Csipkebogyó lekvár (hecsedli) készítése

A csipkebogyó lekvár vagy népies nevén a hecsedli nagyon finom és C vitaminban gazdag finomság. Elkészítése azonban nem egy leányálom. Nagyon macerás az előkészítése is és hosszan kell főzni is. Csak erős idegzetűeknek ajánlott.

csipkebogyó lekvár

Csipkebogyó lekvár készítése

Bedi Istvánné a Kertemből tálalva Facebook csoportunkban osztotta meg a hecsedli lekvárjának a fotóját. Megkértem, hogy írja le, hogy készítette, remélve, hogy van egy egyszerűbb receptje, vagy technikája az elkészítéséhez, mint amit én ismerek. Sajnos nincs, de megmutatom, hogy készítette, hátha valaki mégis kedvet kap hozzá.

“Kedves Jucó! A csipkével kapcsolatos információd nagyon igazak, őrült macerás a csipkebogyó lekvár elkészítése. Csak erős idegzetűeknek, meg ráérősöknek ajánlott.

Éles, pici késsel lecsíptem a 2 végét. Ma kimértem a kíváncsiság kedvéért 20 dekát és megszámoltam, 170 bogyó volt. Tehát 1 kilóban 850 db van, annak 2 vége van, az 1700 “nyisszentés”. 3 kg volt a csipkebogyó, amit szedtünk, az 3×1700. Ebből lett 5 és fél kis üveg.

Megtisztítva jól megmostam, nagyobb edényben felöntöttem hideg vízzel, egy éjszaka ázott. Másnap “új” vízben (3 ujjnyira lepje el) kezdtem el főzni. Amikor felforrt, már csak kis lángon hagytam főni.  Nem folyamatosan, de gyakran kevergetve kb. 2 óra kellett. Ez alatt teljesen megfőtt. Az elpárolgott vizet utána öntöttem, hogy a mennyiség megmaradjon.

Aztán fém tésztaszűrőn kanállal átpaszíroztam, majd a pépet levesszűrőn újra. Ekkor hozzá adtam a cukor, a pép kilójához 40-50 dekát. Ezzel kb jó 5 perc alatt összefőztem. Üvegekbe, aztán száraz dunsztba tettem. Nincs benne sem zselésítő, sem tartósító.

Isteni finom! Na de ennyi munka árán? Azt mondtam, többet soha. Persze, majd meglátjuk. Ha valaki egyszerűbb módszert tud, nagyon szívesen fogadnám.”

Nagyon köszönjük a részletes leírást Bedi Istvánnénak!

Jött is egy tipp ez egyszerűbb elkészítésre.

Iuliana Trandafir: “A piacon általában lehet kapni hecsedlilevet, elég jó árban. Abba csak cukrot kell tenni és főzni amíg besűrűsödik. Üvegekbe tenni és száraz dunsztba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × egy =