Lepkeorchidea kisokos – gondozása, virágoztatása

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) vagy pillekosbor a népes orchidea család leghálásabb és legegyszerűbben tartható egyede. Nevét a trópusi pillangókra emlékeztető virágairól kapta. Dúsan virágzik, és mivel gondozása nem okoz nehézséget, kezdőknek is ajánlható. Néhány igényét biztosítva évekig eredményesen tarthatjuk és virágzásra bírhatjuk. A lepkeorchidea kisokosban kitérek a származásuk, gondozásuk és szaporítások kérdésére, valamint kártevőire és a beteg orchideák meggyógyításának lehetőségeire is. 

lepkeorchidea

Lepkeorchidea (Phalaenopsis) származása, jellemzése

A lepkeorchidea vagy pilleorchidea a legismertebb és legkedveltebb orchidea fajta. Rövid, tömör ovális levelekkel rendelkező növény hosszú szárakon hozza fürtökben csüngő lepke formájú virágait, innen ered a magyar neve.

A pillekosbornak mintegy 60-70 vadon növő faja fordul elő. Előfordulási területe Indiától és Nepáltól keletre, valamint Dél-Kínától, a Koreai-félszigettől és Japántól délre, Délkelet-Ázsián és Indonézián keresztül, egészen Észak-Ausztráliáig tart. Epifita növény, azaz természetes környezetében ligetes erdőkben, félárnyékos helyen, fán él, de nem élősködik.

A különböző Phalaenopsis fajok mindegyike árnyékkedvelő, és magas páratartalmat igényel, hiszen nagy cspadékmennyiséghez és 30-40 °C-os hőmérséklethez szoktak.

A pillakosbort egy holland botanikus fedezte fel Indonézia legkeletibb szigetcsoportján. Az általa adott botanikai névben összevonta az éjjeli lepkék görög nevét (phalaina) a megjelenést jelentő opsis szóval, hiszen a növény virágai valóban pillangókra hasonlítanak. 

Pompásabbnál pompásabban színekben hódítanak a legegyszerűbben tartható lepkeorchideák (Phalaenopsis). Egyre több kék orchideával is találkozunk. De vajon tényleg létezik kék orchidea vagy átverés áldozatai lennénk? Ha tovább olvasol, mindenre fény derül, elárulom, mi a kék orchidea titka, de gondozási tanácsokat ne várj tőlem ahhoz, legközelebb is kék virágai legyenek.

Pillekosbor jellemzése, ismertető jegyei

A pillakosborfajtól függően elérheti akár a fél méteres magasságot, de akadnak igen, alacsony és mini fajtái is. Ez utóbbiak még több gondoskodást igényelnek.

Egyszínű és többszínű fajok és hibridek egyaránt kaphatók. Az egyes fajok a virágillat erősségében jelentősen különböznek egymástól. Vannak egész évben virágzó, és nagyon illatos fajták is.

Lepkeorchidea igényei és gondozása

Fény és hőmérséklet

Bár kedveli a világos helyeket, a perzselő fényt nem viseli el. A tűzőnaptól védve, de világos helyen tároljuk. Más növények árnyékában is kelégítően fejlődik. A növekedési időszakban 24 °C körüli hőmérséklet ideális számára. A sötétebb évszakban ennél valamivel alacsonyabb legyen a hőmérséklet.

Más orchidea fajokkal ellentétben a pillekosbornak nincsenek álgumói, amelyekben vizet tárolhatna, tehát nincs olyan szerve, melynek segítségével a nyugalmi időszakot átvészelné.

Párásítás

A lepkeorchidea nagyon páraigényes. Száraz levegőjű lakásban páraigényét spricceléssel, vízzel telt tálcában vagy akváriumban tartva kell pótolni. A párásítást ne vigyük túlzásba, mert a leveleken megálló víz hatására rothadási folyamat indulhat el.

A tálca aljára mosott kavicsot vagy agyag granulátumot célszerű helyezni, de egy összetört virágcserép darabjai is kiválóak. Néhány centi magasan öntsük fel vízzel a tálcát és erre helyezzük a cserepet. Arra azonban ügyeljünk, hogy a gyökerek ne álljanak vízben. Jó, ha a gyökerek is kapnak fényt, ezért vagy kaspó nélkül vagy átlátszó kaspóban érdemes tartani. Párásító készüléket is beszerezhetünk.

Öntözés és trágyázás

A növekedési időszakban rendszeresen, ha a növekedés szünetel, kevesebbet öntözzük. Tlaja soha ne szárdjon ki teljesen. 

7-14 naponként, alulról történő felszívatással öntözzük. Célszerű esővizet, lágyvizet vagy szénsavmentes ásványvizet használni. Kéthetente orchidea tápoldattal ajánlott dúsítani. Az öntözés gyakorisága nagyban függ a szoba hőmérsékletétől és páratartalmától, ezért nincs egyértelmű szabály. Arra ügyeljünk, hogy a cserép talaja mindig legyen nyirkos. Öntözni csak akkor kell, ha a cserépben az összes gyökér fehéres-ezüstössé válik.

Nyáron havonta egyszer adjunk neki kis koncentrációban tápoldatot.

Az orchideák öntözése és párásítása a legsarkalotosabb pontja a gondozásuknak. Nagy hiba azt hinni, hogy kedvenc virágainkat állandó locsolással tudjuk kényeztetni vagy virágzásra bírni. Sokkal inkább értékelik, ha igényeikre figyelve, személyre szabottan jutnak az éltető vízhez és tápanyaghoz. Csatári-Nagy Gyula több évtizedes orchidea locsolási tapasztalatait osztotta meg velünk, hogy minél több lakásban virítsanak csodaszép orchideák. Ő az áztatásos locsolás híve.

Metszés. elvirágzott szár levágása

Metszeni nem szükséges, az elnyílt virágokat azonban vágjuk le, hogy a növénynek több energiája maradjon az egyéb részeinek fejlesztésére.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az elvirágzott orchidea szárát le kell-e vágni vagy jobb meghagyni. Mindkét módszernek megvannak a saját előnyei. Hogy egyszerűbb legyen a döntés, most az orchidea gondozási tapasztalatairól is ismert Vadady Mária mondja el és fotókon megmutatja, milyen esetekben és miért jobb megoldás, ha az elnyílt orchidea szára levágásra kerül.

Pillekosbor virágzása

A nemesítéseknek köszönhetően a kereskedelemben kapható orchideák jól alkalmazkodnak a szobai klímához. A lepkeorchidea lényegesen több törődést kíván, mint egy átlagos szobanövény, de érdemes próbálkozni vele. Hosszan nyíló, gyönyörű virágokkal hálálja meg a gondoskodást.

A bimbók megjelenése után 3 hónappal nyílik ki az első virág. Nagyon hálás növény, akár 5-6 hónapig is virágzik. A fővirágszár után az alvógyökerekből is képződhet virágszár.

Elvirágzás után a virágszárakat vágjuk le, ezzel újabb virágzásra serkentjük. A másodvirágok általában kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha elmarad az újabb virágzás, azt többnyire tápanyag hiány okozza.

Lepkeorchidea földje és átültetése

Kétévente tavasszal átültethetjük, vagy akkor, ha a földlabda már nem elegendő a növénynek.

A lepkeorchideát semmiképp nem szabad általános virágföldbe ültetni. 2-3 évente elégséges a talaját cserélni, de csak és kizárólag speciális orchidea földet szabad használni. Az orchidea földkeverék 1/3 rész tőzeg, 1/3 rész fenyőkéreg és 1/3 rész hungarocell golyócskák, ezek biztosítják a jó vízáteresztő képességet. Fontos, hogy az új cserép csak egy picivel legyen nagyobb az előzőnél, mert egyébként csak a gyökerek fejlődnek, maga a növény nem.

A légzőgyökerei gyakran kifelé állnak, ezeket sosem szabad eltávolítani, vagy visszakényszeríteni a cserépbe.

Az orchidea hosszú távú megtartásának egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő virágföld használata. Az orchidea föld kiválasztásánál az orchideák életkörülményeit kell szem előtt tartani. A lepkeorchideák epifita, azaz fákon lakó növények, így semmiképp nem kerülhetnek hagyományos virágföldbe.

Lepkeorchidea szaporítása

Magról történő szaporítása csak laboratóriumi körülmények között lehetséges. Néha árulnak a neten magokat, de ne dőljünk be ennek.

Az elnyílott száron időnként kis növényke fejlődik. Várjuk meg, míg legalább 5-8 cm-re megnő és legalább 2-3 légzőgyökeret ereszt, eztán óvatosan vágjuk le és ültessük el orchidea földbe. Elősegíthetjük a gyökérképződést, ha párazacskót helyezünk rá.

Lepkeorchidea betegségei, kártevői

Komolyabb betegségek vagy kártevők ritkán támadják meg. Gond többnyire a nem megfelelő ápolásból adódhat.

Egy tripszes orchidea láttán sokan azonnal kétségbe esnek és menthetetlennek hiszik deédelgetett kedvencüket. A tripsz egy alattomos, nem kívántos kártevő, de sikerrel felvehetjük vele a harcot és újra a régi pompájában láthatjuk az orchideát. Olvasónk mesélt arról, hogy sikerült megválnia a tripszektől és hogy lett újra virágoktól roskadozó a lepkeorchideája.

A levélkárosodás akkor léphet fel, ha a növényt perzselő napsugarak érik. tegyük át szintén vilásgos, de napfénymentes helyre.

Több évtizedes orchidea gondozási gyakorlottal rendelkező olvasónk elárulta azokat a praktikákat, amelyekkel virágzásra bírható a lepkeorchidea és kivédhető az orchidea bimbó lehullása.

A hajtások rothadása a túlzott öntözés következménye, ugyanis a víz nem tud teljesen elpárologni. Ilyenkor öntözzük kevesebbet, de permetezzük naponta.

Kevés olyan orchideatartó van, akinek az életét előbb-utóbb ne keserítenék meg az orchidea kártevői. Gyakorlott olvasónk az állati eredetű kártevőket és ellenszereiket foglalta össze.

Orchideák betegségei akár végzetesek is lehetnek, de korai, szakszerű beavatkozással megmenthetjük kedvencünket. Erre már egy egész bejegyzást szenteltem.

Sőt egy külön bejegyzsésben kitértem arra, hogy menthető meg a beteg lepkeorchidea.

A lepkeorchideák helytelen gondozásának egyik legfőbb jele a ráncos, kókadt, szottyadt levél. A problémát nem egyszerű azonosítani, túl sok vagy túl kevés víz egyaránt okozhatja. Megoldás lehet az orchidea párazacskóban való gyógyítása.

Lepkeorchidea vásárlása, vásárlás utáni teendők

Lepkeorchideát egész évben vásárolhatunk, nincs külön szezonja. Vásárláskor figyeljük, hogy ne legyenek rajta tetvek vagy egyéb kártevők. Virágai ne legyenek pöndörödöttek, legyen köztük még bimbós is.

Különösen téli vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy ne fázzon meg a növény. Alaposan, több rétegű papírba csomagoltassuk be.

Otthon ellenőrizzük, hogy a gyökerek között nincs-e gyökereztetést szolgáló mohacsomó és azt körülvevő műanyag kosárka. Ha találunk ilyet, akkor azonnal távolítsuk el, mert egyébként az állandó nedvességtől rothadásnak indulhat az egész tő.

Gyakorlott olvasónk rávilágít az orchidea választás szempontjaira és elmondja, mit érdemes megnézni egy lepkeorchideán mielőtt megvásároljuk.

Vízkultúrás orchidea nevelés

Hazánkban is egyre kedveltebb a hidrokultúrás (vízkultúrás) növénytermesztés, amikor a növények nem földben, hanem csak vízben és tápanyagban nevelkednek. Olvasónk sok rossz tapasztalatot szerzett az orchideák cserépben tartásával, ezért döntött a vízkulturás orchidea nevelés kipróbálása mellett. Fényképekkel illusztrálva mesélt arról, hogy tartja a lepkeorchideákat ültetőközeg nélkül, csak vízben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük