Házi rétes nyújtás nélkül egyszerűen

Emlékszem még gyerekkoromban a nagyanyáim, majd később az anyukám is a hagyományos nyújtott rétest készítette. Azt az igazit, a hajszál vékonyra kinyújtottat. Igazi művészet volt a csöppnyi tésztát elszakítás nélkül addig húzogatni, rázogatni, amíg be nem terítette az asztalt. Jó pár éve már a sokkal egyszerűbb, nyújtás nélküli, de legalább annyira finom változatot készítjük.

 

Rétes nyújtás nélkül

 

 

Rétes nyújtás nélkül hozzávalói - 5 szálhoz

Tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojás
  • kis só

Tészta kenéséhez:

  • 12 dkg olvasztott zsírt,
  • 6 dkg liszt,
  • zsír a feltekerés közbeni kenéshez.

 

Rétes nyújtás nélkül elkészítése

  • a lisztet, a tejfölt és a tojást egy kicsi sóval összedolgozzuk,
  • kinyújtjuk,
  • a kenéshez a 12 dkg olvasztott zsírt 6 dkg liszttel elkeverjük,
  • a nyújtott tésztára kenegetjük,
  • felcsavarjuk,
  • 1 órát pihentetjük,
  • 5 darabra vágjuk,
  • mindegyiket tepsi hosszúságú, 20 cm széles lappá nyújtjuk,
  • középen megtöltjük a tetszőleges töltelékkel,
  • az alsó szélét a töltelékre hajtjuk,
  • olvasztott zsírral megkenjük,
  • a másik felét ráhajtjuk,
  • tepsibe téve a tetejét is megzsírozzuk,
  • közepes hőfokon világosra sütjük.

 

Mi általában édes és sós töltelékkel is sütjük. A tölteléket hozzávalóit nem szoktuk mérni, csak úgy találomra készül. A négy legkedveltebbet azért megpróbálom leírni.

Meggyes:

  • kis zsíron búzadarát pirítunk,
  • kicsi sót, kicsi cukrot és vizet teszünk bele és így megpároljuk,
  • ha kihűlt, kinyújtott és zsíros liszttel megkent tésztára tesszük,
  • friss, mirelit vagy befőtt meggyet teszünk rá, 
  • megszórjuk fahéjjal és már tekerjük is fel a sütéshez,.

Túrós:

  • 1/2 kg túró,
  • 1 tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • beáztatott mazsola,
  • 2 kanál tejföl, ezt mind összekeverjük és már mehet is a tésztára.

Káposztás (sós):

  • a káposztát lereszeljük
  • besózzuk,
  • 20-30 percig állni hagyjuk, 
  • kicsavarjuk a levétől
  • kicsi zsíron megpároljuk, tehetünk bele cukrot is, akkor barnábbra pirul,
  • borsozzuk és szükség szerint sózzuk,
  • töltjük.

 

Tejfölös (sós): - amilyen egyszerű, olyan fenséges

  • 1 pohár tejfölbe sót , borsot teszünk,
  • ezt rákenjük a tésztára, 
  • olvasztott zsírral meglocsoljuk és feltekerjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Az édes réteseket porcukorral megszórjuk. Melegen és hidegen is isteni. 

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 4.2K
  •  
  •  
  • 193
  •  
  •  
  • 4.2K
  •  
  •  
  • 193
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 4 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás