Ezekkel a praktikákkal előzhető meg az orchidea bimbó lehullása

Az orchideák nem túl igényes növények, ennek ellenére mégis előfordul, hogy hiába várjuk, nem borulnak virágba vagy egyik napról a másikra a bimbók száradni kezdenek és lehullanak. Több évtizedes orchidea gondozási gyakorlottal rendelkező olvasónk elárulta azokat a praktikákat, amelyekkel virágzásra bírható a lepkeorchidea és kivédhető az orchidea bimbó lehullása.

lepkeorchidea

Bevált praktikák, amelyekkel megelőzhető az orchidea bimbó lehullása

Vadady Mária hasznos tanácsait több témában is megosztotta már. Orchidea gondozás terén is már többször olvashattuk bevált praktikáit, most az orchidea bimbó lehullása kapcsán szerzett tapasztalatait osztja meg velünk.

„Naponta olvasni, hogy idő előtt megsárgulnak, lehullanak a bimbók, pedig „mindent” megkap a phalaenopsisunk, állítólag…

Kb. 3 éve vagyok tagja néhány orchideás csoportnak, főleg az ezekben található nálam hozzáértőbbek tanácsainak köszönhetően, (amiket mély alázattal fogadok) nálam már alig van bimbóhullás.

Sok fény kell az orchideának

Az orchideáim télen fürdenek a napfényben szinte egész nap (déli fekvésű a szobánk) az ablakban levők. Pirkadat után már nem húzkodok rájuk redőnyt, függönyt, sötétítést, mert szükségük van az összes fényben gazdag órára.

Sok napfényes nap után, ha beköszönt egy hosszabb, hetekig tartó sötét, borús időszak, ilyenkor is lehet bimbóhullás, mert ez hirtelen fényváltozásnak tekinthető. De attól is, ha véletlenül tovább felejti valaki lehúzva a redőnyt.

Növényvilágító lámpával rá lehet segíteni, tavaly növényvilágítós égőt vettem és sima állólámpába csavarva használom, ha kell.

Az orchideák nagy túlélők, ismerek olyan gazdát ahol télen-nyáron tűző napon élnek a lekpeorchideák, heti egyszer van áztatás, szükség szerint tápozás, de nincs párásítás, stb., mégis gyönyörűen virágoznak, hatalmasra fejlődnek. Itt az egyetlen ami károsította a pusztulásig az egyiket a radiátorról feláramló forróság és néha nyári levélperzselés, ha az üveghez ért a levél. Igaz a virágok hamarabb elnyílnak, de az évi többszöri virágzás kárpótolja mindezt.

Hőingadozás, párásítás

Az orchidea bimbóhullása gyakran a hőingadozásra vagy a túl száraz levegőre vezethető vissza. A bimbóhullás szellőztetéskor, ajtó,- ablaknyitáskor, ventilátor használatakor, a fűtőtestről feláramló meleg levegőtől szokott a leggyakrabban előfordulni. A hőmérséklet változás napi szükséglet minden szobában élőnek, de az orchidea nem szereti.

Nálunk szabályozatlan távfűtés van, akkor a legmelegebb a radiátor, amikor kint a leghidegebb van, ezért minden hatás élességét csökkentenem kell, a hidegét is, melegét is.

Az ablakpárkányt polcdeszkával megmélyítettem, erre simán ráfér 2 sornyi mélységben néhány fehér virágláda alátét, amikben mindig áll a víz. Ezekben sorakoznak a kaspókban levő phalaenopsisok.

A kaspókra csiptetős vállfákon vizes törölközőket akasztok, ezeket naponta kétszer nagyjából kicsavarva vizezem. Így lefogják a feláramló forró levegőt, illetve párásítják is azt. Ronda, de hasznos.

A beáramló hirtelen hideg levegő ellen a függönyt húzom a hideg levegő útjába, ez eltereli azt az orchideákról befelé süvítő hideget, lassabban éri el a növényeimet. Érdekes hogy nem a lehűlés, hanem a hirtelen változás károsíthatja őket.

Olyan ablakban, ahol nincs ráhúzható függöny, ugyanezt a célt szolgálja szellőztetéskor a növényekre óvatosan rárakott vékony muszlinsál.

Természetesen a szellőztetés előtt nem vizezek, nem locsolok.

Orchidea locsolás tudnivalói – gyakorlati tanácsok

Orchidea kártevői

A kártevők láthatóak és a szívogatásuk, rágásuk nyoma is. Ezeket be lehet azonosítani akár a netről is, vagy segítséget lehet kérni a tapasztaltaktól.

Ragacsos cseppek nem mindig a tetvektől származnak, ha a levéltövekben, leveleken, virágokon nem látunk gyapjas,- vagy pajzstetűt, akkor a cseppecskék lehetnek akár olyasmitől is, ami ellen nem kell védekezni: kiegyenlítetlen locsolástól, tápozástól is.

Ha tetvek, vagy bármi más szörny szívogatja kedvenceinket, a permetezés mellett nem árt mindet lemosni, kimosni a környezetében: polcot, ablakot, függönyt.

Az apró muslincaszerű rovarok a tőzeglegyek. Pofonegyszerű módon lehet elűzni ezeket: minden szobában levő növénynek hagyni kell kiszáradni a közege a felszínét, vagyis nem kell állandóan vizesen tartani semmi olyasmit, ami az életterüknek tekinthető.

Tápoldatozással megelőzhető az orchidea bimbó lehullása

Nálam télen van a nagy orchidea virágzás, mert akkortól van a legtöbb napsütés a Nap téli, laposabb járása miatt, így télen is tápozok. Virágzást segítővel egészen addig, amíg kinyílnak a virágszárak.
Amelyik láthatóan a gyökérzetét, levélzetét növeszti, az az erre való tápot kapja.

Átültetés

Ha új növényt vásárolok és mohacsomó van a tövénél, ilyenkor ültetem át és azt is, ami láthatóan átültetés után kiált. Ha a gyökérzetének kell a fejlődés, erősödés, akkor átlátszó kaspóba rakom a cserepet és a lehető legfényesebb helyre.

Orchidea átültetése – ezt tedd a frissen vásárolt orchideával

Az orchideáinknak a benti tartással teljesen felborítottuk a természetes, a szabadban hagyományos ciklusait. Ezért, az igényeiket felismerve muszáj belenyúlni, belesegíteni az életükbe, hogy egészségesek maradjanak, virágozzanak sok-sok örömet adva a gazdáiknak.

Nagyon köszönjük Marikának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük