Kárpáti harangvirág (Campanula carpatica) gondozása, jellemzése

Amilyen apró és látványos a kárpáti harangvirág (Campanula carpatica), pont olyan egyszerű a gondozása. Kecses, kékesibolya vagy fehér, tányérszerűen nyíló virágharangjai hónapokig díszítenek. 

kárpáti harangvirág

Fotó: wikipedia, Készítette: Jerzy Opioła – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0,

A harangvirág fajták száma igen nagy. Ezek megjelenésükben, színárnyalatukban és habitusukban jelentősen eltérnek egymástól.

Kárpáti harangvirág jellemzése

Származása: a kárpáti harangvirág (Campanula carpatica) ahogy a neve is sejteti a Kárpátok környékéről származik, a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe, azon belül a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartozó évelő növény.

Ismertetőjegyei: évelő növény

Virágok: kékesibolya vagy fehér, tányérszerűen nyíló harangvirágok

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 30 cm

Habitus: bokros, párnás növekedésű

Cserépben nevelhető-e: igen, tarthatjuk cserépben vagy balkonládában is, de fontos, nem szobanövény, tehát mindenképp a szabadba kell tenni. Nőnap tájékán gyakran árulják kis cserepekben mintha szobanövény lenne, de ne dőljünk be ennek, mindenkpp tegyük ki a szabadba.

Virágzási idő: júniustól szeptemberig

Kárpáti harangvirág gondozása

Gondozása: napos vagy félárnyékos helyet igényel. Mérsékelten öntözzük, két hetente adagoljunk a vízhez alacsony hatóagyag tartalmú tápoldatot. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el. Fagyra érzékeny, ezért a kiültetett növényeket takarással óvjuk. A cserépben, ládában lévőket pedig világos, fagymentes helyen teleltethetjük. 

Szaporítása: tavasszal tőosztással szaporíthatjuk, áprilistől ültethető 20 – 30 cm tőtávolságra

Felhasználása: csak dísznövényként használható. A kompact növekedésű fajokat tálakba vagy balkonládákba ültethetjük, dézsás növények alatt is szépen mutat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük