Legjobb lekvár receptek

A gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összeszedtem a legjobb gyümölcslekvár recepteket a legegyszerűbbektől a legpikánsabbig.

 

legjobb lekvár receptek

 

A főleg szilvából és sárgabarackból készített hagyományos házi lekvár tipikusan kelet-közép-európai étel. A lekvár név a középkori orvosok által a rossz ízű gyógyszerek ehetővé tételére használt mézes szirup latin nevéből ,az alactuariumból (később, magyarosodva: liktárium) származik.

A cukornak az édesítésen túl a tartósításban is fontos szerepe van, ezért nem helyettesíthető mesterséges édesítőszerrel. Cukor nélkül elsősorban szilvát, sárgabarackot, szőlőt és cseresznyét főzhetünk.

A kész házi lekvárt a felfőzés után lezárt befőttesüvegben „dunszt”-ba tesszük. A dunsztolás során különféle textilekkel alaposan bebugyoláljuk az üvegeket, hogy lassan hűljenek ki.

A dzsemet jóval kevesebb ideig főzzük. Ebben a gyümölcsdarabok jobban kivehetők, nem olyan homogén a szerkezete, mint a lekváré. A dzsemet főzés nélkül vagy akár zöldségből is készíthetünk.

 

Cukormentes lekvárok

Lekvárfőzés cukormentesen

Lekvárfőzés cukormentesen

 

Sárgabarack lekvár cukor nélkül

Sárgabarack lekvár cukor nélkül

 

Cukormentes birsalmalekvár

Cukormentes birsalmalekvár egyszerűen

 

Főzés nélküli lekvárok

Főzés nélküli gyümölcslekvár

Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

 

Sütőben készített lekvárok

Isteni szilvalekvár sütőben készítve

 

Vegyes, pikáns lekvárok

Pikáns szederlekvár

Pikáns szederlekvár Irénke módra

 

Dinnyelekvár

Dinnyelekvár egyszerűen

 

Narancsos-citromos sütőtök dzsem

Narancsos-citromos sütőtök dzsem

 

Alkoholos lekvárok

Szilvalekvár rummal

Szilvalekvár rummal

 

Őszibarack-banán lekvár alkoholosan

 

Őszibarack-banán lekvár alkoholosan

 

Te is megosztanád a kedvenc recepted? Csatlakozz a Kertemből tálalva Facebook csoporthoz!

  • 36
  •  
  •  
  • 12
  •  
  •  
  • 36
  •  
  •  
  • 12
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenöt + 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás