Irénke házi rétese
A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg, elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, azóta hazánkban az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. Így készül Irénke házi rétese!
A rétes szavunk a rétegesből származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered.
A rétes tölteléke igen változatos lehet. Az édes töltelékek mellett igen népszerűek a sósak is, pl. a burgonyás, káposztás. A gyümölcsös töltelékek főleg a nyár slágerei.
Irénke házi rétese
Pócza Csabáné Irénke megmutatta, hogy készítette a házi rétesét.
„Cseresznyés és túrós rétest sütöttem, Mogyorósi Rita receptje alapján. Semmi más nem kell a tésztához, mint 3o dkg liszt, 1 tojás, pici só, 6 kanál étolaj és langyos víz. Ez jól összekevertem, aztán kinyújtottam.
Meghintettem még tejfölös-cukros tojás keverékével és olvasztott vajjal…..
Egyszerű, gyors, sodráskor mindig lisztezni kell,…Cseresznye a hegyünkről.
Sodortam is, húztam is, könnyen nyújtható tészta. Az első rúddal azonban megszenvedtem, leragadt. Liszteztem a továbbiakat, így sikerült. A tésztát csak tepsi nagyságúra nyujtottam kb. 3oX 4o cm-re.”
Nagyon köszönjük Irénkének a szuper receptet!
Nagyon sok jó recept és kerti ötlet van a Balkonada.hu-n szeretem, sokszor böngészem is, tényleg hasznos!
Kedves Zsuzsanna!
Nagyon köszönöm.
Virágos szép napokat kívánok: Jucó