Hagyományos szilvás gombóc

A szilvás gombóc a hagyományos magyar konyha egyik legkedveltebb étele. A lisztből és burgonyából készült tészta jól közrefogja az illatos fahéjjal töltött zamatos szilvát.

szilvás gombóc

Szilvás gombóc hozzávalói 

  • 50 dkg burgonya,
  • a kávéskanál só,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál búzadara,
  • csöppnyi zsír vagy vaj a tésztába,
  • zsemlemorzsa,
  • zsír vagy olaj a pirításhoz,
  • szilva.
  • fahéj,
  • cukor.

Szilvás gombóc elkészítése

  • a burgonyát alaposan megmossuk, héjával együtt enyhén sózott vízben puhára főzzük,
  • meghámozzuk, átpasszírozzuk, hagyjuk kihűlni,
  • a kihűlt burgonyát a liszttel, a tojással, a búzadarával, 1 kávéskanál sóval és az olvasztott vajjal összedolgozzuk,
  • a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk,
  • minden egyes tésztakockába beleteszünk egy kimagozott szilvát, aminek a közepébe fahéjas cukrot teszünk,
  • behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle,
  • enyhén sózott, lobogva forró vízbe rakjuk,
  • amíg főnek a gombócok, a zsírt vagy olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és egy kis sóval a megpirítjuk benne a zsemlemorzsát,
  • amikor az összes gombóc feljött a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük, 
  • a gombócokat megforgatjuk a morzsában,
  • ízlés szerint porcukorral meghintjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elrontani túl sok liszttel vagy ki nem hűtött burgonyával lehet. Legjobb hozzá a régi burgonya, mert az jó "lisztes".

+1 Tipp:

A szóráshoz használt porcukrot is megbolondíthatjuk egy kis fahéjjal.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 123
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  
  • 123
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 × kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás