Kérdések és válaszok az élesztős táp használatáról

Az utóbbi évek egyik slágere az élesztős lötyi vagy élesztős tápoldat. Amellett, hogy egyre többen eredményesen használják a szobai és kerti növényeik gondozásánál, rendre felmerül a kérdés, hogy valóban hatásos-e az élesztős oldattal végzett locsolás. Igyekszem minden felmerült kérdésre válaszolni, sőt még Dr. Némethy Zsuzsanna, növénydoktor véleményét is megosztom az élesztős beöntözés hatásáról.

egészséges musátli

Élesztős táp használata – kérdések és válaszok

A leggyakoribb kérdések és az azokra adott válaszok szerintem minden kétkedőt meggyőznek az élesztős táp hatásosságáról.

Nem blöff? Tényleg használ az élesztős táp?

Nem, egyáltalán nem blöff. Több olvasóm is évek óta használja eredményesen. Többek között a viatnámi Hajnalkának hívott Hajni orchideái az élesztős locsolás eredményeként olyan csodálatosak. De Sinka Erika, a csodálatos Zöld Pagony tulajdonosa is rendszeresen élesztővel tápozza a virágait, növényeit.

Az olvasók véleményét már egy külön bejegyzésben is megírtam, amit a képre kattintva olvashatsz.

Milyen növényekhez ajánlott/ nem ajánlott alkalmazni?

Mivel az élesztős tápoldat a gyökérképződést és a virágzást segíti elő, minden növényre alkalmazható. Balkonnövényekre, kerti virágokra és zöldségekre egyaránt használható. Mi tavaly a paradicsomot is élesztős vízzel öntöztük két hetente, soha nem volt még annyi paradicsomunk, mint tavaly.

Az orchideákat viszont csak a virágok megjelenéséig locsoljuk élesztős táppal. Amikor megjelentek a bimbók, akkor hagyjuk abba az élesztős kúrát. A túl sok tápszer a bimbók sárgulását és a virágok gyors hervadását okozza.

Szinté fontos, hogy az élesztős tápszert ne használjuk más tápokkal együtt, mert az túladagolást okoz és emiatt tönkremegy a növény.

Szobanövényekhez is használhatom vagy csak a kinti növényeknél?

Igen, szobanövényekhez is ugyanúgy használható és hatásos, mint a szabadban tartott növényeknél.

Ebbe nem kell cukor vagy véletlenül kimaradt?

Nem, ebbe nem kell cukor. Nem maradt ki, egyszerűen nem kell bele.

Nem fut ki az élesztő az 5 liter vízzel feltöltött 5 literes üvegből?

Nem, nem fut ki az élesztő az üvegből. Víz mennyiségéhez viszonyítva kicsi az élesztő mennyisége, így nem fut ki.

Porélesztő is használható az élesztős locsoláshoz?

Igen. Mivel a porélesztő ugyanúgy tartalmazza az összes vitamint és ásványi anyagot. Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Tartalmazza az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a kén is. A szárított élesztő mindezeket tartalmazza. A porélesztő feloldásához azonban több idő kell, így érdemes egy napot várni a használata előtt.

Nem lesznek büdösek a növények az élesztős oldattól?

Nem, nem lesznek büdösek a növények. Az élesztős lötyi büdös ugyan, de locsolás után az illat tovaszáll.

Hatásos-e az élesztős táp? – a szakember válaszol

Dr. Némethy Zsuzsanna, növénydoktor, nyugalma egyetemi adjunktus is elmondta véleményét az élesztős locsolásról.

„Olvastam hobbikertészek közösségi médiájában megjelenő véleményeket az élesztős oldatok kedvező hatásáról, magam még nem próbáltam, saját tapasztalattal nem rendelkezem. Kérdésének megválaszolásához megbízható külföldi irodalmakat, forrásokat kerestem, egyetemek e témában végzett kísérleteinek eredményeit tanulmányoztam. Számos kutatóhelyen folytattak kísérleteket kétszikű és egyszikű növényeknél élesztőgombákkal.

Mintegy 1500 létező élesztőfaj közül a sütőélesztő (Saccharomyces cerevisiae) fajjal végzett kísérletek mindegyikében pozitív eredményről számoltak be. Az élesztőoldat, mint biostimuláns, fehérjéket, szénhidrátokat, nukleinsavakat, lipideket, különböző ásványi, valamint növekedés szabályozó anyagokat is tartalmaz.

A növények növekedésére és morfológiájára is hatást gyakorol: paradicsomnál a nitrogén és foszfor tartalmát növelte, valamint növekedését is fokozta, bár a speciális hatásmódját nem tudták feltárni. Lóbabnál lombpermetezéssel kijuttatott 1%-os töménységű élesztőoldat szignifikánsan fokozta a növények növekedését, a lombozat klorofill és fitohormon tartalmát, növelte a szemtermés (magok) fehérje- és szénhidráttartalmát, valamint a termés mennyiségét is a kísérletbe vont valamennyi fajtánál.

Másik kísérletben a talaj toxikus anyagainak növényi növekedést gátló hatását az élesztőoldatos beöntözés megszűntette, a fertőzött talajban a növények növekedését biztosította. A növények ellenálló képességét az élesztő két azonosított génje váltotta ki. Rózsabokroknál a rügyképződést beöntözéssel, a virágzást lombpermetezéssel javasolják fokozni, illetve alkalmazzák 3 evőkanál/10 liter víz töménységben. Cukorrépa magok vetés előtti élesztőoldatban történő áztatása, a kezeletlen magok talajának élesztőoldatos beöntözése lényegesen gátolta a palántadőlést okozó talajlakó gombák (Rhizoctonia, Fusarium) fertőzését. Tárolt gyümölcsök és zöldségfélék romlásának csökkentésére is bevált az élesztők alkalmazása.

Hazai kísérletek az élesztővel

A sütőélesztő tápanyagpótlásra való alkalmasságának kérdése hazai kutatók figyelmét is felkeltette. A Szegedi Tudományegyetem munkatársai élesztőkivonatok növényekre gyakorolt hatásával foglalkozó 71 cikk adatait, eredményeit dolgozták fel. Valamennyi kísérletben a növények tápanyagellátására pozitív hatást gyakoroltak az élesztős kezelések. A kísérletek rendelkezésre álló eredményei – növények sokfélesége miatt – nehezen összehasonlíthatók és általánosíthatók.

Sajnos jelenleg nem rendelkezünk az egyes növényekre ajánlható kezelések dózisának, a növény fejlődési stádiumához kapcsolt/ajánlott kezelési időpontok meghatározásának ismeretével. Ezek még hiányoznak az élesztőkivonat gyakorlati alkalmazásához. Amíg ilyen összefoglaló jellegű, autentikus, megbízható adatokkal nem rendelkezünk, mindenki csak saját felelősségre alkalmazza az élesztőoldatos kezeléseket. Úgy tűnik, a kísérletek többségében felhasznált és bevált 0,5-1%-os töménység kedvező hatású, és a növényeknél károsodást nem okoz.”

Ha még nem használtad és szeretnéd, itt olvashatsz az élesztős lötyiről.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük