Dupla gyümölcsös öntet fagyihoz, gombóchoz, sütihez

A dupla gyümölcsös öntet garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. A sokoldalúan hasznosítható öntet a gyümölcsszezonban kihagyhatatlan, főleg savanyú gyümölcsökből finom. Leggyakrabban fagyihoz, palacsintához, gombóchoz, sütihez vagy pohárkrémként tálalom. Szinte bármihez adhatjuk, akár egy egyszerű joghurtot vagy egy szimpla piskótát is feldobhatunk vele.  

Dupla gyümölcsös öntet

Dupla gyümölcsös öntet receptje

A dupla gyümölcsös elnevezést onnan kapta, hogy a gyümölcsök egy részét főzzük az öntetben, a másik részét pedig már csak a végén adjuk hozzá. A frissen belekerült gyümölcsök nemcsak friss ízt kölcsönöznek az öntetnek, de az öntet állagának is jót tesznek az egészben maradt gyümölcs darabok.

Hozzávalói

  • cukor,
  • gyümölcs (főleg a savanyú gyümölcsök jók hozzá),
  • citrom,
  • esetleg fahéj,
  • menta, citromfű ízlés szerint,
  • esetleg pirított mandulaszelet

Dupla gyümölcsös öntet elkészítése

  • az öntetet érzésre készítem, nem tudok mennyiséget mondani,
  • egy lábosba cukrot teszek, hogy az alját teljesen ellepje,
  • ritka kevergetéssel hagyom, hogy világos barnára karamellizálódjon,
  • beleöntöm a gyümölcs felét,
  • egy fél citrom levét ráfacsarom,
  • folyós karamell a hideg gyümölcs hatására megszilárdul, de ettől nem kell megijedni attól, ez csak átmeneti állapot, ahogy tovább főzzük, a meleg hatására ismét felolvad majd,
  • tehetünk bele fahéjat, vagy mentát, citromfüvet, de ezek nélkül is nagyon finom,
  • főzzük még pár percig,
  • majd vegyük le a tűzről és tegyük bele a gyümölcs másik felét,
  • ezzel nem kell főzni,
  • attól dupla gyümölcsös, hogy a gyümölcsök fele elfőtt, az utólag belerakott pedig a frissesség érzetét kelti,
  • tálalásnál megbolondíthatjuk egy-két menta vagy citromfű levéllel,
  • jól illik hozzá a pirított mandula szelet is.

+1 Tipp: Vegyes gyümölcsből is készülhet és akár fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk, ilyenkor fagyottan mehet a karamellre.

Dupla gyümölcsös öntet felhasználása

Előszeretettel használom ezt az öntet például túrógombóchoz és az öt perces mikrós sütihez is. De nagyon jól feldobja az egyszerű vanília fagyit vagy vaníliás krémmel töltött palacsintát is.

A túrógombóccal sokáig sehogy sem boldogultam. Vagy szétfőtt, vagy túl kemény lett. Mióta rátaláltam az egyszerűen elkészíthető és könnyű túrógombóc receptre, azóta nincs selejtes túrógombóc, mindig nagyon jól sikerül. Ebben az időszakban duplaepres eperöntetet adok hozzá.

Az 5 perces mikrós süti elnevezés egyáltalán nem túlzás. Igazi függőséget okozó, remek süteményt hoztam. Nagyon egyszerű, gyors és isteni finom. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük