Epres-túrós bukta – gyermekkori elmékek

A házi buktát leginkább melegen szeretem. Gyerekkoromban amikor sült és megcsapott a kellemes illata, nem igen lehetett kizavarni a konyhából. Alíg bírtam kivárni, hogy megsüljön és fogyasztható hőmésékletűre hűljön. Felnőttként egyszer vásároltam, de azóta sem. A bolt bukta közelébe sem ért az anyukám által sütöttnek. A lekvárnak nevezett, zselés töltelék egy cseppet sem emlékeztetett a finom házi lekvárok ízére. Baráth Rozália kitűnő epres-túrós bukta receptje a gyermekkori emlékeket idézi.

epres-túrós bukta

Epres-túrós bukta hozzávalói

A tésztához:
  • kb 3,5 dl tej,
  • 5 dkg élesztő,
  • 70 dkg liszt,
  • 5 dkg porcukor,
  • 4 tojássárgája,
  • 7 dkg olvasztott margarin,
  • pici só,
  • 1 citrom reszelt héja.

A bukták lekenéséhez:

  • 1 felvert tojás,
    1 mokkáskanál cukor.

A töltelékhez:

Házi baracklekvár, szilvalekvár, túró vagy amit szeretnénk. Jelen esetben házi eperdzsem és túró keverébe került a buktába.

A bukta locsolásához:

  • 80 ml langyos tej,
  • 1 csomag vaníliás cukor.

Epres-túrós bukta elkészítése

  • Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
  • a lisztet átszitáljuk, majd a kovásszal, a tojás sárgákkal, a porcukorral, az olvasztott margarinnal, a maradék tejjel, a sóval és citromhéjjal ízesítve a tésztát dagasztunk,
  • duplájára kelesztjük,
  • finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán,
  • kisujjnyi vastagra kinyújtjuk,
  • 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk,
  • a közepébe lekvárt teszünk, mi most lekvár és túró keverékét használtunk,
  • feltekerjük,
  • a két végét ujjunkkal benyomkodjuk,
  • sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk,
  • felvert, cukros tojással megkenjük a bukták tetejét,
  • még egyszer kelesztjük,
  • majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük,
  • a sütés vége felé meglocsoljuk vaníliás cukorral elkevert meleg tejjel,
  • porcukorral megszórva tálaljuk.

Nagyon köszönjük a receptet Baráth Rozáliának!

További kelt tésztás receptek

  • 463
  •  
  • 9
  •  
  •  
  • 463
  •  
  • 9
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + 14 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás