Kék orchidea titka – látszat és az igazság

Az egész évben imádott orchideák télen még inkább előtérbe kerülnek. Pompásabbnál pompásabban színekben hódítanak a legegyszerűbben tartható lepkeorchideák (Phalaenopsis). Egyre több kék orchideával is találkozunk. De vajon tényleg létezik kék orchidea vagy átverés áldozatai lennénk? Ha tovább olvasol, mindenre fény derül, elárulom, mi a kék orchidea titka, de gondozási tanácsokat ne várj tőlem hozzá.

kék orchidea titka

Az erőteljes, hűvös, alapvetően távolságtartó kék szín a legkevésbé előforduló szín a növényvilágban. Talán épp ezért is értékeljük nagyra azoknál a növényeknél, amelyeknél természetes formájában előfordul.

Elsősorban tavaszi virágok között találunk kéket (fürtös gyöngyike, jácint, írisz). Nyugtató és belső békét sugárzó színük napos időben érvényesül leginkább. Esős időben, árnyékban és főleg nagy mennyiségben nyomasztó hatást nyújthatnak, ezért mindenképp ajánlott halvány színű virágokkal összeültetni őket.

Nyáron igen kedvelt a mediterrán származású ólomvirág és a kékbojtocska.

A ritkaságuk miatt kék virágokat némi misztikusság is övezi. Talán épp ez az oka, hogy egyre gyakrabban találkozunk kék lepkeorchideákkal is a kertészeti árudákban. De ezek valóban kékek vagy csak átverés áldozatai vagyunk?

Kék orchidea titka

Kereskedelemben kapható kék orchideák

Pár éve még egyértelműen kijelenthettük volna, hogy kék lepkeorchidea (Phalaenopsis) nem létezik. Mára már igen is van kék orchidea, csak az számunkra nem elérhető áron kapható.

A lepkeorchideák a hófehértől a sötétliláig minden árnyalatban elérhetők, de nem hordozzák azt a gént, amitől kék színben tündökölhetnének.

A kereskedelemben elérhető kék orchideák titka igen egyszerű: festettek. Igen, sajátos színűket titkos befecskendezési eljárásnak köszönhetik, amit Hollandiában, laboratóriumi körülmények között kapnak.

A többnyire fehér vagy halvány cirmos orchideák az eljárás során felszívják a kék festékanyagot és az elvirágzásig megtartják természetellenes színüket.

És itt jön elő az igazság. Ha sikerül életben tartani a növényt, akkor következő virágzáskor újra az eredeti színében fog díszelegni. Tehát senki ne várja, hogy újra kék virágokban gyönyörködhet. A kertészeti boltokban csak is ilyen, festett kék orchideákkal találkozhatunk.

Igazi kék orchidea

Van azonban egy jó hírem a kék orchidea rajongóknak is. Ha hinni lehet a híreknek, Japán tudósoknak köszönhetően 2013 óta létezik valódi kék lepkeorchidea is, csak ember legyen a talpán, aki meg tudja fizetni.

A világszenzációnak számító valódi kék orchideához az ‘Aphrodite’ lepkeorchideába az azúrkék Commelia kék színért felelős génjét ültették be.

A több éves kísérlet eredményeként létrejött új fajta orchidea kisebb, mint a természetben található társaik, de közel 30, kb. 5 cm átmérőjű virággal rendelkezik. Féltve őrzött kincs, bemutatásakor is csak üvegburán keresztül lehetett megtekinteni.

Egyelőre tehát felesleges valódi kék orchideát keresned a hazai áruházakban. Azt pedig, hogy a festett változatot megveszed-e vagy sem, rád bízom.

Magam részéről a természetességre szavazom, így megelégszem az egyéb kék virágokkal, illetve lepkeorchidea terén a fehértől sötétliláig terjedő színekkel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük