Sárgadinnye befőtt eltevése

A sárgadinnye befőtt készítése egyszerű és gyors. Olvasónk minden évben elkészíti, hogy aztán majd megédesítse a téli estéket. 

sárgadinnye befőtt

A sárgadinnyét többnyire csak nyáron és nyersen fogyasztjuk, pedig télre fenséges befőtt válhat belőle.

Kordics-Ujvári Veronika ajánlása: „Még van sárga dinnye érdemes kipróbálni télen kincset ér Pár évvel ezelőtt találtam a receptet, azóta minden évben elkészítem, nálunk a téli esték egyik kedvenc befőttje. :)”

Sárgadinnye befőtt hozzávalói

  • 1 kg sárgadinnye (ne legyen túlérett),
  • 15 dkg befőző cukor,
  • 0,5 l víz,
  • 0,25 kávéskanál nátrium-benzoát

Elkészítése (kb. 30 perc)

  • a dinnyét vágjuk félbe,
  • kaparjuk ki a belsejét,
  • hámozzuk meg,
  • vágjuk kockákram
  • mérjük meg,
  • a többi hozzávalót kilónként számítsuk ki,
  • mossuk meg a felkockázott dinnyét,
  • a cukorból, vízből főzzünk szirupot,
  • amikor forr, dobjuk bele a dinnyét,
  • egyet forraljunk rajta, majd rakjuk üvegekbe,
  • tegyünk rá fóliát és száraz dunsztba hagyjuk 1-2 napig hűlni.

Tipp 1: Ízesíthetjük fahéjjal, mentalevéllel vagy szegfűszeggel is a dinnyét. Ezeket az üveg aljába kell tenni.

Tipp 2: Ha van hozzá eszközünk, ne kockákra vágjuk, hanem kis gömböket kanalazzunk a dinnyéből, így még mutatósabb lesz.

Nagyon köszönjük Kordics-Ujvári Veronikának a receptet!

Jó étvágyat!

Tudtad, hogy akár dinnyelekvárt is készíthetsz? És, hogy a görögdinnyéből is igen finom befőtt készülhet? A görögdinnye héjából pedig isteni savanyúság is lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Szűcs Józsefné szerint:

    Nagyon tetszenek a receptek. Néhányatmár ismertem,csináltam is. Néhány receptetmefogadok, elkészítek. Majd referàlok az eredményről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük