Hogyan gondozzuk az otthoni növényeinket?

Otthoni növényeink körültekintő gondozása saját érdekünk. Nem feledkezhetünk el ugyanis arról, hogy szoros együttélésben létezünk növényeinkkel. Meghatározzák életterünket és helyiségeink megjelenését is. Az élettani hatásaikat pedig nem becsülhetjük eléggé. Azt is lehetne mondani: mindegy milyen értékes és ritka virágunk van, ha nem gondozzuk. A növények életminősége az emberi életminőségre is jelentős hatást gyakorol. Az ablakba szánt növényeink kapcsolatot teremtenek a természettel, életet adnak az egész helyiségnek. Az olyan nagyobb növények, amelyeket dézsában vagy méretes kaspóban tartunk, a bútorokkal társíthatók. Tehát minden beltéri növénynek megvan a maga funkciója. Ezt pedig csak akkor képes ellátni, ha ehhez megteremtjük a szükséges feltételeket. Ehhez nyújtunk most némi segítséget!

növények gondozása

Elkerülhető hibák

Minden otthoni növény esetében jó tisztázni, hogy mire kényes és miben erős az adott növényfajta. Van azonban néhány olyan általános tényező, amelyeket nem árt tudni akkor, ha növények ápolásáról van szó. Az első ilyen szempont a téli időjárás. Tévedés azt hinni, hogy a fagyok vagy általában a téli lehűlés nem károsíthatja a szobanövényeket. A fény mennyisége ugyanis lényegesen kevesebb, tehát a virágok és hajtások megjelenését nehezíti. Érdemes ilyenkor ügyelni arra, hogy amennyire csak lehet, déli fekvésű helyiségekbe tegyük a növényeket. A hőmérséklettel kapcsolatos problémákról sem szabad elfeledkeznünk. Sem a túlfűtött sem a hideg helyiség nem megfelelő, például könnyen megfázhatnak növényeink. A téli időszakban az esti lehűlés miatt érdemes délelőtt öntözni. A levelek tisztítása a párologtatás és a légzés miatt pedig szintén kiemelt tevékenység. Egy permetező használatával jelentősen hozzájárulhatunk a száraz levegő kiegyenlítéséhez. Mindez pedig azokra a kerti növényekre is igaz, amelyeket a fagyveszély miatt a lakásban kell teleltetnünk. Ha ezeket a szempontokat betartjuk, már jelentős lépést tettünk otthoni növényeink gondozásában.

Világosíts fel!

Az szinte már közhelynek számít, hogy a szobanövényeink állapotát a természetes fény mennyisége határozza meg. A minőség azonban legalább ilyen fontos. A szobanövények fejlődését ugyanis nemcsak a napfény, de mesterséges fény is befolyásolja. Leveleik így is képesek a fotoszintézisre, alapvetően kevés napfény mellett is fejlődésnek indulnak. A napfény összetétele azonban teljesen más, mint a különböző fényforrásoké. Ha növényeink leveleit nem éri elegendő fény, akkor friss levelei általában kicsik vagy erősen elszíneződöttek lesznek. Ha a sötétebb helyen vagy téli időszakban tennénk növényeink fényellátásáért, van megoldás. A fényerő és a hullámhossz alapján a természetes napfényt például az olvasólámpák meg sem közelítik. Vannak azonban kifejezetten erre célra fejlesztett növénylámpák. Az árukért cserébe függetlenséget kapunk. Az ilyen lámpák alkalmazása esetén nem kell az időjárásra hagyatkoznunk.

Öntözni se sokat, se keveset!

otthoni növények gondozása

A közhiedelem szerint minden növénynek sűrű öntözésre van szüksége. Érdemes lenne inkább rendszerességről beszélni, amelyet az adott növény igényeihez igazítunk. A túlöntözés legalább annyira káros, mint a kiszáradás. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk elkerülni, hogy a virágföld szárazságát ellenőrizzük. Egyébként is könnyen észlelhető, ha szabad szemmel nem vennénk észre a vízhiányt. Csak megemeljük a kisebb cserepeket, és a súlyából máris következtethetünk a vízhiányra. A cserépalátétekben megálló, pangó víz szintén jelzi a problémát. Ennek eltávolításáról azonnal gondoskodnunk kell! Az öntözés természetesen nem függetleníthető az adott talaj minőségétől. A talaj vízelvezetése ugyanis jelentősen befolyásolja az öntözésünk eredményességét. Sok esetben érdemes homokot vagy perlitet adagolni a földhöz, ezzel is segítve a felszívódást.

A talajról bővebben

Fontos tudni, hogy a kertészetekben és szaküzletekben kapható virágföldek önmagukban is megoldást jelentenek. Sokszor csak az a probléma, hogy minden otthoni növényünknek ugyanazt a földet választjuk. Egy kis körültekintéssel és tájékozódással javíthatunk növényeink életminőségén és virágzásán. Amivel elsősorban a kerti növényeink talajminőségét javíthatjuk, az pedig a tőzeg. Másrészt pedig az ésszerű trágyázás, például a szürkemarha trágya segítségével. Mindkét megoldás dús virágzást és kiemelkedő fejlődést biztosít. Homok, perlit és tőzeg keverékével saját földkeveréket is előállíthatunk kerti növényeink számára. A talaj tapintásából és alapvető tulajdonságaiból pedig összetételére és textúrájára is egyaránt következtethetünk. Ha nedvesített talaj esetén is széteső, pergő szemekre bukkanunk, homokos földről van szó. Ha formázható és hajtható a talaj, akkor nagy valószínűséggel agyagos a talaj. Ha pedig összeáll és formázható, mégis törik, akkor vályogos lehet a talajunk. Utóbbi az egyik legjobb eredmény, ha otthoni kertünket gondozzuk. Az sem jó, ha túl laza, vagy túl kötött, mert ilyenkor valamilyen talajjavítót érdemes alkalmazni. Ezt házi komposzt segítségével, tápoldattal vagy akár műtrágyával is meg lehet próbálni. Ha kertbe ültetünk, előtte érdemes a gyomot és egyéb szemetet alaposan eltávolítani. Különben már idejekorán megnehezítjük a növény növekedését.

Ha már a talaj rendben, jöhet az ültetés?

Az ültetés és átültetés kérdése sokszor legalább annyira fontos, mint maga a föld minősége. Miután a növényeink gyökereket eresztenek és megkapaszkodnak, egy idő után alábbhagy a növekedés. Ez azért is lehetséges, mert elérték a kellő térfogatot. Főleg, ha dézsában, cserépben vagy kaspóban, esetleg balkonládában tartottuk őket. Ilyenkor már csak azért is elkerülhetetlen az átültetés, mert a növény különben nem lesz képes kiteljesedni. A növények természetes órája másrészt tavasszal is jelez. Ez az átültetések hagyományos időszaka, ugyanis a nappalok ismét meghosszabbodnak. A fiatal növényeket egyébként is érdemes évente átültetni. Másképpen úgy állapíthatjuk meg az ültetés idejét, ha a növény szinte kifordul a cserépből. Ilyenkor az adott földmennyiséget teljesen átszőtték már a gyökeret és nincs több helyük.

Mindig ellenőrizzük a leveleket!

Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy a levelek kulcsfontosságú szerepet töltenek a növények „kommunikációjában”. Nemcsak a légzéshez járulnak hozzá, hanem a betegségeket is jelzik. A levelek színének változása, esetleg zsugorodása intő jel lehet valamilyen betegséggel kapcsolatban. A finom permetezés és a fürdetés mellett sokan másra is esküsznek. A sör például tápanyagokban gazdag ahhoz, hogy az öntözővízhez adva segítsük otthoni növényeink fejlődését. Néha érdemes a nagyítót is elővenni és közelebbről is megvizsgálni a leveleket. Ha egy károkozó vagy élősködő felbukkan, eltávolítás után ne álljunk meg! Használhatunk szappanos oldatot a levelek védelméhez.

Az életet adó víz

Nemcsak az öntözés időpontja és mennyisége vagy a talaj minősége a fontos. A víz összetétele és hőmérséklete legalább ennyire meghatározó. A legtöbb növény például nem kedveli a csapvizet, mert magas a kalciumtartalma. A keménnyé váló víz felelős a virágföldön megjelenő fehér mészfoltokért. Ha nem áll rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű esővíz, akkor sem kell kétségbe esni! Használjunk csapvizet, csak forraljuk fel előtte és hagyjuk, ameddig szobahőmérsékletű nem lesz. A forró víz egyébként sem tesz jót a növénynek.

Ne féljünk belevágni!

Főként a kertbe ültethető növények esetében, de sokszor a szobanövényeknél is fontos a metszés. A növényeink a legtöbb esetben megerősödnek és megfiatalodnak tőle. A szobanövények ezt inkább csak alakjuk megtartása, illetve formájuk alakítása miatt igénylik. A kerti társaik gondozásának azonban elengedhetetlen része. Az elszáradt vagy beteg részek visszavágása az új hajtásokat is segíti. A rügyek és virágok fejlődése pedig szintén elősegíthető egy szakszerű és alapos metszéssel!

Hirdetés (X)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük