Könnyű túrógombóc duplaepres eperöntettel

A túrógombóccal sokáig sehogy sem boldogultam. Vagy szétfőtt, vagy túl kemény lett. Mióta rátaláltam az egyszerűen elkészíthető és könnyű túrógombóc receptre, azóta nincs selejtes túrógombóc, mindig nagyon jól sikerül. Ebben az időszakban duplaepres eperöntetet adok hozzá.

könnyű túrógombóc

Könnyű túrógombóc hozzávalói

  • 1/2 kg túró
  • 2 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje habbá verve
  • 4 dkg vaj
  • 4 kanál búzadara
  • kis só
  • vajon megpirított zsemlemorzsa a bevonásához (ezt mindig érzésre csinálom, így nem tudok mennyiséget mondani hozzá)

Könnyű túrógombóc elkészítése

  • a túrót villával összetöröm,
  • a tojásfehérjéket kemény habbá verem,
  • az összes hozzávalót kézzel összedolgozom,
  • 1/2 órára hűtőbe teszem,
  • közben tetszés szerinti mennyiségű vajban megpirítom a zsemlemorzsát,
  • ha lejárt a fél óra, a tésztából kézzel gombócokat formálok,
  • sós, forró vízben kifőzöm,
  • amint feljönnek a tetejére, azonnal kiveszem a vízből,
  • beleforgatom a vajon a megpirított zsemlemorzsába.

Duplaepres, karamelles eperöntet elkészítése

  • Az öntetet is érzésre készítem, nem tudok mennyiséget mondani.
  • Egy lábosba cukrot teszek és ritka kevergetéssel hagyom, hogy világos barnára karamellizálódjon.
  • Ekkor beleteszem az eper felét és egy fél citrom levét.
  • Nagyon jól illik hozzá a citromfű is és a menta is, de ezek nélkül is finom.
  • Nem kell megijedni attól, hogy a folyós karamell a hideg eper behelyezésekor megszilárdul. Ez csak átmeneti állapot, a meleg hatására ismét felolvad majd.
  • Pár percig főzöm, majd beleteszem az eper másik felét.
  • Ezzel már nem főzöm tovább. Ettől lesz duplaepres, hogy a gyümölcsök fele elfőtt, az utólag belerakott pedig a frissesség érzetét kelti.
  • Tálalásnál megbolondíthatjuk egy-két menta vagy citromfű levéllel.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Bármilyen gyümölcsöntettel finom, bármelyik gyümölcsből hasonlóan készítem. Télen többnyire porcukros tejföllel tálalom.

Jó étvágyat!

A dupla gyümölcsös öntet garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. A sokoldalúan hasznosítható öntet a gyümölcs szezonban kihagyhatatlan, főleg savanyú gyümölcsökből finom. Leggyakrabban fagyihoz, palacsintához, gombóchoz, sütihez vagy pohárkrémként tálalom. Szinte bármihez adhatjuk, akár egy egyszerű joghurtot vagy egy szimpla piskótát is feldobhatunk vele.

Dupla gyümölcsös öntet fagyihoz, gombóchoz, sütihez

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Tengerdi Zsuzsanna szerint:

    „hideg eper bejegyezésekor megszilárdul.”
    Gondolom, behelyezésekor lenne 🙂

  2. Zsóka szerint:

    Csak a tojások fehérje kell hozzá?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük