Hagyományos szilvás gombóc

A szilvás gombóc a hagyományos magyar konyha egyik legkedveltebb étele. A lisztből és burgonyából készült tészta jól közrefogja az illatos fahéjjal töltött zamatos szilvát.

szilvás gombóc

Szilvás gombóc repetje

A szilvás gombóc nekem épp olyan kedvencem, mint a bácskai mákos gombóc és a sárgabarackos gombóc.

Hozzávalói

  • 50 dkg burgonya,
  • a kávéskanál só,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál búzadara,
  • csöppnyi zsír vagy vaj a tésztába,
  • zsemlemorzsa,
  • zsír vagy olaj a pirításhoz,
  • szilva.
  • fahéj,
  • cukor.

Elkészítése

  • a burgonyát alaposan megmossuk, héjával együtt enyhén sózott vízben puhára főzzük,
  • meghámozzuk, átpasszírozzuk, hagyjuk kihűlni,
  • a kihűlt burgonyát a liszttel, a tojással, a búzadarával, 1 kávéskanál sóval és az olvasztott vajjal összedolgozzuk,
  • a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk,
  • minden egyes tésztakockába beleteszünk egy kimagozott szilvát, aminek a közepébe fahéjas cukrot teszünk,
  • behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle,
  • enyhén sózott, lobogva forró vízbe rakjuk,
  • amíg főnek a gombócok, a zsírt vagy olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és egy kis sóval a megpirítjuk benne a zsemlemorzsát,
  • amikor az összes gombóc feljött a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük,
  • a gombócokat megforgatjuk a morzsában,
  • ízlés szerint porcukorral meghintjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elrontani túl sok liszttel vagy ki nem hűtött burgonyával lehet. Legjobb hozzá a régi burgonya, mert az jó „lisztes”.

+1 Tipp: A szóráshoz használt porcukrot is megbolondíthatjuk egy kis fahéjjal.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük