Fekete nadálytő – Az Év Gyógynövénye 2021

A fekete nadálytő nedves területeket kedvelő, bíbor, rózsaszín vagy fehér virágú, évelő növény. A gyógyászatban elsősorban a gyökerét hasznosítják, hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésére. 2021-ban elnyerte az év gyógynövénye címet.

Fekete nadálytő

Fekete nadálytő (Symphytum officinale L.)

A fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) hazánkban is honos gyógynövény, aminek a gyógyászatban elsősorban a gyökerét hasznosítják. Gyökerének hatásossága klinikailag is jól alátámasztott, és elsősorban ízületi fájdalmak enyhítésében és tompa sérülések kezelésében rendelkezik nagy terápiás jelentőséggel. Korábban a levelét is fogyasztották teaként, de ez már nem ajánlott, mert bebizonyosodott, hogy szájon át történő alkalmazása veszélyes.

A nadálytövet már régen is használták zúzódások, csonttörések külsőleges kezelésére, erre utal a növény egyik népies neve, a forrasztófű is. Az ókorban a csatákban szerzett sérüléseket, töréseket a nadálytő gyökeréből készült masszával kenték be a seb védelme és a gyógyulás gyorsítása céljából. Napjainkban hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésre alkalmazzák.

A fekete nadálytő hatásosságát klinikai vizsgálatokban tanulmányozták. Több vizsgálatban a húzódásokkal kapcsolatos panaszok mérséklésében hatékonysága megegyezett a diklofenakot tartalmazó krémével. Zúzódások, véraláfutások gyógyulásának elősegítésére, valamint teniszkönyök és ínhüvelygyulladás esetén a fájdalom enyhítésére is sikeresen alkalmazták.

Az Év Gyógynövényei

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a hazai gyógyszerészet tudományos szervezete és azon belül a Gyógynövény Szakosztály fogja össze a gyógynövény szakterület művelőit. Kezdeményezésükre 2013-tól évente megválasztják az Év Gyógynövényét, hogy évről évre újabb gyógynövényre irányítsák a figyelmet. A év gyógynövényének nevesítésével a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Az előző évek nyertes növényei:

2020 – bíbor kasvirág

2019 – orbáncfű

2018 – levendula

2017 – mák

2016 – kamilla

2015 – galagonya

2014 – citromfű

2013 – máriatövis

Forrás

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük