Orchidea átültetése – ezt tedd a frissen vásárolt orchideával

Orchidea átültetése időnként szükségessé válik. De olvasónk úgy tartja, hogy a frissen vásárolt orchideát is érdemes azonnal átültetni. El is árulta, hogy miért szükséges a virágzó orchidea átültetése, és milyen földbe érdemes ültetni a lepkeorchideát.

orchidea átültetése

Orchidea átültetése

Fogadd szeretettel a több évtizedes tapasztalatokon alapuló olvasói tanácsokat!

Az orchideák az eredeti helyükön a fákon nőnek, ott a léggyökereik rátapadnak a fák kérgére. Nem fojtják meg a fákat, hanem csak élőhelyként használják, tehát nem élősködő növények. Az összes gyökér léggyökér, ezek segítik a növény támasztását, kapaszkodását.
Amit beletuszkolnak a cserépbe az is a támasztást szolgálja, könnyebb így a lakásban elhelyezni, tartani.

Amikor hazavisszük, akkor érdemes kiemelni a cserépből és óvatosan lerázogatni a kérget a gyökerek közül, mert legbelül bújik meg általában az az „időzített bomba”, ami később a levélráncosodást, pusztulást okozhatja. Ha virág van rajta, annak semmi baja sem lesz az átültetéstől.

Ugyanis a termelők a gyors növekedés érdekében olyan közegre „ültetik” a pici orchideákat, amiket könnyű nedvesen tartani, gyorsan nőhetnek benne a gyökerek és az egész növény sokkal hamarabb lesz virágzóképes mindenféle szakkezelés hatására, mint pl. nálunk otthon. Ahogy növekszik a tő, nem szedik ezt ki, hanem csak nagyobb cserépbe rakják az egészet, fenyőkéregbe. Sokszor évek múltán kezd hirtelen ráncosodni a levél és minden gondoskodás hatására elpusztulni a növény.

Ez a közeg általában moha, de szoktak apró szivacsdarabokat is belerakni. Ezt óvatosan ki kell hámozni a tövéből, majd fenyőkéregbe visszaültetni. A gyökerek közé óvatosan visszadugdosni, rázogatni a szemeket. Én pl. most egy apró meztelencsigát hoztam haza az egyik gyönyörűség közegében…

Lehet kapni orchidea-„földkeveréket”, de ezek nem mindegyike jó, ugyanis a fakérgen kívül egy csomó olyan anyaggal dúsítják, amire az orchideáknak általában nincs szüksége és rothadást is okozhat. Ezért a profik inkább válogatott szemű, vagy jó minőségű vörösfenyő kérget használnak. Neten, kertészetekben, multiknál lehet kapni.

Ha a gyökerek között korhadt, rohadt is van, akkor azt tiszta metszőollóval, ollóval le kell vágni és a sebet bekenni őrölt fahéjjal, mert az megakadályozza a gombásodást, de az egészséges gyökereket nem kell lenyesni.

Nagyon köszönjük Vadady Máriának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Erika Szabó szerint:

    Valamikor én is átültettem, miután hazahoztam, v kaptam, nem értek egyet azzal, h virágzóan is nyugodtan. Persze. Lehet, csak a virágzási idő nagyon rövid lesz a bolygatástól. Két dolgot szoktam: vagy óvatosan lerázogatom a felső réteget és ujjal nagyon szépen ki lehet piszkálni a szivacsot, ha kosár is van, nehezebb, ezután új közeggel pótolom, vagy, ha nehéz kipiszkálni hagyom és áztatással kapja a vizet, ha elvirágzott, átültetem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük