3 ok, amiért ne hozz haza növényt a nyaralásból

A nyaralások alkalmával a rengeteg különleges növényt látva nehéz ellenállni a csábításnak. Nagy önuralom kell, hogy ne szerezzünk be egy-egy növénydarabkát, hogy aztán hazahozva nevelgessük és továbbélhessünk a nyaralás illúziójával. Elsőre talán jó ötletnek tűnhet a virág hazahozatala, de én azt mondom, inkább ne tedd. Ne hozz haza növényt a nyaralásból! Komoly indokaim vannak, többek közt meg is büntethetnek érte!

növények nyaralásból

3 ok, amiért ne hozz haza növényt a nyaralásból

Kétes siker

  • A levágott leander, bougainvillea vagy egyéb növényi ágak egyáltalán nem biztos, hogy meggyökeresednek. Még akkor sem, ha szabályosan vágod le az ágakat. Azért valljuk be őszintén még a jól felszerelt női táskákban is igen ritkán találunk metszőollót, éles kést a nyaralás alatt.
  • Akármilyen közlekedési eszközzel jössz is, a hosszú utazás megviseli a növényi részt. Akárhogy is bebugyolálod, próbálod nedvesen tartani, nem tudsz számára ideális körülményeket biztosítani. A mostoha körülmények között elszenvedett órák miatt kicsi a meggyökeresedés esélye.
  • Az eltérő klímán nevelkedett növényi darab gyenge, nem feltétlenül örül a teljesen más klímának.
  • Egyáltalán nem biztos, hogy a mi éghajlatunkon megfelelő körülményeket tudsz teremteni a virágnak.
  • Szinte biztos, hogy itthon sosem lesz olyan szép a virág, mint hazájában. Kisebbek lesznek a virágfejek, nem tudod kertbe ültetni, mert a hideg telek miatt teleltetni kell, stb.

Károkozás

  • A letört ágakkal az anyanövénynek is kárt okozol.
  • A mediterrán országokban is sok védett növény van, amelyek leszedése és az országból való kivitele bűncselekmény.
  • Te sem szoktál örülni, ha a ház előtt virágzó rózsát, tulipánt valaki letöri, mert tetszik neki. Mi maradna a növényekből, ha minden turista megkurtítaná a növényeket, csak mert tetszik neki?
  • A növényekkel akár betegségeket is behurcolhatsz, ami a többi növényedet is tönkre teheti. Növényekkel érkezett be hozzánk például a napjainkat megkeserítő büdösbogár és az amerika lepkekabóca is.

vadkakaó

Hatóságilag tiltva van, büntethető

Végére hagytam a legnyomósabb érvet. A külföldről hazatérők gyakran nem is gondolnák, hogy a csomagjaikba rejtett növényeken, növényi termékeken vagy terméseken jelen lévő nem-honos növénykárosítókkal mekkora veszélyt hozhatnak magukkal utazásaikról.

Ausztráliába, Új-Zélandra már 2000-ben sem engedtek be egy almát, egy lezárt konzervet, egy rúd szalámit sem, a saját természeti sajátosságaik védelme érdekében.

Az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is 2019. december 14-től alkalmazandó szigorúbb szabályozással az utazóktól is felelős magatartást várnak el a növénykárosítók terjedésének megakadályozása érdekében. Az előírások a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozzák.

A 2019. december 14-től alkalmazandó új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben (fogyasztási mennyiség) behozott növények, növényi termékek kapcsán is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba. Az új szabályozással érintett növények végleges listáját tartalmazó jogszabály várhatóan november-decemberben jelenik meg, amelyről a Nébih honlapján adunk tájékoztatást.

Az Európai Unión belülre nem vonatkoznak ezek az előírások, azonban a kockázatok csökkentése érdekében közös érdekünk, hogy utazásainkról sem az EU-n kívüli, sem azon belüli országokból ne hozzunk magunkkal növényt, növényi terméket Magyarországra. – olvasható a Nebih honlapján.

Ma már szinte minden növény beszerezhető nálunk is. Ha még is olthatatlan vágyat érzel, hogy külföldről hozz virágot, akkor javaslom, hogy menj be egy kertészeti árudában és vedd meg a már kifejlett növényt. Sokkal több sikerélményed és örömöd lesz benne, mint a „lopott” virágban.

Nagyon köszönöm az olvasói véleményeket!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük