Legjobb mákos ételek receptje

A mákot apró szemei miatt szerencsehozó növénynek is tartják. Persze én nem emiatt szeretem. Finom íze és sokoldalú használhatósága miatt imádom. El is hoztam, a kedvenceimet. Itt van egy csokorban a legjobb mákos ételek receptje.

gluténmentes máktorta, mákos ételek receptje

Mák kedvező hatása

A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít. Tőlünk nyugatra nem ismerik és használják úgy mint nálunk. Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát. Magyarországon is szigorúan szabályozott a termesztése. Saját részre 499 m²-ig termelhető alacsony ópium tartalmú mák.

Népi gyógyászatban használják a mákolajat. Magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Ezentúl magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést, valamint az immunrendszer támogatja. Számos alkaloidot tartalmaz, mely gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális hatásúak.

Talán egyetlen mákos étel, amit nem szerettem az a középiskolai menzán készült mákostészta volt. A tészta műízű volt, mákot pedig alig látott. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy otthon mi nem ettünk mákostésztát, mert az olyan „megúszós” kaja. Inkább készült valami finom süti vagy az egyik kedvencem a bácskai mákos.

Legjobb mákos ételek receptje

Ha már így szóbahoztam, kezdem is a gombócokkal.

Szilvás vagy barackos gombóc mákkal

Kívül mákos mákosgombóc

Mákos és diós töltött fánk

mákos és diós töltött fánk

Nehogy kimaradjon a legkedvencebb sütim!

Csudijó mákos linzer

Persze torta is készíthető mákból, még akár gluténmentes is.

Gluténmentes máktorta

gluténmentes máktorta, mákos ételek receptje

Az a jó a mákban, hogy nem csak édesseget készíthetünk belőle. Sós rágcsa ízesítésére is kitűnő.

Sörkorcsolya szezámmaggal és mákkal

sós-mákos ropogtató

Jó válogatást és jó étvágyat kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük