Lepkeorchideák gondozása, virágoztatása

A lepkeorchideák (Phalaenopsis) a népes orchidea család leghálásabb és legegyszerűbben tartható egyedei. Néhány igényét biztosítva évekig eredményesen tarthatjuk és virágzásra bírhatjuk. Íme itt a lepkeorchideák gondozása!

lepkeorchidea

Lepkeorchideák gondozása

A lepkeorchidea vagy pilleorchidea a legismertebb és legkedveltebb orchidea fajta. Rövid, tömör ovális levelekkel rendelkező növény hosszú szárakon hozza fürtökben csüngő lepke formájú virágait, innen ered a magyar neve.

Előfordulási területe Indiától és Nepáltól keletre, valamint Dél-Kínától, a Koreai-félszigettől és Japántól délre, Délkelet-Ázsián és Indonézián keresztül, egészen Észak-Ausztráliáig tart. Epifita növény, azaz természetes környezetében ligetes erdőkben, félárnyékos helyen, fán él, de nem élősködik.

A nemesítéseknek köszönhetően a kereskedelemben kapható orchideák jól alkalmazkodnak a szobai klímához. A lepkeorchidea lényegesen több törődést kíván, mint egy átlagos szobanövény, de érdemes próbálkozni vele. Hosszan nyíló, gyönyörű virágokkal hálálja meg a gondoskodást.

A bimbók megjelenése után 3 hónappal nyílik ki az első virág. Nagyon hálás növény, akár 5-6 hónapig is virágzik. A fővirágszár után az alvógyökerekből is képződhet virágszár.

Elvirágzás után a virágszárakat vágjuk le, ezzel újabb virágzásra serkentjük. A másodvirágok általában kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha elmarad az újabb virágzás, azt többnyire tápanyag hiány okozza.

A légzőgyökerei gyakran kifelé állnak, ezeket sosem szabad eltávolítani, vagy visszakényszeríteni a cserépbe.

A tűzőnaptól védve, de világos helyen tároljuk.

7-14 naponként, alulról történő felszívatással öntözzük. Célszerű esővizet, lágyvizet vagy szénsavmentes ásványvizet használni. Kéthetente orchidea tápoldattal ajánlott dúsítani. Az öntözés gyakorisága nagyban függ a szoba hőmérsékletétől és páratartalmától, ezért nincs egyértelmű szabály. Arra ügyeljünk, hogy a cserép talaja mindig legyen nyirkos. Öntözni csak akkor kell, ha a cserépben az összes gyökér fehéres-ezüstössé válik.

Nagyon páraigényes. Száraz levegőjű lakásban páraigényét spricceléssel, vízzel telt tálcában vagy akváriumban tartva kell pótolni. A párásítást ne vigyük túlzásba, mert a leveleken megálló víz hatására rothadási folyamat indulhat el. A tálca aljára mosott kavicsot vagy agyag granulátumot célszerű helyezni, de egy összetört virágcserép darabjai is kiválóak. Néhány centi magasan öntsük fel vízzel a tálcát és erre helyezzük a cserepet. Arra azonban ügyeljünk, hogy a gyökerek ne álljanak vízben. Jó, ha a gyökerek is kapnak fényt, ezért vagy kaspó nélkül vagy átlátszó kaspóban érdemes tartani. Párásító készüléket is beszerezhetünk.

A lepkeorchideát semmiképp nem szabad általános virágföldbe ültetni. 2-3 évente elégséges a talaját cserélni, de csak és kizárólag speciális orchidea földet szabad használni. Az orchidea földkeverék 1/3 rész tőzeg, 1/3 rész fenyőkéreg és 1/3 rész hungarocell golyócskák, ezek biztosítják a jó vízáteresztő képességet. Fontos, hogy az új cserép csak egy picivel legyen nagyobb az előzőnél, mert egyébként csak a gyökerek fejlődnek, maga a növény nem.

Magról történő szaporítása csak laboratóriumi körülmények között lehetséges. Néha árulnak a neten magokat, de ne dőljünk be ennek. Az elnyílott száron időnként kis növényke fejlődik. Várjuk meg, míg legalább 5-8 cm-re megnő és legalább 2-3 légzőgyökeret ereszt, eztán óvatosan vágjuk le és ültessük el orchidea földbe. Elősegíthetjük a gyökérképződést, ha párazacskót helyezünk rá.

Új növény vásárlásakor ellenőrizzük, hogy a gyökerek között nincs-e gyökereztetést szolgáló mohacsomó és azt körülvevő műanyag kosárka. Ha találunk ilyet, akkor azonnal távolítsuk el, mert egyébként az állandó nedvességtől rothadásnak indulhat az egész tő.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük