Kívül mákos mákosgombóc (bácskai mákos gombóc)
Mák rajongóknak való mákosgombócot hoztam. Bácskai mákos gombócnak is hívják a kívül mákos, belül töltetlen apró gombócokat. El kell ismerni, hogy nem egy fogyókúrás kaja és nem is egy látvány-bajnok, de az íze isteni. Így készül a bácskai mákosgombóc!
Gyerekkori kedvencem volt a kívül mákos gombóc. Nem tudom valóban Bácskából származik-e. Baranyában nőttem fel és bár az apai nagyszüleim Bácskából származnak, még sem erről az ágról került a családba a mákos finomság. Anyukám gyerekkorában az édesanyja főzte rendszeresen, még pedig Borsodban. Szóval akár borsodinak is hívhatjuk közel 80 év távlatában.
Bárhogy is hívjuk, akárcsak a mákos szilvás gombóc, ez is a család kedvence lesz, az biztos.
Mákosgombóc hozzávalói
- 50 dkg burgonya,
- a kávéskanál só,
- 10 dkg finomliszt,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál búzadara,
- 5 dkg vaj,
- 2 kanál zsír vagy olaj,
- darált, cukrozott mák
Elkészítése
- a burgonyát alaposan megmossuk, héjával együtt enyhén sózott vízben puhára főzzük,
- meghámozzuk, átpasszírozzuk, hagyjuk kihűlni,
- a kihűlt burgonyát a liszttel, a tojással, a búzadarával, 1 kávéskanál sóval és az olvasztott vajjal összedolgozzuk,
- kinyújtjuk a tésztát,
- és kisebb darabokra vágjuk,
- kicsi (kb 100 Ft-os átmérőjű) gombócokat formázunk,
- enyhén sózott, lobogva forró vízbe rakjuk,
- amíg főnek a gombócok, a zsírt vagy olajat egy serpenyőben megforrósítjuk,
- amikor az összes gombóc feljött a víz tetejére, kiszedjük a serpenyőbe,
- a gombócokat megforgatjuk a zsiradékban majd rászórjuk a porcukros darált mákot, és már kínálhatjuk is.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp:
Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, szilvalekvárt is adhatsz hozzá a tálalásnál.
Jó étvágyat!