Balkon aranya gondozása (Husánglevelű farkasfog)

Az aranyló sárga virágú husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) méltán kapta a balkon aranya nevet. Élénk sárga virágai még a borús napokon is képesek igazi napsütést varázsolni az erkélyekre, balkonokra. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy ideális körülmények között rendkívül sok virágot hoz, májustól akár egészen októberig virágzik. Nézzük miből áll a balkon aranya gondozása! 

balkon aranya gondozása

Husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) származása

A hivatalos nevén a husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) Arizona déli részéről és Mexikóból származik, a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik. Mára az egész világon elterjedt.

Balkon aranya jellemzése

Ismertetőjegyei: élénk sárgaszínű tartós virág, egynyáriként termesztett évelő.

Levelei világosak, fényes zöldek, aprók és finoman szeldeltek. A levelek rövid nyélen ülnek, tömör lombozatú.

Megtermékenyülést követően a virágzat összezáródik, majd a magérlelés végén ismét kinyílik. Magjai 4–5 mm hosszúak, szálka szerűek, gömbformába meredeznek, végükön apró horgacskákkal, melyek a magok szétterjesztését segítik.

Virágok: Virágai tömegesen nyílnak a hajtáscsúcsokon, 2–3 cm átmérőjűek, csillag alakúak, aranysárga színűek általában 5-7 sziromból álló laza szerkezetűek, felfelé nézők.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 15 – 30 cm

Habitus: széles csüngő, elterülő, alacsony növésű, akár 1 méter hosszú hajtások, erős növekedésű

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg ámpolnában, függő cserépben tartjuk

Virágzási idő: májustól októberig

Balkon aranya igényei, gondozása

Félárnyékos, napos helyet igényel. Tűző napra is tehetjük, ha biztosítani tudjuk a rendszeres öntözést. A szélnek és az esőnek is jól ellenáll.

Nagyon nagy a vízigénye, a kiszáradás a levelek hullásához vezethet, legjobb, ha tartóshatású műtrágyát használunk, ennek hiányában hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást.

A legmagasabb hajtáscsúcsokat néha érdemes eltávolítani, így nagyobb mértékben bokrosodásra tudjuk késztetni a növényt.

Ültetése

A palántákat április végén május elején érdemes kiültetni, balkonládába, konténerbe, ágyásszegélybe, 25 – 30 cm tőtávolságra. Könnyen elburjánzik, ezért mindenképp nagy ültetőedényt válasszunk.

Husánglevelű farkasfog teleltetése

Bár többnyire egynyári növényként tartjuk, ha van elég helyünk megpróbálkozhatunk a teleltetésével is. Világos helyen, 5-10 °C-on tartsuk, mielőtt bevinnénk, 15- 20 cm-re vágjuk vissza.

Balkon aranya szaporítása

Magról szaporításhoz januártól márciusig vethetjük laza szerkezetű ültetőközeg felszínére. A csírázáshoz mérsékelt fény is szükséges, ezért ne takarjuk be földdel. Csírázási hőmérséklete 13-18 °C, a fiatal növényeket csípjük vissza. A magok 10-21 nap alatt csíráznak. Az ültetőedényt érdemes üveglappal vagy átlátszó műanyag fedéllel letakarni, így tudjuk biztosítani a megfelelően nedves közeget. 

Dugványról augusztusban vagy a teleltetett növényekről januártól márciusig szaporíthatjuk.

Balkon aranya felhasználása

Csak dísznövényként használható, jól illik a lila, kék vagy piros futópetúniához és a csüngő verbénához, illetve fehér vagy piros futómuskátlihoz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Szabone S. Anna szerint:

    Nekem áz udvaron maradt es nem fagyott ki szépen zölddel mar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük