Nyári öntözés – így locsolj okosan a hőségben

Kertünk és erkélyünk nyáron mutatja a legszebb arcát, persze csak akkor, ha a növények gondozását az időjáráshoz igazítva végezzük. A nyári öntözés több buktatót is rejt magában, hiánya pedig egyenesen katasztrófához vezet. A növények ebben a hőségben többet párologtatnak és sokkal több vizet kívánnak. Különösen a balkonnövények igényelnek kiemelt gondoskodást a kánikulában, hisz a viszonylag kis cserepek földje hamar kiszárad. Pár alapszabály betartásával a hőséget is jól viselik a növények és nem marad el a virágözön sem.

Nyári öntözés - így locsolj okosan a hőségben

Nyári öntözés – így locsolj okosan a hőségben

A víz nagy kincs, bánjunk vele takarékosan. Különösen igaz ez, ha csapvizet használunk. 

Ha van rá mód, gyűjtsük az esővizet. Erre akár pár kanna vagy edény is megteszi, de kész esővízgyűjtő tartályt is beszerezhetünk. A lágy esővíz nagy előnye az is, hogy a környezettel azonos hőmérsékletű.

Jó megoldás az is, ha egy kutat ásatunk vagy furatunk és azt használjuk öntözésre.

Talajtakarással csökkenthetjük a párologtatást, megakadályozhatjuk a föld kiszáradását. Erre a célra használhatunk mulcsot is, de a talajtakaró növények szebbek és hatásosabbak is. Balkonnövények földjére érdemes ezért agyaggranulátumot tenni. A granulátum magába szívja a felesleges vizet, amit aztán ha szükséges, a gyökerek elszívnak maguknak.

Kánikulában ne öntözzünk napközben. A túlzott párologtatás miatt a víz szinte el sem jut a gyökerekig. A reggeli vagy esti locsolás sokkal eredményesebb. A balkonon a vízigényes növények, mint pl. a leander, a petúnia, a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a chilli meghálálják a napi kétszeri vízadagot.

Ne locsoljunk erős szélben, mert a szél elfújja a vizet és hamarabb párolog is. Ez csak víz pocsékolás, várjunk inkább, míg alább hagy a szél.

Ha van rá módunk szerezzünk be csepegtető, esőztető berendezést és ezzel reggel locsoljunk. Különösen azoknak ajánlott a csöpögtető rendszer, akik gyakorta elutaznak hétvégére. Ma már nem túl drága, de annál mindenképp olcsóbb, mint kiszáradó növények rendszeres pótlása.

Locsoló rendszernél ügyeljünk a vízsugár erejére. A túl erős sugárral oxigén is kerül a növények gyökereihez, a balkonládákból pedig a földet és a tápanyagot is kimossuk vele.

Hosszabb nyaralás előtt gondoskodjunk arról, hogy növényeink a nyaralás alatt is vízhez jussanak. Alaposan áztassuk be a növényeket, a balkonládákat tegyük árnyékos helyre. Szúrjunk a földbe vízadagolót, amit akár egy pet palackból házilag is elkészíthetünk.

A füvet ne naponta keveset öntözzük, hanem inkább hetente egyszer-kétszer alaposan áztassuk el. Ezzel a módszerrel visszaszoríthatjuk a gyommagvak csírázását.

A gyümölcsfákat, rózsákat, örökzöldeket is érdemes hetente kétszer kiadósan eláztatni.

Nyáron sem szabad elfeledkezni arról, hogy a növényeknek nemcsak vízre, hanem tápanyagra is szükségük van. Akár élesztős lötyivel locsolunk, akár mással, a tápanyagot mindig nedves földre öntsük, vízzel higítva.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük