Liziantusz, préritárnics, lizike gondozása

A liziantusz, vagy más neveken lizike, préritárnics, lisianthus, eustoma Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származik. Hazánkban kiültetve egynyáriként tartható, de megpróbálkozhatunk a szobanövényként való tartásával is. Vágott virágként is hetekig tartós, fehér és rózsaszínű virágait gyakran kötik menyasszonyi csokrokba is. Nézzük, hogy lesz sikeres a liziantusz gondozása!

liziantusz, lizike

Liziantusz (Eustoma, Lisianthus) származása, jellemzése

Származása: a liziantusz (eustoma) Észak-Amerika és Mexikó füves pusztáiról származik

Ismertetőjegyei: egynyáriként tartjuk. A magasabb szárúakat kiültethetjük a kertbe. Virágágyásban és szegélyként is igen mutatós. A törpe, alacsony termetű változatokat cserepes növényként tarthatjuk. Zöld vagy szürkés-zöld levelei keresztben átellenesek, s kissé pozsgás jellegűek.

Virágok: rózsaszín, fehér, lila, kék színű virágai teltek vagy egyszerűek, hosszú szára és tölcséres egyszerű vagy rózsára emlékeztető telt virágai teszik népszerűvé, szívesen használják a virágkötészetben is. Egy tövön 20-40 virág fejlődik, és 20 – 25 napig virágzik.

Virágzási idő: júniustól október

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: fajtától függően 20 – 80 cm-ig terjed.

Habitus: bokros, lazán elágazik,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Liziantusz igényei és gondozása

Napfényigényes növény.  Laza, jó vízáteresztő-képességű, lehetőleg semleges kémhatású talajba ültessünk. Az erőteljesebb növekedés és bőséges virágzás érdekében földjét tartsuk folyamatosan kissé nedvesen.

Vigárzás után az egész növényt teljesen vágjuk vissza. Visszametszéssel bokrosodásra késztethetjük és szép lassan sorra jönnek majd a virágos szárak..

Liziantusz teleltetése

Teleltetéssel próbálkozhatunk világos, hűvös, fagymentes helyen, időnkénti öntözéssel, de számítsunk rá, hogy gyakran sikertelen. Gondozását nehezíti, hogy viszonylag érzékeny vírusokra és gombás fertőzésekre.

A cserepes szobanövényként árult virág szinte egész évben elérhető az üzletekben. Gondozása nem túl egyszerű igen gyakori, hogy a vásárlás után pár héttel tönkre megy. Vágott virágként is nagyon jól megállja a helyét, sokáig díszsít. Könnyed, kecses formája miatt sokan szellőrózsának gondolják.

Olvasónknak köszönhetően az alábbi fotóra kattintva többet is megtudhatsz a lizike gondozásáról.

Így lesz szép a liziantusz (préritárnics) – olvasói tanácsok

Liziantusz szaporítása

Magvetéssel szaporítható, de a szabadföldi magvetés nem jöhet szóba, mert a virágzáshoz kb. 5 hónapra van szüksége. A magokat január-februárban vessük el úgy, hogy ne takarjuk be őket földdel, mivel fényre van szükségük a csírázáshoz. A palántákat csak a tavaszi fagyok elmúltával ültethetjük ki.

Kártevői, betegségei

Kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenáll.

Felhasználása

Dísznövényként és vágott virágként is használhatjuk. Formás virágfejei miatt gyakran találkozhatunk vele virágüzletekben, főleg vegyes csokorba kötik. Igen kedvelt alkotóeleme a menyasszonyi csokroknak s, amelyekbe főleg a fehér vagy rószaszínű változatok kerülnek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

9 hozzászólás

  1. Nagy Lajosné szerint:

    Én most kaptam a fiamtól születésnapomra a bauhaus-ból vette.

  2. Palatinusz Lászlóné Ibolya szerint:

    Palatinusz Lászlóné Ibolya,vagyok a Liziántusz virágot már rég óta keresem nagyon szeretnék hozzá jutni.Ha valaki tudna benne segíteni meg köszönném.Várom bárki levelét nagy nagy szeretettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük