Kívül mákos mákos gombóc (bácskai mákos gombóc) receptje

Mák rajongóként nekem minden jöhet, ami mákos. A gyermekkori nagy kedvencek listáját azonban a mákos gombóc vezeti. Nem mákkal töltött gombóc, hanem az apró gombócokat kívülről borítja a jól olvadozó mák. Ebből is jó sok. Bácskai mákos gombócnak is hívják a kívül mákos, belül töltetlen apró gombócokat. Azt azért el kell ismerni, hogy nem egy fogyókúrás kaja és nem is egy látvány-bajnok, na de az íze! Már mutatom is kívül mákos mákos gombóc egyszerű receptjét.

mákosgombóc

Kívül mákos mákos gombóc receptje

Gyerekkori kedvencem volt a kívül mákos gombóc. Nem tudom valóban Bácskából származik-e. Baranyában nőttem fel és bár az apai nagyszüleim Bácskából származnak, még sem erről az ágról került a családba a mákos finomság. Anyukám gyerekkorában az édesanyja főzte rendszeresen, még pedig Borsodban. Szóval akár borsodinak is hívhatjuk közel 80 év távlatában.

Bárhogy is hívjuk, akárcsak a mákos szilvás gombóc, ez is a család kedvence lesz, az biztos.

Hozzávalók

  • 50 dkg burgonya,
  • a kávéskanál só,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál búzadara,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 kanál zsír vagy olaj,
  • darált, cukrozott mák

Mákos gombóc elkészítése

  • a burgonyát alaposan megmossuk, héjával együtt enyhén sózott vízben puhára főzzük,
  • meghámozzuk, átpasszírozzuk, hagyjuk kihűlni,
  • a kihűlt burgonyát a liszttel, a tojással, a búzadarával, 1 kávéskanál sóval és az olvasztott vajjal összedolgozzuk,
  • kinyújtjuk a tésztát,
  • és kisebb darabokra vágjuk,
  • kicsi (kb 100 Ft-os átmérőjű) gombócokat formázunk,
  • enyhén sózott, lobogva forró vízbe rakjuk,
  • amíg főnek a gombócok, a zsírt vagy olajat egy serpenyőben megforrósítjuk,
  • amikor az összes gombóc feljött a víz tetejére, kiszedjük a serpenyőbe,
  • a gombócokat megforgatjuk a zsiradékban majd rászórjuk a porcukros darált mákot, és már kínálhatjuk is.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, szilvalekvárt is adhatsz hozzá a tálalásnál.

Jó étvágyat!

További szuper mákos receptek

A mákos süteményeket mindig is imádtam. A csudijó mákos linzer volt az első süti, amit az első saját lakásomban megsütöttem. Aztán ahogy teltek az évek valahogy elhagytam a könyvet, amiben a recept volt. Több mákos sütit próbáltam azóta, de egyik sem volt az igazi. Aztán a napokban anyukámnál rátaláltam a régi könyvre, benne a csudijó mákos linzer receptjével. Naná, hogy megsütöttem és le is írom a blogba, hogy mindig kéznél legyen. Most nem fog elveszni az biztos!

A sós-mákos sütemények, rágcsák, ropogtatók többnyire úgy készülnek, hogy a sós tészta tetejét megszórjuk mákszemekkel. A sós-mákos ropogtató annyiban más, hogy ennek a tésztájába kerül a mák, a tetejét pedig bármilyen maggal vagy sajttal megszórhatjuk. Az egyszerű recept alapján készülő sós sütemény hamar a család kedvence lesz.

A mákot apró szemei miatt szerencsehozó növénynek is tartják. Persze én nem emiatt szeretem. Finom íze és sokoldalú használhatósága miatt imádom. El is hoztam, a kedvenceimet. Itt van egy csokorban a legjobb mákos ételek receptje.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük