Lepkeorchideák gondozása, virágoztatása

A lepkeorchideák (Phalaenopsis) a népes orchidea család leghálásabb és legegyszerűbben tartható egyedei. Néhány igényét biztosítva évekig eredményesen tarthatjuk és virágzásra bírhatjuk. Íme itt a lepkeorchideák gondozása!

lepkeorchidea

Lepkeorchideák gondozása

A lepkeorchidea vagy pilleorchidea a legismertebb és legkedveltebb orchidea fajta. Rövid, tömör ovális levelekkel rendelkező növény hosszú szárakon hozza fürtökben csüngő lepke formájú virágait, innen ered a magyar neve.

Előfordulási területe Indiától és Nepáltól keletre, valamint Dél-Kínától, a Koreai-félszigettől és Japántól délre, Délkelet-Ázsián és Indonézián keresztül, egészen Észak-Ausztráliáig tart. Epifita növény, azaz természetes környezetében ligetes erdőkben, félárnyékos helyen, fán él, de nem élősködik.

A nemesítéseknek köszönhetően a kereskedelemben kapható orchideák jól alkalmazkodnak a szobai klímához. A lepkeorchidea lényegesen több törődést kíván, mint egy átlagos szobanövény, de érdemes próbálkozni vele. Hosszan nyíló, gyönyörű virágokkal hálálja meg a gondoskodást.

A bimbók megjelenése után 3 hónappal nyílik ki az első virág. Nagyon hálás növény, akár 5-6 hónapig is virágzik. A fővirágszár után az alvógyökerekből is képződhet virágszár.

Elvirágzás után a virágszárakat vágjuk le, ezzel újabb virágzásra serkentjük. A másodvirágok általában kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha elmarad az újabb virágzás, azt többnyire tápanyag hiány okozza.

A légzőgyökerei gyakran kifelé állnak, ezeket sosem szabad eltávolítani, vagy visszakényszeríteni a cserépbe.

A tűzőnaptól védve, de világos helyen tároljuk.

7-14 naponként, alulról történő felszívatással öntözzük. Célszerű esővizet, lágyvizet vagy szénsavmentes ásványvizet használni. Kéthetente orchidea tápoldattal ajánlott dúsítani. Az öntözés gyakorisága nagyban függ a szoba hőmérsékletétől és páratartalmától, ezért nincs egyértelmű szabály. Arra ügyeljünk, hogy a cserép talaja mindig legyen nyirkos. Öntözni csak akkor kell, ha a cserépben az összes gyökér fehéres-ezüstössé válik.

Nagyon páraigényes. Száraz levegőjű lakásban páraigényét spricceléssel, vízzel telt tálcában vagy akváriumban tartva kell pótolni. A párásítást ne vigyük túlzásba, mert a leveleken megálló víz hatására rothadási folyamat indulhat el. A tálca aljára mosott kavicsot vagy agyag granulátumot célszerű helyezni, de egy összetört virágcserép darabjai is kiválóak. Néhány centi magasan öntsük fel vízzel a tálcát és erre helyezzük a cserepet. Arra azonban ügyeljünk, hogy a gyökerek ne álljanak vízben. Jó, ha a gyökerek is kapnak fényt, ezért vagy kaspó nélkül vagy átlátszó kaspóban érdemes tartani. Párásító készüléket is beszerezhetünk.

A lepkeorchideát semmiképp nem szabad általános virágföldbe ültetni. 2-3 évente elégséges a talaját cserélni, de csak és kizárólag speciális orchidea földet szabad használni. Az orchidea földkeverék 1/3 rész tőzeg, 1/3 rész fenyőkéreg és 1/3 rész hungarocell golyócskák, ezek biztosítják a jó vízáteresztő képességet. Fontos, hogy az új cserép csak egy picivel legyen nagyobb az előzőnél, mert egyébként csak a gyökerek fejlődnek, maga a növény nem.

Magról történő szaporítása csak laboratóriumi körülmények között lehetséges. Néha árulnak a neten magokat, de ne dőljünk be ennek. Az elnyílott száron időnként kis növényke fejlődik. Várjuk meg, míg legalább 5-8 cm-re megnő és legalább 2-3 légzőgyökeret ereszt, eztán óvatosan vágjuk le és ültessük el orchidea földbe. Elősegíthetjük a gyökérképződést, ha párazacskót helyezünk rá.

Új növény vásárlásakor ellenőrizzük, hogy a gyökerek között nincs-e gyökereztetést szolgáló mohacsomó és azt körülvevő műanyag kosárka. Ha találunk ilyet, akkor azonnal távolítsuk el, mert egyébként az állandó nedvességtől rothadásnak indulhat az egész tő.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.2K
  • 31
  •  
  •  
  • 1.2K
  •  
  • 31
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük