Kívül mákos mákosgombóc (bácskai mákos gombóc)

Mák rajongóknak való mákosgombócot hoztam. Bácskai mákos gombócnak is hívják a kívül mákos, belül töltetlen apró gombócokat. El kell ismerni, hogy nem egy fogyókúrás kaja és nem is egy látvány-bajnok, de az íze isteni. Így készül a bácskai mákosgombóc!

mákosgombóc

Gyerekkori kedvencem volt a kívül mákos gombóc. Nem tudom valóban Bácskából származik-e. Baranyában nőttem fel és bár az apai nagyszüleim Bácskából származnak, még sem erről az ágról került a családba a mákos finomság. Anyukám gyerekkorában az édesanyja főzte rendszeresen, még pedig Borsodban. Szóval akár borsodinak is hívhatjuk közel 80 év távlatában.

Bárhogy is hívjuk, akárcsak a mákos szilvás gombóc, ez is a család kedvence lesz, az biztos.

Mákosgombóc hozzávalói

  • 50 dkg burgonya,
  • a kávéskanál só,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál búzadara,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 kanál zsír vagy olaj,
  • darált, cukrozott mák

Elkészítése

  • a burgonyát alaposan megmossuk, héjával együtt enyhén sózott vízben puhára főzzük,
  • meghámozzuk, átpasszírozzuk, hagyjuk kihűlni,
  • a kihűlt burgonyát a liszttel, a tojással, a búzadarával, 1 kávéskanál sóval és az olvasztott vajjal összedolgozzuk,
  • kinyújtjuk a tésztát,
  • és kisebb darabokra vágjuk,
  • kicsi (kb 100 Ft-os átmérőjű) gombócokat formázunk,
  • enyhén sózott, lobogva forró vízbe rakjuk,
  • amíg főnek a gombócok, a zsírt vagy olajat egy serpenyőben megforrósítjuk,
  • amikor az összes gombóc feljött a víz tetejére, kiszedjük a serpenyőbe,
  • a gombócokat megforgatjuk a zsiradékban majd rászórjuk a porcukros darált mákot, és már kínálhatjuk is.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, szilvalekvárt is adhatsz hozzá a tálalásnál.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük