Fürtös gyöngyike gondozása, szaporítása

A fürtös gyöngyike vagy örmény gyöngyike apró fehér vagy kék virágfejeivel már márciusban magára vonja a tekinteteket. Kedves kis tavaszi hagymás növény, amit cserépben is nevelhetünk. Nézzük, miből áll a gyöngyike gondozása!

fürtös györgyike, muscari

Származása: a fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) a spárgavirágúak rendjébe és a spárgafélék családjába tartozó növényfaj. Száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben fordul elő a temészetben.

Népies nevei: béka- vagy kígyóhagyma, györgyike, kék gyöngyvirág, kígyóvirág, mezei jácint, pézsmabimbó, Szentgyörgyvirág.

Ismertetőjegyei: tavaszi hagymás növény, levelei már ősszel kibújhatnak.

Virágok: kék vagy fehér, enyhén illatos virágai apró gyöngyökre emlékeztetnek. Tőkocsányon ülnek, rövid fürtös virágzatot alkotnak, melynek felső virágai terméketlenek.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, minden része mérgező

Magasság: 15 – 25 cm

Habitus:  Gömbölyded, illatos virágai kb. 5 mm-esek, hosszúkás, összeforrt húsos lepellevelekből állnak. A pártacimpák kicsik, fehéresek. Levelei keskeny szálúk, tőállók, színükön csatornásak, felső részükön visszahajlók, a tőkocsánynál hosszabbak. Termése háromszögletű, sokmagvú toktermés.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel

Virágzási idő: márciustól áprilisig

Fürtös gyöngyike gondozása

Hely: napos, félárnyékos. Érdemes lombhullató fák vagy cserjék tövébe ültetni, jó vízáteresztő, laza talajba.

Gondozása: Virágzás után leveleit hagyjuk a száron elszáradni. A hagymákat nem kell évente felszedni, elég csak 3-4 évente. Ha egy területen nagyon sűrűvé válik vagy átakarjuk ültetni más helyre, akkor a levelek megsárgulása után szedjük ki a földből, válasszuk le a sarjhagymákat. A hagymákat a (sarjakat is) egymástól legalább 8-10 centiméter távolságra ültessük az új helyre.

Az újonnan vásárolt hagymákat a tavaszi virágzáshoz ősszel, a fagyok előtt ültessük le 8-10 cm távolságra.

Szaporítása: magról és sarjhagymákkal is szaporodik, ezért gyorsan terjed.

Felhasználása: jól társítható más tavaszi hagymásokkal és egyéb tavaszi virágokkal, pl. árvácska, kankalin, százszorszép. Gyors szaporodásának köszönhetően néhány éven belül gyönyörű virágszőnyeget képez a kertben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

 1. Erdősi Márta szerint:

  Felfogtam a magokat. Mikor érdemes Őket elvetni? Közvetlenül szabadföldbe vagy inkább cserépbe?

 2. Sinka Erika szerint:

  A régi házamnál,amiben sajnos már nem én lakom,olyan volt a gyöngyike mint a tenger. Az új házamnál jelenleg kiakulóban van a kert,próbáltam ezt a gyönyörűséget beszerezni,de nem találtam még egyik nálunk található üzletben sem.Szomorú vagyok. 🙁 Esetleg valami tipp???

  • Nagy Jucó szerint:

   Szeptembertől érdemes keresni, amikor a tavaszi hagymásokat elkezdik árulni. Szinte minden nagy áruházban szokott lenni.
   Sok sikert kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × 5 =