őszibarack-banán lekvár alkoholosan
Egy jó házi lekvár igen sokoldalúan használható. A boltban kapható, többnyire gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó lekvár a nyomába sem ér. Elég csak kimondani, őszibarack-banán lekvár alkoholosan és máris csorog a nyálunk.
Őszibarack-banán lekvár alkoholosan
Szilvalekvár vörösborral
A szilvalekvár vörösborral sütőben készítve Sinka Erika receptje, amit a hagyományos módon készített vörösboros szilvalekvár receptnél már beígért, mint második változatot. Akkor nem árulta el, miben lesz eltérő a második változat. Most már tudjuk, ezúttal a hagyományos mód helyett a sütőben sütést próbálta ki. Olvasd el a tapasztalatait!