Maradjon meg az elnyílt orchidea szára vagy le kell vágni?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az elvirágzott orchidea szárát le kell-e vágni vagy jobb meghagyni. Mindkét módszernek megvannak a saját előnyei. Hogy egyszerűbb legyen a döntés, most az orchidea gondozási tapasztalatairól is ismert Vadady Mária mondja el és fotókon megmutatja, milyen esetekben és miért jobb megoldás, ha az elnyílt orchidea szára levágásra kerül.

elnyílt orchidea szára

Mi legyen az elnyílt orchidea szárával?

Az elvirágzott lepkeorchidea szárának megtartása mellett érvelők azt mondják, hogy így a száron újabb virágok fejlődhetnek. Ez így igaz, fejlődhetnek. De egyáltalán nem biztos, hogy valóban fejlődnek is. S ha igen, akkor is ezek a virágok sokkal kisebbek és kevésbé látványosak lesznek. Időnként az is előfordul, hogy a száron kis növény, úgynevezett keiki fejlődik, de ez is épp azt jelenti, hogy az anya nyövény nincs túl jó állapotban, ezért gondoskodni igyekszik az utódlásról.

Az elnyílt orchidea szára sok táplálékot igényel, cserébe pedig az újravirágzása bizonytalan. Ha levágjuk a szárat, sokat teszünk az orchidea egészséges fejlődéséért, amit majd új száron növő csodaszép virágokkal hálál meg.

A bimbóhullás oka a fényhiány mellett a hirtelen áramló hideg levegő ( szállítás, óvatlan szellőztetés, stb). Számtalanszor megírtuk már, hogy a phalaenopsis levirágzott szárát az okos gazda levágja, mert a tőnek jobb, ha újat hoz, mint hogy a régi, egyre öregedő szárakon nyomja végig a tápanyagot a végeik bimbóihoz.

A sokáig virágoztatott tövek képesek magukat halálba virágozni, miközben a virágokkal dicsekszik a gazda, alattuk elsorvad a tő, nem hoz a tápanyagot felvenni képes, a közegbe fúródó új gyökereket. Ez nem legenda, hanem személyes tapasztalat! – írta Vadady Mária, aki gyakorlott orchidea tartó és sok hasznos tanácsot kaptunk már tőle az orchideák vásárlásához, vásárlás utáni átültetéséhez, sőt még a beteg orchideák meggyógyításához is.

Hosszabban is kifejtetette és fotókkal illusztrálta, hogy mit tesz az elnyílt virágszárakkal és mit tesz a csodálatos virágzás érdekében.

Levágjam, meghagyjam a phalaenopsis lenyílt virágszárát?

Ahogy én csinálom:

1. Első szempont a phalaenopsis kondíciója, hogy vannak-e a tőtől kiindulóan élettel teli új gyökerei a közegben?

Ha nincs ép gyökér, akkor nem hagyom egyáltalán virágozni, mert először a gyökereket kell rendbehozni, újra hajtatni, hogy képes legyen a cserépből a víz és a tápanyag felvételére. Ha ezt nem teszem, képes a phalaenopsis halálba virágozni magát.

2. Nézem, hogy vajon elbírja-e a kínvirágoztatást a régi lestrapált száron, aminél nemcsak a virágokat kell majd kinevelnie, hanem az öreg, hosszú, több csonkolással teli száron a virágokig is el kell jutnia a nedvességnek, tápanyagnak?!

3. Azt is nézem, hogy az évnek éppen melyik szakaszában járunk, a nyár eleji és téli virágzásos időszakban, amikor ha életerős a tő, úgyis új szárat, sőt szárakat növeszt. Ilyenkor levágom a régit.

4. Vágok, ha a szár vége lapos, fénytelen az utolsó virág elnyílása után.

5. Vágok, ha még több virágszár nyílik aktívan. -Persze van, hogy meghagyom a szárat tovább virágozni, de eddigi tapasztalataim szerint bár mindig örültem az öreg szár tovább virágzásának, soha, de sohasem voltam abban biztos, hogy a meghagyással jobban jártam, mintha vágtam volna!!! Ezért inkább a vágás mellett érvelek, ha szóba kerül a kérdés. Érthetőbb magyarázat a képek alatt.

“Véletlenül” szinte az összes kisvirágúm ilyen fürtös virágzatot hozott idén. Minden régi szárat levágtam.

elnyílt orchidea szára

Nem hagytam kinevelni a szárat, mert a gyökérzet nem bírta volna ki, halálba virágozta volna magàt a tő. Most jönnek az új gyökerek.

Ez is egy újra gyökereztetős tő.

Az ilyet lehet hagyni virágozni, mert átültetve ezek a tovább növekvő gyökerek fel tudják venni a vizet, tápanyagot.

Így terelem a kósza gyökereket a közegbe. Persze alulról is párásítok.

Fénytelen, lapos a lenyíló szár vége, az ilyet nem kinlódtatom további virágzásra, levágom tőben.

Életerős, tovább nyíló szárvég, ezt ha minden rendben a tővel, akkor meghagyom.

Új virágszár nő a lenyílt helyett.

A kisvirágúak, mind új virágszárú, szinte mind illatos.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük