Legjobb szilvás ételek receptjei

A szilva az egyik legfinomabb és legjobban felhasználható gyümölcsünk. Gombócba, süteményekbe is kitűnő, a belőle készült lekvárnak pedig kevés párja van. Sok receptet megosztottam már a blogban a levestől a gombócon és a süteményeken át egészen a sütőben készített lekvárig. Úgy gondoltam ideje összeszedni a szilva gyógyhatásait és a legjobb szilvás ételek receptjeit, amibe még egy ecetes szilva savanyúság is belekerült.

legjobb szilvás ételek receptjei

Szilva gyógyhatásai, vitamin és ásványi anyag tartalma

A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Közel kétezer fajtája ismert. Valószínűleg nem őshonos nálunk, de igen régóta kedvelt, sokoldalúan felhasznált gyümölcs. A szatmári szilvapálinka szinte fogalom.

Vitamin tartalma kevés, de igen nagy az ásványi anyag tartalma, annak ellenére, hogy kb. 85 %-a víz. Csak C- és B2-vitamint találunk benne, de kálium, vas és magnéziumban tartalma igen magas. Magas a gyümölcscukor és különösen a héjának a rosttartalma.

Az aszalt szilva prebiotikumként szolgál, olyan környezetet teremt a bélben, mely segíti például a kálcium felszívódását is. Magas réz és bór tartalma segít a csontritkulás megelőzésében.

A szilva fogyasztása javítja a szervezet ellenálló- képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva (élelmirost, a szorbit tartalmánál fogva) megszünteti a székrekedésnek.

A szilva pálinka gyomor- bélrendszeri panaszok, görcsök esetén simaizom ellazító hatása révén csökkenti a panaszokat, de magát a betegséget súlyosbíthatja, így orvosi gyógymódként nem ajánlott.

Szilvát fogyasztani tehát bármilyen formában érdemes. Még pálinkát is, de nem gyógyszer helyett és csal mértékkel.

Legjobb szilvás ételek

Szilvaleves, a nyári hűsítő

A nyári őrült forróságban szinte enni sem kíván az ember. Még szerencse, hogy pont ekkor van a gyümölcsszezon és a könnyű, hűsítő ételeknek se szeri, se száma. A szilvaleves igazi hűsítő finomság. A tetejére kerülő tejszínhab és fahéj nélkül az íze nem csorbul, csak a kalóriatartalma lesz kisebb.

Hagyományos szilvás gombóc

A szilvás gombóc a hagyományos magyar konyha egyik legkedveltebb étele. A lisztből és burgonyából készült tészta jól közrefogja az illatos fahéjjal töltött zamatos szilvát.

Szilvásgombóc mákkal

Szilvás gombóc mákkal, na ilyet se hallottam még eddig. Pedig milyen jól néz ki és amiben gyümölcs is és mák is van az csak jó lehet. A szilvához egyébként is nagyon jól illik a mák. Ezt ki kell próbálni!

Gyors szilvás sütemény

Gyors szilvás sütemény receptet hoztam. Bevallom, nem kóstoltam még, de a fotót és a receptet elnézve, nemcsak az elkészítése gyors. Igen kapós is lehet.

Kefires szilvás süti bögrésen

A bögrével mért sütemények a leggyorsabbak. Még a konyhai mérleget sem elővenni, hogy összeállíthassuk a tésztát. A kefires szilvás süti bögrésen egy kitűnő sütemény. Gyorsan készül. Gyorsan elfogy.

Szilvás csemege

A szilvás csemege igazi kényeztető őszi süti. Az egyik legkedvesebb és legügyesebb szakács olvasómnak, Wolf Mártának köszönhetően oszthatom meg most itt a blogon. Még nem próbáltam, de a receptet és a fotót elnézve ez már nem sokáig lesz igaz.

Cukrozott szilva nyersen eltéve

Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk belőle befőttet főzés nélkül!

Szilvalekvár rummal

A szilvalekvár rummal meglehetősen jól hangzik. A szilvalekvár az egyik legfinomabb gyümölcsíz, a szilva édessége miatt hozzáadott cukorra sincs szükség, a rum viszont megbolondítja az amúgy is fantasztikus ízt.

Szilvalekvár sütőben készítve

Gyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs pár. Na jó, a házi sárgabarack lekvárnak sincs párja… De térjünk vissza a szilvalekvárra. Mindig a hagyományos módon, órákig kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom azt a ragyogó receptet, amit pár napja láttam az interneten.

Szilvalekvár vörösborral

A szilvalekvár vörösborral sütőben készítve Sinka Erika receptje, amit a hagyományos módon készített vörösboros szilvalekvár receptnél már beígért, mint második változatot. Akkor nem árulta el, miben lesz eltérő a második változat. Most már tudjuk, ezúttal a hagyományos mód helyett a sütőben sütést próbálta ki. Olvasd el a tapasztalatait!

Ecetes szilva

Gyümölcsöket többnyire lekvár vagy befőtt formájában teszünk el télire vagy alkoholos italként kényeztetik a lelkünket. Az ecetes szilva egy üdítő kivétel, amit nagyanyáink gyakran készítettek. Olvasónk megmutatta, hogy tette el télire az ecetes szilva savanyúságot a régi családi recept alapján.

Pirított csirke szilvamártással

A pirított csirke szilvamártással egy szuper őszi fogás. A friss szilvából készített mártás szuper választás a csirkemellhez. Szinte érzem, ahogy zamatos szilva és pirosra sült csirkehús íze eggyé válik a számban és az összes ízlelőbimbómat elkényezteti. Ezt az olvasói receptet ki kell próbálni!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük