Liziantusz, préritárnics, lizike gondozása

A liziantusz, vagy más neveken lizike, préritárnics, lisianthus, eustoma Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származik. Hazánkban kiültetve egynyáriként tartható. Vágott virágként is hetekig tartós. Nézzük, hogy lesz sikeres a liziantusz gondozása.

liziantusz, lizike

Származása: a liziantusz (eustoma) Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származik

Ismertetőjegyei: egynyáriként tartjuk. A magasabb szárúakat kiültethetjük a kertbe. Virágágyásban és szegélyként is igen mutatós. A törpe, alacsony termetű változatokat cserepes növényként tarthatjuk. Zöld vagy szürkés-zöld levelei keresztben átellenesek, s kissé pozsgás jellegűek.

Virágok: rózsaszín, fehér, lila, kék színű virágai teltek vagy egyszerűek, hosszú szára és tölcséres egyszerű vagy rózsára emlékeztető telt virágai teszik népszerűvé, szívesen használják a virágkötészetben is. Egy tövön 20-40 virág fejlődik, és 20 – 25 napig virágzik.

Virágzási idő: júniustól október

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: fajtától függően 20 – 80 cm-ig terjed.

Habitus: bokros, lazán elágazik,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Liziantusz gondozása

Gondozása: Napfényigényes növény.  Laza, jó vízáteresztő-képességű, lehetőleg semleges kémhatású talajba ültessünk. Az erőteljesebb növekedés és bőséges virágzás érdekében földjét tartsuk folyamatosan kissé nedvesen.

Visszametszéssel bokrosodásra késztethetjük. Teleltetéssel próbálkozhatunk világos, hűvös, fagymentes helyen, időnkénti öntözéssel, de számítsunk rá, hogy gyakran sikertelen. Gondozását nehezíti, hogy viszonylag érzékeny vírusokra és gombás fertőzésekre.

Szaporítása: Magvetéssel szaporítható, de a szabadföldi magvetés nem jöhet szóba, mert a virágzáshoz kb. 5 hónapra van szüksége. A magokat január-februárban vessük el úgy, hogy ne takarjuk be őket földdel, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz. A palántákat csak a tavaszi fagyok elmúltával ültethetjük ki.

Felhasználása: dísznövényként és vágott virágként is használhatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

9 hozzászólás

  1. Nagy Lajosné szerint:

    Én most kaptam a fiamtól születésnapomra a bauhaus-ból vette.

  2. Palatinusz Lászlóné Ibolya szerint:

    Palatinusz Lászlóné Ibolya,vagyok a Liziántusz virágot már rég óta keresem nagyon szeretnék hozzá jutni.Ha valaki tudna benne segíteni meg köszönném.Várom bárki levelét nagy nagy szeretettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük