Csipkebogyó tea készítése és gyógyhatásai

A csipkebogyó tea az őszi-téli időszak csodaszere, igen jól alkalmazható nátha megelőzésére is. Készítése egyszerű és csak a várakozási idő miatt hosszadalmas. A csipkebogyó köztudottan az egyik legjobb vitaminforrás. Immunerősítő hatása van, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

csipkebogyó tea készítése

Csipkebogyó tea készítése

A csipkebogyót az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjthetjük. Persze nem felejtsük szemelől a gyógynövények gyűjtésének általános szabályait.

A csipkebogyó tea készítése közel sem olyan macarás mint a csipkebogyó lekváré, azaz a hecsedlié. Pár perc alatt elkészül, de a hatóanyagok kiolvadására 8-12 órát érdemes várni. Nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik.

A csipkebogyó teát az őszi-téli időszakban naponta érdemes fogyasztani. Segít a fertőzések, megfázások, nátha megelőzésében. Vércukorszint-szabályozó hatása miatt cukorbetegeknek is ajánlott, étkezés után fogyasztva egy csészével. Kismamák terhesség és szoptatás alatt is bátran fogyaszthatják. Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál csipkebogyó 2,5 dl vízhez). Dohányosoknak azért ajánlott, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezettől.

Hozzávalók

  • 1 marék csipkebogyó,
  • 1 liter víz,
  • méz, cukor, édesítőszer ízlés szerint.

Elkészítése

  • A megmosott csipkebogyókat félvevágjuk.
  • betesszük egy fazékba,
  • felöntjük az egy liter vízzel,
  • és lassú tűzön 40-50 fokra felmelegítjük. Fontos, hogy ne legyen melegebb, mert magasabb hőfokon kimegy belőle a C-vitamin,
  • ezután letakarjuk, és egy éjszakát állni hagyjuk, hogy kioldódjanak a vitamínok és ízek,
  • tálalás előtt újra felmelegítjük, de szintén csak kb. 40 fokra, l
  • leszűrjük,
  • mézzel, cukorral vagy édesítőszerrel ízesítjük.

Csipkebogyó vitamintartalma és gyógyhatásai

A csipkebogyó leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres. Tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban. Emellett tartalmaz még A-, B-, K- és P-vitamint is, a magja pedig E-vitaminban gazdag.

Immunerősítő hatása van, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Enyhe vízhajtó. Továbbá érfalerősítő hatása is van, szabályozza az erek áteresztőképességét, ezért érszűkület, érelmeszesedés, visszérbetegségek megelőzésében és kezelésében is segíthet.

Kitűnő stresszoldó, nyugtatja az idegeket. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

A teán kívül készíthetünk belőle gyógybort is, ami főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen.

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük