A dupla gyümölcsös öntet garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. A sokoldalúan hasznosítható öntet a gyümölcs szezonban kihagyhatatlan, főleg savanyú gyümölcsökből finom. Leggyakrabban fagyihoz, palacsintához, gombóchoz, sütihez vagy pohárkrémként tálalom. Szinte bármihez adhatjuk, akár egy egyszerű joghurtot vagy egy szimpla piskótát is feldobhatunk vele.
Dupla gyümölcsös öntet hozzávalói
- cukor,
- gyümölcs (főleg a savanyú gyümölcsök jók hozzá),
- citrom,
- esetleg fahéj,
- menta, citromfű ízlés szerint,
- esetleg pirított mandulaszelet
Elkészítése
- az öntetet érzésre készítem, nem tudok mennyiséget mondani,
- egy lábosba cukrot teszek, hogy az alját teljesen ellepje,
- ritka kevergetéssel hagyom, hogy világos barnára karamellizálódjon,
- beleöntöm a gyümölcs felét,
- egy fél citrom levét ráfacsarom,
- folyós karamell a hideg gyümölcs hatására megszilárdul, de ettől nem kell megijedni attól, ez csak átmeneti állapot, ahogy tovább főzzük, a meleg hatására ismét felolvad majd,
- tehetünk bele fahéjat, vagy mentát, citromfüvet, de ezek nélkül is nagyon finom,
- főzzük még pár percig,
- majd vegyük le a tűzről és tegyük bele a gyümölcs másik felét,
- ezzel nem kell főzni,
- attól dupla gyümölcsös, hogy a gyümölcsök fele elfőtt, az utólag belerakott pedig a frissesség érzetét kelti,
- tálalásnál megbolondíthatjuk egy-két menta vagy citromfű levéllel,
- jól illik hozzá a pirított mandula szelet is.
+1 Tipp: Vegyes gyümölcsből is készülhet és akár fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk, ilyenkor fagyottan mehet a karamellre.
Előszeretettel használom ezt az öntet például túrógombóchoz és az öt perces mikrós sütihez is.
Nézd meg ezeket is!