Almás, cseresznyés kígyórétes

A kígyórétes különleges fonás módjának és finomságának köszönheti népszerűségét. Bármivel tölthető, amivel a hagyományos rétest szoktuk. Lehet túrós is, az én kedvencem azonban a gyümölccsel töltött, különösen a meggyes.

 

kígyórétes

 

A recept Takács Ildikó családi receptkönyvéből való. Az alábbi szavakkal ajánlotta figyelmünkbe: "Almás, cseresznyés kígyórétes anyukám receptje alapján. A cseresznye a kertből az alma a piacról."

Kígyórétes hozzávalói

  • 3 dkg élesztő,
  • kevés tej,
  • kevés cukor,
  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • cukor ízlés szerint,
  • pici só,
  • 1 db tojás,
  • fél citrom reszelt héja

Kígyórétes elkészítése

  • az élesztőt kevés cukrozott tejben felfuttatjuk,
  • a margarint elmorzsoljuk a lisztben,
  • a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy, nyújtható tésztát gyúrunk,
  • fél órát kelni hagyjuk,
  • majd kettévágjuk,
  • egyenként kb. 20 cm széles és 25 cm hosszú téglalappá nyújtjuk,
  • a tölteléket hosszában a közepére halmozzuk,
  • alá és fölé zsemlemorzsát szórunk,
  • majd mindkét oldalon kb. 4 cm széles csíkokat vágunk ferdén a töltelékig,
  • vigyázzunk, hogy a csíkok egymással szemben legyenek,
  • a két végén maradó tésztát ráhajtjuk a töltelékre, majd a csíkokat is úgy, hogy középen kicsit megcsavarjuk,
  • óvatosan alányúlva kikent tepsire tesszük,
  • fél órát kelni hagyjuk,
  • majd lekenjük tojással.
  • 200 fokos előmelegített sütőben sütjük,
  • miután kihűlt szeleteljük,
  • porcukorral megszórjuk.

Tölteléknek bármi jó, amit szeretünk. Én az almáshoz lereszeltem négy közepes almát, cukorral, fahéjjal és citromhéjjal pároltam. A cseresznyéshez a magozott cseresznyét összekevertem cukorral és fahéjjal. Lehet mazsolát is tenni bele, de a fiaim nem szeretik, így kihagytam. Jó étvágyat! 

Nagyon köszönjük Ildikónak a receptet!

  • 51
  •  
  •  
  • 8
  •  
  •  
  • 51
  •  
  •  
  • 8
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 − 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás