Most csípd vissza, hogy virágoktól roskadozó legyen a krizantém

A krizantém visszacsípése, metszése júniusban esedékes. Az ágak megcsonkítása, visszavágása azért szükséges, hogy az egyik legszínesebb és leghálásabb őszi virág szép bokros és virágoktól roskadozó legyen. Vannak akik arra esküsznek, hogy ezt június 10-én, Margit napon a legjobb megtenni. Míg mások, mint olvasónk is, pünkösdkor és június 29-én, Péter Pál napon is megteszi. Azt is elárulta, hogy lesz szakszerű és sikeres a krizantém visszavágása a dús virágzás érdekében és hogy használja szaporításra a levágott ágakat.

a krizantém visszacsípése biztosítja, hogy szép bokros és dús virágú legyen

Krizantém visszacsípése, visszavágása, metszése, szaporítása

A krizantém gondozása és szaporítása sem bonyolult, a dús virágzáshoz azonban nyár közepén vissza kell csípni, meg kell metszeni.

Visky Katikától kaptam egy levelet, amit szíves engedelmével közkincsé teszek, hogy a krizantém gondozása senkinek sem okozzon többé fejfájást és minél többen örülhessenek a dúsan virágzó szépségnek.

„Amikor lecsengőben van a kertjeinkben a virágok tündöklése, még sokáig gyönyörködhetünk a krizantémok virágzásában. Ez a virág Kínából származik, több, mint 40 fajtája van, az őszirózsák családjába tartozik.

Régóta van nekem is, mindig vártam, hogy ősszel gyönyörködhessek bennük. Ha esős idő volt, bizony ez az öröm elmaradt, mert a virágok megteltek vízzel és lehúzták a száraikat. A bokrok nagysága a karóval való rögzítést megakadályozta, így a bosszankodás maradt.

Krizantém visszavágása

Egyszer hallottam, hogy meg lehet akadályozni azt, hogy magasra nőjenek, ha pünkösdkor és Péter Pál napján (június 29) letörjük a szár 2/3-át. Könnyen törik, metszőolló sem kell hozzá. Így őszre formás, kissé zömök virágaink lesznek.

Ha olyan fajta krizantémunk van, amely egy száron fent, gömb alakban hozza a virágjait, azt nem szoktam visszametszeni.

Fontos tudni, hogy a törpeként vett növényke is magasabb szárat növeszt a következő évre, mert kezelik, hogy alacsony bokros legyen.

Krizantém szaporítása

A levágott hajtásokat sem kell azonban kidobni, arról szaporíthatjuk a krizantémot. Könnyen szaporítható a krizatntém ősszel a kicsi oldalhajtásokról is. Óvatosan elvágjuk és mivel gyökerei vannak, végleges helyére ültetve, nedvesen tartjuk.

Másik szaporítási mód, ha a letört szárrészt földbe dugva, nedvesen tartva kigyökereztetjük. Ha egy – egy szál virágot akarunk, a szárrészen megjelenő többi bimbót letördeljük, szép nagy virágunk lesz. Én nem szoktam, mert szeretem a sok apróbb virágot.”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Katikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük