Legjobb szilvás ételek receptjei
A szilva az egyik legfinomabb és legjobban felhasználható gyümölcsünk. Gombócba, süteményekbe is kitűnő, a belőle készült lekvárnak pedig kevés párja van. Sok receptet megosztottam már a blogban a levestől a gombócon és a süteményeken át egészen a sütőben készített lekvárig. Úgy gondoltam ideje összeszedni a szilva gyógyhatásait és a legjobb szilvás ételek receptjeit.
Szilva gyógyhatásai, vitamin és ásványi anyag tartalma
A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Közel kétezer fajtája ismert. Valószínűleg nem őshonos nálunk, de igen régóta kedvelt, sokoldalúan felhasznált gyümölcs. A szatmári szilvapálinka szinte fogalom.
Vitamin tartalma kevés, de igen nagy az ásványi anyag tartalma, annak ellenére, hogy kb. 85 %-a víz. Csak C- és B2-vitamint találunk benne, de kálium, vas és magnéziumban tartalma igen magas. Magas a gyümölcscukor és különösen a héjának a rosttartalma.
Az aszalt szilva prebiotikumként szolgál, olyan környezetet teremt a bélben, mely segíti például a kálcium felszívódását is. Magas réz és bór tartalma segít a csontritkulás megelőzésében.
A szilva fogyasztása javítja a szervezet ellenálló- képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva (élelmirost, a szorbit tartalmánál fogva) megszünteti a székrekedésnek.
A szilva pálinka gyomor- bélrendszeri panaszok, görcsök esetén simaizom ellazító hatása révén csökkenti a panaszokat, de magát a betegséget súlyosbíthatja, így orvosi gyógymódként nem ajánlott.
Szilvát fogyasztani tehát bármilyen formában érdemes. Még pálinkát is, de nem gyógyszer helyett és csal mértékkel.