Fürtös gyöngyike ültetése, gondozása, szaporítása

A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) vagy örmény gyöngyike apró kék vagy ritkábban fehér virágfejeivel már márciusban magára vonja a tekinteteket. A kedves kis tavaszi hagymás növény a száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben fordul elő a temészetben. Egyre népszerűbb kertek díszeként is, sőt cserépben, akár erkélyen is nevelhetjünk. Nézzük, mikor és hogy ültethetjük, szaporíthatjuk és miből áll a gyöngyike gondozása!

kék fürtös gyöngyike, muscari virágok

Fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) származása, jellemzése

A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) vagy a más néven örmény gyöngyike a spárgavirágúak rendjébe és a spárgafélék családjába tartozó növényfaj. Száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben fordul elő a temészetben.

Népies nevei: béka- vagy kígyóhagyma, györgyike, kék gyöngyvirág, kígyóvirág, mezei jácint, pézsmabimbó, Szentgyörgyvirág.

Ismertetőjegyei: tavaszi hagymás növény, levelei már ősszel kibújhatnak.

Virágok: kék vagy fehér, enyhén illatos virágai apró gyöngyökre emlékeztetnek. Tőkocsányon ülnek, rövid fürtös virágzatot alkotnak, melynek felső virágai terméketlenek.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, minden része mérgező

Magasság: 15 – 25 cm

Habitus:  Gömbölyded, illatos virágai kb. 5 mm-esek, hosszúkás, összeforrt húsos lepellevelekből állnak. A pártacimpák kicsik, fehéresek. Levelei keskeny szálúk, tőállók, színükön csatornásak, felső részükön visszahajlók, a tőkocsánynál hosszabbak. Termése háromszögletű, sokmagvú toktermés.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, télen a fagymentes napokon szintén adjunk neki vizet

Virágzási idő: márciustól áprilisig hozzá apró, de mutatós virágait

fehér színű fürtös gyöngyike

Fürtös gyöngyike igényei és gondozása

Helyigény

A gyöngyike a napos, félárnyékos helyet szereti leginkább. Érdemes lombhullató fák vagy cserjék tövébe ültetni, jó vízáteresztő, laza talajba.

Gondozása

A fürtös gyöngyike virágjait az elvirágzás után hagyjuk a száron elszáradni. A hagymákat nem kell évente felszedni, elég csak 3-4 évente. Ha egy területen nagyon sűrűvé válik vagy átakarjuk ültetni más helyre, akkor a levelek megsárgulása után szedjük ki a földből, válasszuk le a sarjhagymákat. A hagymákat a (sarjakat is) egymástól legalább 8 – 10 centiméter távolságra ültessük az új helyre.

Elvirágzás után visszahúzódik a hagymába, de a többi tavaszi hagymással ellentétben már ősszel megjelennek üde zöld levelei, ami közül tavasszal emelkednek ki a virágfejek.

Fürtös gyöngyike ültetése

A gyöngyike a többi tavaszi hagymás növényhez (tulipán, jácint, nárcisz, stb) hasonlóan “iskolás növény”, azaz ősszel, az iskola kezdés után ültethető és a nyári szünet kezdetekor szedhető fel. Bár jó hír a gyöngyikével kapcsolatban, hogy ennek hagymáit még 2 – 3 évente sem kell felszedni, mint például a tulipánt.

Az újonnan vásárolt fürtös gyöngyike hagymákat a tavaszi virágzáshoz ősszel, a fagyok előtt ültessük le 8 – 10 cm távolságra. Ezt gyakorlatilag szeptembertől általában november végéig megtehetjük.

Gyöngyike szaporítása

A szaporítással nem sok gondunk lesz. Önmagától is szaporodik és gyorsan terjed. Ha az elvirágzás után nem vágjuk le a virágokat, akkor az abból fejlődő magokat elszórja és azokból újabb növények fejlődnek. Ugyanakkor a kis sarjhagymákat is hoz, amiból szintén újabb növénykék nevelkednek.

Saját magunk is sikerrel járhatunk a magvetéssel. A magokat cserépbe vagy szabadföldbe egyaránt ültethetjük. 

A hagymák nem kényesek az átültetésre, de azért célszerűbb inkább ősszel kiásni és másik helyre ültetni a hagymákat.

Gyöngyike kártevői, betegségei

A kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenáll, elelnségei nem ismertek.

Örmény gyöngyike felhasználása

A mind a kék, mind a fehér színű gyöngyike jól társítható más tavaszi hagymásokkal és egyéb tavaszi virágokkal, pl. árvácska, kankalin, százszorszép. Gyors szaporodásának köszönhetően néhány éven belül gyönyörű virágszőnyeget képez a kertben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

 1. Erdősi Márta szerint:

  Felfogtam a magokat. Mikor érdemes Őket elvetni? Közvetlenül szabadföldbe vagy inkább cserépbe?

 2. Sinka Erika szerint:

  A régi házamnál,amiben sajnos már nem én lakom,olyan volt a gyöngyike mint a tenger. Az új házamnál jelenleg kiakulóban van a kert,próbáltam ezt a gyönyörűséget beszerezni,de nem találtam még egyik nálunk található üzletben sem.Szomorú vagyok. 🙁 Esetleg valami tipp???

  • Nagy Jucó szerint:

   Szeptembertől érdemes keresni, amikor a tavaszi hagymásokat elkezdik árulni. Szinte minden nagy áruházban szokott lenni.
   Sok sikert kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük